۱۹ خرداد ۱۳۹۹، ۱۰:۳۸

مهر گزارش می دهد

یورش ملخ‌ها به مزارع طارم سفلی/حمله‌ای که باید در نطفه خنثی شود

یورش ملخ‌ها به مزارع طارم سفلی/حمله‌ای که باید در نطفه خنثی شود

قزوین- ‌با توجه به حمله ملخ‌ها به ویژه ملخ‌های مراکشی به مزارع عدس در طارم سفلی، برای جلوگیری از خسارت گسترده به کشاورزان باید کانون‌های تکثیر این ملخ‌ها هر چه زودتر نابود شوند.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها-آرش صالحی: یکی از آفت‌های اصلی مزارع کشاورزی در همه کشورهای جهان ملخ‌ها هستند که هر سال بعد از طی روزهای سرد زمستان و همزمان با گرم شدن هوا تکثیر شده و به سطح زمین‌های کشاورزی حمله‌ور می‌شوند. اما در بین ملخ‌های مهاجم، ملخ مراکشی بی‌شک یکی از خطرناک‌ترین گونه‌های این حشره است.

ملخی که از چند ماه قبل حمله خود به کشور ما را آغاز کرده و بنا بر اعلام سازمان خواروبار و کشاورزی ملل متحد (فائو) این تهاجم در ربع قرن اخیر بی سابقه بوده و در اثر تغییرات اقلیمی رخ داده است. متأسفانه ملخ مراکشی طی سال‌های اخیر در جمعیت‌های بسیار بالا تکثیر شده و در سطح مزارع و زمین‌های کشاورزی استان قزوین هم مشاهده می‌شود.

شرایط ویژه اقلیمی و آب‌وهوایی بخش طارم سفلی موجب شده که این منطقه به زیستگاه مناسبی برای ملخ مراکشی تبدیل شود. بر اساس هشدار فائو حمله ملخ‌ها امنیت غذایی در اقصی‌نقاط جهان را به خطر می‌اندازد و در صورتی که با این یورش مقابله نشود، خسارت زیادی را به کشاورزان تحمیل می کند.

لزوم کانون‌کوبی ملخ‌ها در کوتاه مدت

یک کارشناس مهندسی کشاورزی در گفت‌وگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه آفت ملخ مراکشی همه ساله در نیمه دوم فروردین‌ماه در کانون‌های ملخ و اراضی ملی ناحیه طارم سفلی دیده می‌شود، گفت: مسئولان و کارشناسان جهاد کشاورزی باید بلافاصله پس از کانون‌یابی این ملخ نسبت به کانون‌کوبی آن اقدام کنند و چنانچه در مدت کوتاه و در مرحله «پوره سن ۲» (پس از پوست‌اندازی دوم) با ملخ مبارزه نشود، این ملخ‌ها به پوره سن ۵ و ۶ رسیده و به محصولات کشاورزی حمله می‌کنند.

وی درباره نحوه مبارزه با ملخ هم گفت: برای مبارزه با این ملخ‌ها عملیات کانون‌یابی انجام می‌شود تا علاوه بر کنترل آفت در کانون‌ها از بال دار شدن آفت و ریزش آن به مزارع و باغات جلوگیری شود؛ چراکه در صورت بالدار شدن آفت، کار کنترل بسیار مشکل و هزینه‌بر شده و کارایی هم به حداقل خواهد رسید.

محسنیان اضافه کرد: در مرحله نخست اراضی کشاورزی آلوده به آفت ملخ با پرچم آبی، کانون‌یابی شده و پس از سم‌پاشی محل با پرچم قرمز علامت‌گذاری می‌شوند تا دامداران و زنبورداران به این مناطق وارد نشوند.

سختی سمپاشی در نواحی صعب‌العبور طارم سفلی

همچنین رئیس مرکز جهاد کشاورزی طارم سفلی با یادآوری اینکه همه ساله ۳۰ هزار هکتار از مزارع و مرغزارهای این ناحیه با هجوم آفت ملخ روبه‌رو می‌شوند، گفت: همه ساله در سطح نیمی از مزارع و مراتع یادشده که حدود ۱۵ هزار هکتار مساحت دارند، عملیات سمپاشی برای مبارزه با ملخ انجام می‌شود.

امیر خدایاری با ذکر اینکه بهترین زمان برای سمپاشی و مبارزه شیمیایی با ملخ در پوره سن ۲ و ۳ این حشره است، افزود: پایش اراضی منطقه طارم سفلی از پیش از نوروز امسال آغاز شد و در حال حاضر ملخ‌های مراکشی مهاجم به سنی رسیده‌اند که باید از طریق سمپاشی با آنها مقابله کرد.

وی قرار داشتن کانون‌های زاد و ولد ملخ در نقاط صعب‌العبور را بزرگترین مشکل مبارزه با ملخ‌های مراکشی دانست و گفت: متأسفانه وجود مراتع و چمنزارهای صعب‌العبور در ناحیه طارم سفلی انتقال ابزار و وسایل سمپاشی به این مناطق را دشوار می‌کند. همچنین بعضی وقت‌ها ملخ‌های مراکشی در برابر سمپاشی مقاومت بالایی را از خود نشان می‌دهند که در این موارد باید از سموم خالص استفاده کنیم که برای محصولات کشاورزی زیان‌آور است.

بارندگی زیاد؛ عامل هجوم ملخ‌ها

از سوی دیگر، مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه حمله ملخ مراکشی هر ساله از شبه‌جزیره عربستان در بهمن‌ماه شروع شده و تا مرداد ماه سال آینده ادامه می‌یابد، گفت: گزارش فائو نشان می‌دهد که هجوم این ملخ در سال جاری در قیاس با سال گذشته شدت بیشتری داشته است.

یوسف درخشان علت تکثیر زیاد ملخ و تهاجم گسترده آنها را بارش‌های زیاد در بهار امسال دانست و اضافه کرد: بارندگی‌های گسترده در اوایل سال جاری سبب زاد و والد زیاد ملخ مراکشی شده و باعث آلوده شدن نواحی بیشتری از مزارع استان قزوین به این آفت شده که البته در این آلودگی ملخ‌های بومی هم در کنار ملخ‌های مهاجم مراکشی قرار دارند.

وی ادامه داد: با توجه به اینکه آفت ملخ هر سال به بخش قابل توجهی از زمین‌ها و محصولات کشاورزی خسارت وارد می‌کند، مبارزه با آن به شکل مستمر ادامه دارد و امسال هم عملیات مقابله و سمپاشی علیه این آفت تا سطح ۱۵ هزار هکتار از اراضی کشاورزی استان قزوین در بخش طارم سفلی انجام خواهد شد.

درخشان از به‌کارگیری سموم، ماشین‌آلات، ادوات، تجهیزات و خودرو به تعداد مناسب برای مبارزه با این آفت در نقاط مختلف استان خبر داد و گفت: با توجه به قدرت تکثیر و سرعت بالای انتقال ملخ‌ها تلاش می‌کنیم تا در صورت نیاز از هواپیماهای سمپاشی برای نابود کردن ملخ‌ها استفاده کنیم و در فاز بعدی از مبارزه بیولوژیک برای کنترل این ملخ‌ها بهره خواهیم برد.

ردیابی آفت ملخ در ۵۰ هزار هکتار از اراضی استان قزوین

همچنین رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین با یادآوری اینکه عملیات مبارزه با ملخ در سطح ۳ هزار هکتار از مزارع و مراتع استان قزوین انجام شده، به خبرنگار مهر گفت: عملیات ردیابی آفت ملخ در سطح ۵۰ هزار هکتار از اراضی زراعی و مرتعی استان در حال انجام است و در سال جاری با توجه به شرایط اقلیمی در سطح ۱۵ هزار هکتار با این آفت مبارزه می شود.

فاطمه خمسه افزود: طبق گزارش «فائو» تغییرات آب‌وهوایی و گرم شدن هوا دلیل اصلی بروز این حادثه طبیعی است.

وی با ذکر اینکه در سازمان جهاد کشاورزی تلاش خود را برای مهار حمله ملخ‌ها به‌کار خواهیم گرفت، ادامه داد: برای مقابله با آفت ملخ هر ساله بودجه‌ای از سوی سازمان حفظ نباتات وزارت جهاد کشاورزی در اختیار استان‌ها قرار داده می‌شود که امسال هم کوشش می‌کنیم با توجه به وضعیت هجوم ملخ‌ها سهم بیشتری را از سازمان یادشده برای مبارزه با ملخ‌ها دریافت کنیم.

خمسه با تاکید بر ضرورت مبارزه بیولوژیک با آفت‌هایی مانند ملخ تصریح کرد: خوشبختانه امسال با انفجار جمعیت سوسک‌های کارابیده در بسیاری از مناطق استان جلوی زاد و ولد بیش از حد ملخ‌های بومی گرفته شد. اما ممکن است همین موضوع راه را برای ملخ‌های مهاجم غیربومی مانند ملخ مراکشی هموار کرده باشد که در این خصوص تحقیقات لازم انجام خواهد شد تا با آن نیز مقابله شود.

سخن آخر:

نگاهی به گزارش فائو درباره حمله ملخ‌ها نشان می‌دهد در صورت مبارزه نشدن با این آفت، جمعیت ملخ‌ها طی ۳ ماه آینده بیش از ۳۰۰ درصد افزایش پیدا می‌کند و نه تنها زندگی گیاهان بلکه حیات جانوری و به ویژه حیات انسانی را نیز در کشورهای ۳ طرف اقیانوس هند از جمله ایران به خطر خواهند انداخت.

حشراتی که در گروه‌های میلیاردی به مزارع حمله می‌کنند و همه چیز را سر راه خود نابود کرده و از بین می برند. با توجه به اهمیت تولید غذا و محصولات کشاورزی در حفظ سلامت جامعه و توسعه اقتصادی بهتر است سایر دستگاه‌ها هم به کمک سازمان جهاد کشاورزی آمده و مبارزه بیولوژیک و حتی شیمیایی با این آفت مهلک را در سطح گسترده‌تری انجام دهند.

کد خبر 4943977

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha