۱۲ خرداد ۱۳۸۶، ۱۴:۱۴

در تازه ترین گزارش این مرکز؛

مرکز پژوهش‌های مجلس خواستار حراست از آب‌های ایران در اروند رود و جنوب غرب کشور شد

مرکز پژوهش‌های مجلس خواستار حراست از آب‌های ایران در اروند رود و جنوب غرب کشور شد

مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی با ارائه پیشنهاداتی، حراست از آب‌های سرزمینی ایران در اروندرود و مرزهای خاکی مناطق جنوب غرب کشور را خواستار شد.

به گزارش خبرگزاری مهر، دفتر اطلاع رسانی مرکز پژوهش ها اعلام کرد که دفتر مطالعات سیاسی این مرکز ضمن بررس دغدغه‌های امنیتی ایران، عراق و اشغالگران در ارتباط با اروندرود تصریح کرد که دولت ایران در زمینه کنترل مرزی (چه آبی و چه خاکی) باید طرف خود را نه نیروهای اشغالگر ، بلکه دولت عراق بداند چرا که پس از تصویب قانون اساسی عراق، حاکمیت ملی و دولت منتخب عراق از سوی جامعه بین‌الملل شناسایی شده و قطعنامه‌های سازمان ملل نیز بر آن تاکید داشته‌اند.

به همین سبب در هنگام بروز اختلافات و موارد تعارض بر سر کنترل مرزها نه نیروهای اشغالگر، بلکه «دولت عراق» مسئولیت دارد، زیرا در قطعنامه‌های اخیر شورای امنیت در زمینه عراق (نمونه بارز: قطعنامه 1723) تاکید شده است که نیروهای اشغالگر با رضایت دولت حاکمیت‌دار عراق در این کشور حضور نظامی دارند و از این رو در صورت هرگونه تعرضی از سوی نیروهای اشغالگر به قلمرو ایران ، دولت ایران می‌باید طرف عراقی را پاسخگو بداند.

از سوی دیگر برای تحکیم هر چه بیشتر رژیم حقوقی اروندرود لازم است ایران مواد اجرا نشده پروتکل مرز آبی عهدنامه 1975 الجزایر را که به علت شرایط زمانی خاص ناشی از تحریم‌های اقتصادی، مناطق پرواز ممنوع و اشغالگری و جنگ عراق مغفول مانده با شدت هر چه تمام‌تر پیگیری نماید. 

این تمهیدات می‌توانند شامل تدوین یک برنامه مشترک برای تامین امنیت و تداوم کشتیرانی، ایجاد دفتر مشترک هماهنگی بر اساس موافقتنامه 26 دسامبر 1975 در زمینه مقررات کشتیرانی، قاعده‌مندسازی کنترل بهداشتی (زیست‌محیطی) اروندرود و لایروبی آن جهت تسهیل در امر کشتیرانی باشند.

مرکز پژوهش ها در ادامه با بیان این که همه این تمهیدات در راستای تعقیب استراتژی اقتصاد محور و در هماهنگی با ملاحظات اقتصادی عراق صورت می‌گیرد، افزود: اقدام‌های متعاقب تسهیل و قاعده‌مندسازی کشتیرانی ، رونق بخشیدن به تجارت با عراق است و از آن جا که حضور اشغالگران در عراق به وسیله قطعنامه‌های سازمان ملل قانونمند شده است، پیشنهاد می‌شود رویکرد ایران معطوف به تقویت حضور اقتصادی در جنوب عراق و تشدید مبادلات اقتصادی از راه اروندرود باشد .

چرا که تحکیم حضور اقتصادی ایران در – منطقه - بصره، امکان سیطره کامل و همه جانبه اشغالگران در جنوب عراق را در راستای منافع ایران با چالشی اساسی مواجه خواهد ساخت ضمن این که اتخاذ چنین استراتژی از یک سو در تعارض با ملاحظات اقتصادی دولت عراق نیست و از سوی دیگر به توسعه اقتصادی خوزستان نیز کمک خواهد کرد.

کد خبر 496231

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha