به گزارش خبرنگار مهر، استفاده از بیل های مکانیکی برای برداشت سنگ از این معدن باعث ایجاد لرزه بر بنای تاریخی شده است و همین امر باعث شده تا چهارطاقی نیاسر که یکی از آثار تاریخی مهم کشور به شمارمی رود طی چند سال گذشته روند رو به نابودی را طی کند.
این بنای تاریخی به دلیل قدمت زیاد و همچنین موقعیت منحصر به فرد تقویمی آن برای محاسبه فصول مختلف، سالهای گذشته در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است و با توجه به ویژگیهای آن مسئولان پایگاه میراث فرهنگی نیاسر قصد دارند پرونده این اثر را برای ثبت در فهرست میراث جهانی و معرفی به دوستداران میراث فرهنگی آماده کنند.
البته معلوم نیست تا 2 سال آینده با توجه به مشکلاتی که برای چهارطاقی نیاسر ایجاد شده، چیزی از این اثر تاریخی باقی مانده باشد.
مسئولان سازمان میراث فرهنگی از فعالیت معدن سنگ در حریم این اثر تاریخی آگاهی دارند و می دانند که وجود معدن به مرور باعث آسیب و تخریب به چهار طاقی می شود اما اقدام موثری تا کنون صورت نگرفته است.
لذا. چنین استنباط می شود که شاید مسئولان میراث فرهنگی به جای چاره اندیشیدن برای این اثر تاریخی، منتظر تخریب کامل آن هستند. زیرا، در گذشته علت تخریب برخی از بناهای تاریخی عدم ثبت ملی عنوان می شد اما چهارطاقی نیاسر با وجود ثبت نیز در آستانه تخریب قرار گرفته است.
دکتر فریبرزدولت آبادی، معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص چهارطاقی نیاسر افزود: این بنا مربوط به دوره ساسانی است و از حدود 4 سال پیش که مجوز احداث معدن سنگ در نزدیک چهارطاقی نیاسر داده شده تا کنون به طور غیر مستقیم در معرض تخریب قرار گرفته است.
وی خاطر نشان کرد: معدن سنگ باعث شده از نظر منظر بصری این بنا دچار مشکل شود و البته لرزه های حاصل از فعالیت بیلهای مکانیکی نیز مشکلاتی را برای آن ایجاد کرده است.
معاون سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تاکید کرد: در صورت بهره برداری ازاین معدن بطور حتم بنای تاریخی چهارطاقی دچار آسیب و تخریب جدی خواهد شد به همین دلیل سازمان میراث فرهنگی با ایجاد پایگاهی در نیاسر مانع تخریب این اثر خواهد شد.
دولت آبادی گفت: در صورتی که زمان قرارداد همکاری این معدن با وزارت صنایع و معادن تمام شود و برای تمدید آن اقدام خواهد شد در این شرایط تمام تلاش خود را برای عدم تمدید این قرارداد انجام خواهیم داد.
اما این سئوال مطرح است، با وجودی که سازمان میراث فرهنگی و گردشگری از وجود این معدن سنگ و تاثیر مخرب آن بر روی چهارطاقی نیاسراطلاع دارد، پس چگونه است که هیچ اقدامی طی این 4 سال در خصوص خارج کردن معدن از محدوده حریم این بنا انجام نداده است.
نظر شما