قدیر مرتضوی در گفت و گو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه ضعفهایی در درمان معتادان در سطح استان وجود دارد، گفت: حتماً باید مشاور و پزشک در اختیار باشد تا بتوان به طیف آسیب دیده خدمترسانی شود.
وی گفت: حوزه آسیبهای اجتماعی حوزهای بسیار پر مخاطره است و اعتیاد بخشی از آسیبهای اجتماعی است.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر چهارمحال و بختیاری در خصوص اعتیاد در مدارس گفت: در حوزه مواد مخدر سیاستگذاری، برنامهریزی و نظارت بر عهده شورای هماهنگی مواد مخدر است.
وی گفت: اعتیاد به گونهای است که در ابتدای بروز این آسیب، کسی متوجه آن نمیشود زیرا در مراحل ابتدایی علائم ندارد اما نباید از آن غافل شویم.
نرخ شروع اعتیاد در جامعه دانش آموزی هشدار دهنده است
وی با بیان اینکه پیش از سال ۹۳ اعتیاد در میان دانشآموزان انکار میشد و همین کار را بدتر میکند، گفت: اکنون نرخ شروع در جامعه دانش آموزی ۱.۱ درصد است که عدد ناچیزی است اما بسیار هشدار دهنده است و اقدامات خوبی در توانمندسازی روانی و اجتماعی از سالهای ۹۳ تا ۹۶ انجام شده است.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر چهارمحال و بختیاری گفت: اکنون کانونهای یاری گران زندگی در مدارس ایجاد شده که دانشآموزان در معرض آسیب و افراد دارای زمینه شناسایی شوند.
وی بیان کرد: در زمینه میل به مصرف در قشر جوان، با یک بحران از حدود سال ۹۴ به روبرو بودیم که اکنون این بحران را پشت سر گذاشتیم اما این به این معنی نیست که دیگر این خطر وجود ندارد.
وی یکی از دلایل میل به مصرف در این دوران در سن جوانان را ژنتیک دانست و گفت: ژنتیک موجب میل درونی است و همچنین مجاورت در کنار فرد مصرفکننده و نگرش و باور از دیگر دلایل است.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر چهارمحال و بختیاری گفت: علل ارثی و ژنتیکی با درمانهای خاص، قابل درمان است و مجاورت در کنار افراد مصرف کننده را نیز میتوان درمان کرد اما در خصوص درمان نگرش و باور مصرف اعتیاد یاری گران زندگی وارد کار شدند تا بر این تغییر نگرش تأثیر بگذارند و بدانیم که فرد با یک بار مصرف هم معتاد میشود و معتاد اگر کرونا بگیرد و به مراتب بدتر از دیگران است.
وی عنوان کرد: مراقبت اجتماعی باید افزایش یابد و تقویت نه گفتن یک چالش جدی است که فرد در مواجهه نمیتواند نه بگوید و متأسفانه این موضوع در خانمها بیشتر است.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر چهارمحال و بختیاری تاکید کرد: توجه به شرایط، فرهنگ یاریگری و توسعه اقدامات پیشگیرانه اموری است که پیگیری میشود.
وی ادامه داد: شیوع کرونا کار را برای ما سختتر کرده البته بهزیستی و علوم پزشکی بسیار در این حوزه کمک کردند اما معتادان متجاهر چهره جامعه را زشت میکنند و مکلف به بازپروری آنها هستیم.
بهره گیری از فضای مجازی برای آموزش خانوادههای معتادان مورد توجه قرار گرفته است
مرتضوی در زمینه آموزش خانوادههای معتادان، گفت: برای آموزش خانوادههای معتادین از طریق فضای مجازی دنبال هستیم.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر چهارمحال و بختیاری گفت: همچنین تلفن ۱۴۸۰ به صورت دائمی مشاوره در اختیار افراد قرار میدهد اما باید با این حقیقت کنار بیاییم که فرد آسیب دیده که تمایل به سمت درمان دارد باید مورد حمایت قرار گیرد و تغییر این فضا نیازمند کمک خانوادههای آنان است.
وی تاکید کرد: بسیاری از افرادی که کف خیابان متکدی هستند الزاماً معتاد نیستند بلکه تنها بیبضاعت اند.
وی در خصوص کمپهای ترک اعتیاد اظهار کرد: افراد وقتی به این کمپها میروند تا زمانی که درمان نشوند ترخیص نخواهند شد.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر چهارمحال و بختیاری در خصوص تعطیلی مراکز ترک اعتیاد همزمان با شیوع کرونا و دردسرهایی که میتوانست برای معتادان ایجاد کند گفت: این امر یک عارضه جدی است اما در حوزه درمان اعتیاد صرفاً کمپها نبودند و مراکز درمان دارویی هم فعالیت میکنند که در این ایام این مراکز دارویی تعطیل نبوده و با رعایت پروتکلهای بهداشتی فعالیت داشتند.
وی عنوان کرد: مراکز اقامتی درمان اعتیاد فضای بسته دارند و ارتباطات این افراد با هم بسیار زیاد است و اگر یک نفر مبتلا شود میتواند همه را درگیر کند.
وی بیان کرد: تلاش به سمت درمان دارویی اعتیاد است و صرفاً مراکز ترک اعتیاد نمیتواند مؤثر واقع شود زیرا افرادی که آسیبهای روحی روانی نیز دیدند را نمیتوان با یک ماه نگهداری در یک فضا درمان کرد پس حتماً باید تحت نظر پزشک باشند که در ایام شیوع کرونا مراکز دارویی باز بود.
وی یادآور شد: باید به مردم یاد دهیم که برای درمان اعتیاد باید نزد متخصص رفت و مدل درمانی خاص خود را دریافت کنند.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه از شنبه هفته جاری مراکز ترک اعتیاد استان باز شده اند، گفت: پذیرش به صورت مرحله به مرحله است زیرا اگر یک نفر ناقل کرونا باشد شیوع این ویروس را تشدید میکند و اقدامات ما به سمت کمک به مدیریت کرونا است اما نمیتوان درمان اعتیاد را رها کرد.
مرتضوی ادامه داد: متولی در حوزه مصرف سیگار و قلیان دانشگاه علوم پزشکی، متولی در حوزه مصرف مواد مخدر شورای هماهنگی مواد مخدر و در مورد الکل کمیتهای ذیل دفتر اجتماعی استانداری است و ما مسئولیتی در حوزه مصرف قلیان، سیگار و الکل نداریم اما مجموعه اقدامات ما میتواند این موارد را در بر بگیرد که البته این امر نیازمند اصلاح ساختار است که در ید اختیار این استان نیست.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر چهارمحال و بختیاری تاکید کرد: میتوان به عنوان یک مدیریت واحد در حوزه آسیبهای اجتماعی اعتیاد آور در این حوزه ورود شود که میتوان حوزههای دیگر را نیز تحت پوشش قرار داد.
مرتضوی بیان کرد: البته اگر به مدیریت یکپارچه آسیبهای اجتماعی اعتیاد آور برسیم مجموعه اقدامات ما میتواند به سمت مشخص حرکت کند.
نظر شما