خبرگزاری مهر - گروه استانها، نعمتالله بارگاهی*: روزهای گرم و مرطوب فصل بهار و تابستان سال ۱۳۹۹ را بگونه ای آغاز کردیم که غیر از تابستان داغ همیشگی جنوب و مهمان ناخوانده سالهای اخیر (گردوخاک)، مهمان ویژه ای بنام کرونا ویروس همراه و همگام ماست و البته با سرعت فزاینده ای در حال حرکت است.
کرونا ویروسی ناشناخته و جهان گستر در دسامبر سال ۲۰۱۹ میلادی برای اولین بار در شهر ووهان چین شناسایی و در ایران نیز در تاریخ ۲۹ بهمن ۱۳۹۸ بدنبال فوت دو بیمار در بیمارستان قم شایعات شیوع این بیماری قوت گرفت که محققان آن را عجیبترین بیماری چند دهه و یا قرن اخیر مینامند. ویروسی که بدلایل هزار چهره بودنش همه صنوف، کارگاهها، شرکتها، مسابقات ورزشی، جلسات، مراسم و حتی مکانهای مذهبی در کشور ما و دیگر کشورها را تحت تأثیر قرار داده و یا به تعطیلی کشانده است.
پیک مصرف برق هرساله با توجه به گرمای شدید تابستان در کشور خصوصاً در جنوب و طی حداقل مدت زمان شش ماه از فصول بهار و تابستان مجموعاً در شرکتهای تولیدی، صنعتی، مصارف کشاورزی، خانگی و سایر مصارف به اوج مصرف خود میرسد که دستورالعملهای کنترلی مصرف از طرف شرکت توزیع مدنظر قرار میگیرد.
آنچه در اینجا قابل توجه و بحث است، همزمانی پیک کرونا در زمان اوج مصرف برق است. کرونایی که تا چند مدت پیش محققان پیش بینی کرده بودند احتمالاً با شروع فصل گرم و تابستان از بین خواهد رفت و تنها سالی بود که مردم برای فرار از دست این ویروس مخوف و برای حفظ سلامتی خود آرزوی تابستان و گرما را داشتند و اصطلاحی ورد زبان شأن بود بنام «قربون تش باد»؛ اما اینگونه که نشد، بلکه کرونای هزار چهره در کشور به اوج خود رسیده آن هم در گرمای سوزان و رطوبتی جنوب و نیز طبق بررسی جدید محققان ویروس کرونا نه تنها با گرما از بین نخواهد رفت بلکه در جنوب به دلیل رطوبتی بودنش احتمال رشد و شیوع آن بسیار بیشتر خواهد بود.
در فصل تابستان برای تهویه مناسب هوا و سرمایش در منازل مسکونی و اداری از کولر استفاده میشود و به دلایل گرمای هوا و استفاده مکرر در ساعات پیک مصرف برق در طول روز و خصوصاً ساعتهای ۱۷-۱۱ و ۲۳-۱۹ شاهد اوج مصرف برق بوده که گاهی اوقات موجب قطعی برق کارخانجات و مراکز تولیدی و حساس کشور میشویم.
هم اکنون بنا به موارد یاد شده فوق در خصوص تکثیر ویروس در فصل گرم و رطوبتی جنوب، حساسیتهای مردم خیلی بیشتر شده و در صورت عدم کنترل بیماری و عدم کشف واکسن جهت درمان، مردم قید پیک مصرف برق و افزایش هزینههای برق مصرفی آن هم در شرایط بد اقتصادی کنونی را زده و بی توجه به فرهنگ مصرف برای فرار از دست کرونا ویروس خود را در سردترین حالت ممکن در منزل و یا محل کار قرار خواهند داد که این موضوع پیش بینی شکسته شدن رکورد مصرف برق در کشور طی سالیان اخیر، خاموشیهای پی در پی، عدم تحمل مردم و جامعه محلی در خصوص خاموشیهای ناخواسته و نیز افزایش هزینه برای خانوار را متصور خواهیم بود. لذا اقدامات زیر میبایست مدنظر و توجه مسؤولین و مردم قرار گیرد.
۱- کمک به حذف وسایل پرمصرف برق از منازل و ادارات توسط نهادهای ذیربط و ایجاد شرایط ویژه جهت خرید و جایگزینی وسایل برقی کم مصرف با گرید مناسب منطقه جغرافیایی در جهت کاهش و بهینه سازی مصرف
۲- توجه به ساعات پیک بار و حرکت همگام با دستورالعملهای شرکت توزیع جهت بهینه سازی مصرف و عدم افزایش هزینههای مرتبط
۳- ضرورت ایجاد و انتشار دستورالعملهای کرونایی در جنوب با توجه به پیک مصرف برق از طرف مسؤولین وزارت بهداشت و نهادهای زیرمجموعه
۴- لزوم ترویج فرهنگ سازی صحیح مصرف برق همچون سالهای قبل توسط مسؤولین و رسانهها
۵- توجه ویژه به اقتصاد مردم در این شرایط بحرانی توسط مسوولین
۶- ایجاد بستههای تشویقی برای مردم در جهت کاهش مصرف
۷- بازنگری در ساعات کاری ادارات و ارگانها
نتیجتاً میبایست مسئولین و مردم همگام با همدیگر با هدفی مشخص در جهت رفاه حال خود و نیز حمایت از نسلهای بعدی توجه ویژه ای به فرهنگ مصرف در همه زمینهها خصوصاً انرژی برق قرار داشته تا در این تابستان شاهد کمترین خاموشی، کاهش خرابی تجهیزات برقی در زمینه تولید انتقال و توزیع و کمک به عدم تعطیلی کارخانجات و دستگاهها و پالایشگاههای تولیدی در سال جهش تولید باشیم.
*کارشناس ارشد برق
نظر شما