به گزارش خبرگزاری مهر، به نقل از روابط عمومی اداره کل حفاظت محیط زیست استان فارس، حمید ظهرابی در صحن علنی شورای شهر شیراز، ضمن تبریک هفته محیطزیست، عنوان کرد: روز جهانی محیطزیست در سال ۲۰۲۰ با عنوان "فرصتی برای تنوع زیستی" در سطح بینالمللی نامگذاری شده است، در حوزه ملی نیز شعار هفته محیطزیست "جهش تولید، حفظ محیطزیست و توسعه پایدار" بوده است.
وی موضوع تنوع زیستی را از اساسیترین مؤلفههای پایداری سرزمین دانست و گفت: تنوع زیستی بهصورت کلی به گوناگونی اشکال حیات اطلاق میشود و در سه ساحت تنوع در ژنها، تنوع در گونهها و تنوع در اکوسیستمها طبقهبندی میشود؛ گرچه برخی معتقدند تنوع در فرهنگها هم بخشی از تنوع زیستی بهشمار میرود.
ظهرابی با اشاره به مفاهیمی همچون تنوع ژنتیکی و تنوع بین اکوسیستمها، ابراز داشت: تنوع زیستی پایه و اساس پایداری اکوسیستمها را تشکیل میدهد؛ بنابر این شکل گیری، اکوسیستمها در آغاز با تنوع کم شکل میگیرند و زمانی که به حد اعلای خود میرسند، متنوعترین شکل را پیدا میکنند.
وی افزود: تنوع زیستی باعث پایداری گونهها میشود؛ مثلاً اگر امروز بیماری کرونا برخی انسانها را میکشد و برخی را نه محصول تنوع ژنتیکی است؛ همچنین تنوع گونهای سبب میشود آفتی که به یک مزرعه حمله میکند، گونهای را از بین ببرد و در مقابل نتواند به گونهای دیگر آسیب بزند.
مدیرکل حفاظت محیطزیست استان فارس ابراز داشت: از همین رو است که تنوع زیستی جزو مسائلی است که باید در مدیریت شهری بهمثابه یکی از مؤلفههای توسعه پایدار شهری مورد توجه قرار گیرد؛ اما تاکنون کمتر به آن توجه شده است.
ظهرابی با بیان اینکه حفظ تنوع زیستی شهری بسیار اهمیت دارد، گفت: در این زمینه باید به پرندگانی اشاره کرد که در شهرها زندگی میکنند یا گیاهانی که به صورت طبیعی بر اثر فرآیند تکاملی طی هزاران سال شکل گرفتهاند تا در یک اکوسیستم خود را پایدار کند و مانا بمانند؛ اما آنها با دخالت انسان تغییر مییابند و با گونههای غیربومی جایگزین میشوند؛ درنتیجه گونههایی جای آنها را میگیرند که با کمترین تنش آبی از بین میروند و با یک آفت دچار مشکل میشوند و مدیریت آنها هم به آبیاری هر روز و سمپاشی هفتگی نیاز دارد.
وی بر ضرورت حفظ اکوسیستمهای طبیعی شهر شیراز و کوهستانهای اطراف آن تاکید کرد و ادامه داد: امروز به تمام کوهستانها دستاندازی میکنیم و میخواهیم آن را مدیریت کنیم؛ اما مدیریت ما اینگونه است که گونههای بومی را حذف میکنیم و گونههای غیر بومی را جایگزین میکنیم.
مدیرکل حفاظت محیطزیست استان فارس از شهرداری و شورای شهر شیراز خواست که بهجدیت به این موضوع توجه کنند و افزود: از میان مؤلفههای پایداری توسعه شهری، افزون بر حوزههای اجتماعی و اقتصادی باید به حوزه محیطزیست نیز توجه کرد؛ بدین معنا اگر بخواهیم پیامدهایی را که فعالیت انسان در محیطزیست شهری ایجاد میکند، به چهار بخش آلودگی هوا، آب، خاک و تنوع زیستی تقسیم کنیم، از شورای شهر و شهرداری انتظار میرود ارزیابی اثرات زیستمحیطی را برای پروژههایی که تعریف میکند با عنوان موضوعی کلیدی مدنظر قرار دهد.
وی بیان داشت: کلانشهر شیراز در آلودگی هوا در زمره هشت کلان شهر آلوده ایران است و هوا در روزهای گذشته که انتظارش نمیرفت روی مرز آلودگی قرار داشته است؛ یعنی اگر در شاخص کیفیت هوا عدد ۵۰ تا ۱۰۰ را کیفیت هوای متوسط در نظر بگیریم، در این ایام روی مرز نزدیک به آلودگی قرار داشتهایم و شاخص کیفیت هوای شیراز در اکثر روزها بین ۷۵ تا ۹۵ بوده است.
ظهرابی با بیان اینکه آلایندههای هوای شهر شیراز شامل دو مجموعه منابع متحرک و ثابت است، گفت: سهم ایجاد آلودگی منابع متحرک نزدیک به ۸۰ درصد است و مابقی مربوط به صنایع و منابع تجاری و خانگی است.
مدیرکل حفاظت محیطزیست فارس افزود: در موضوع پایش کیفیت هوا انتظار میرود شهرداری در کارگروه کاهش آلودگی هوا ورود کند؛ همانگونه که در کلانشهرهایی همچون اصفهان، مشهد و تهران ایستگاههای سنجش کیفیت هوا توسط شهرداری مدیریت میشود.
نظر شما