به گزارش خبرنگار مهر، محمد جواد لاریجانی در نخستین اجلاس دادستان های پایتخت کشورهای اسلامی تصریح کرد: در تدوین این قوانین جهان اسلام دچار غفلت بوده است، بنابراین آنهایی که پیشتاز بودند عمدتا نوعی از تفکر لیبرال و سکولار را داشته و متون را نوشته و تقریبا به همه تحمیل کردند.
دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه با بیان اینکه ما امضاء کننده و متعهد به اجرا هستیم، گفت: همین غفلت در تدوین قوانین همانند مسئله مرزها است که عادلانه تقسیم نشده است اما کشورها بنا به مصلحت هایی که وجود دارد آن را محترم می شمرند و در ضمن خروج از این معاهدات آثار بسیار بدی دارد.
لاریجانی ادامه داد: معنا کردن این قواعد به گونه ای که ناظر به تفکر اسلامی باشد ممکن است اما زحمت زیادی دارد و بحث حقوق بشر تمام شده نیست؛ بلکه به طور مداوم متون جدید تهیه می شود و در این متون جدید باید از آن خواب بیدار شویم و جایی برای تفکر اسلامی باز کنیم.
وی با بیان اینکه در حوزه حقوق بشر از جهاتی تحت فشار بوده و از جهاتی می توانیم اقداماتی را انجام دهیم، گفت: فعالیت در این زمینه به عرضه و دانش ما بستگی دارد.
دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه گفت: در متون مربوط به حقوق بشر بیش از 16 مورد در رابطه با استقلال قاضی سخن به میان آمده است. منتها ما در اسلام جهاتی داریم که بتوانیم به این مقوله، بحث استقلال در مشروعیت قضا را اضافه کنیم و در تلقی موجود، قضا مانند سایر امور جنبه حرفه ای دارد.
لاریجانی گفت: در لسان فقهای ما قضاوت و قضا یک نوع ولایت بر حکم است و این بدین معناست که در مورد مشروعیت و مسئولیت قاضی نیز استقلال قائل هستیم و اکتفا نمی کنیم به صرف کلی مشروعیت.
وی گفت: بحث مشروعیت مستقل قضا یک باب بسیار جالبی در اضافه کردن به اصل استقلال قضات است و آثار خوبی دارد.
دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه خاطرنشان کرد: مسایلی که در متون تعهدات حقوق بشری راجع به آیین دادرسی و نحوه اداره دادگاه ها و عنوان هایی که در محکمه و آداب قاضی حاکم است میدان بسیار شسته رفته ای است. ما در این حوزه نه تنها مشکلی با این تعهدات نداریم بلکه شرایط قوی تری داریم.
لاریجانی ادامه داد: در مورد تعهدات بین المللی که اکنون وجود دارد و تفسیرهایی که در مکانیزم های بین المللی ارایه می شود ما در نفس قوانین که از طرف شارع مقدس آمده، مورد فشار هستیم که این فشار ساده نبوده و چالشی است که باید برای آن فکر دسته جمعی کنیم.
وی با اشاره به بحث اعدام گفت: امروزه بیش از 90 کشور دنیا اعدام را به عنوان مجازات، حذف کرده اند و در طول 3، 4 سال دیگر غالب کشورها اعدام را به عنوان مجازات حذف می کنند. برهان آنها این است که احتمال خطای قاضی وجود دارد. همچنین برهان دیگر آنها این است که مواردی که اعدام شده آثار مثبت چندانی نداشته و منظور این بوده که غرض از اعدام بازدارندگی است و اگر بازدارندگی نداشته باشد دلیل اصلی خود را از دست می دهد.
لاریجانی تصریح کرد: ما باید در دفاع از حکم مان در مقابل آنها به ادله ای که قابل عرضه باشد، استناد کنیم و در مورد احتمال خطا نیز باید بگوییم که علی الاصول احتمال خطا رافع صدور حکم نیست. منظورم این است که خطوطی که ما باید در دفاع بر آن تاکید کنیم باید دارای چه زمینههایی باشد.
دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه با اشاره به بحث رجم اظهار داشت: در مورد هر نمونه رجم انواع محکومیت ها را در صحنه جهانی می بینیم. آنها به ما می گویند که چرا رجم میکنید، آنها بر مبنای سکولار بحث می کنند و می گویند رجم بیشتر از آنکه مجازات باشد شبیه شکنجه است؛ بنابراین باید رجم را توجیه درست کنیم؛ ما انقلاب کردیم که احکام اسلامی درست اجرا شود و ما باید بدانیم که چگونه برای آنها برهان بیاوریم.
لاریجانی با بیان اینکه بحث بازدارندگی در این زمینه نیز وجود دارد، گفت: آنها بیان می کنند که قصد رجم انتقام جویی نیست و باید بازدارنده باشد و این برهان دیگری است که علیه ما اقامه می کنند.
وی با اشاره به مفهوم حوزه خصوصی و عمومی گفت: این مفهوم تولید تفکر سکولار است، ما در نظام اسلامی چنین مرزی نداریم که بگوییم مجموعه ای از امور از زیر چتر دین به اسم مسایل عمومی خارج هستند و دین به مسایل خصوصی مربوط است. مصداق آن نیز امر به معروف و نهی از منکر به شمار می رود.
لاریجانی گفت: زمانی ما به صورت موردی به این چالش ها پاسخ منطقی می دهیم ضمنا هیچ وقت اسلام را فدای پاسخ نمیکنیم.
دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه خاطرنشان کرد: یکی از کارهای مهمی که کشورهای اسلامی باید انجام دهند این است که باید تفسیر مفاهیم و مضامین که در متون است ناظر بر جهات فرهنگی باشد.
نظر شما