به گزارش خبرگزاری مهر، رضا رسولی نویسنده، مدرس دانشگاه و عضو هیئت مدیره انجمن قلم به مناسبت روز قلم با برنامه «گفتگوی فرهنگی» رادیوگفتگو گفت: نویسندگی به ویژه در عرصه ادبیات ایران هنوز به عنوان حرفه و شغل درآمدزا محسوب نمیشود. گرچه تشکلهای صنفی نقش بسیار کلیدی در زمینه سازی برای حرفهای شدن نوشتن دارند اما حرفهای شدن در این زمینه نیازمند عوامل متعددی از جمله حمایتهای دولتی و حاکمیتی و تقویت رسانهای آثار منتشر شده مانند کتاب است.
وی با اشاره به اقدامات انجمن قلم ایران در این حوزه گفت: انجمن قلم ایران در دورههای پیشین و کنونی اقدامات زیادی مانند حمایت از کتاب اولیها، چاپ و انتشار کتاب پیشکسوتان و برگزاری انواع جشنوارهها به ویژه جشنواره قلم زرین انجام داده است. البته این اقدامات و برنامهها همه ماجرا نیست و موضوع نوشتن فراتر از اینکه بخواهد توسط نهادهای دولتی و حاکمیتی و تشکلهای صنفی به حرفهای شدن برسد خودش باید حرفهای باشد و مخاطب را جذب کند.
عضو هیئت مدیره انجمن قلم ادامه داد: با توجه به اینکه در حال حاضر بسیاری از آثار ادبی ما غیر ایرانی هستند لذا نویسنده ایرانی در خلق اثر باید علاوه بر در نظر گرفتن ویژگیها و کیفیت محتوایی و ساختار ادبی، برای مخاطب هم جذابیتهایی را ایجاد کند.
رسولی همچنین از پدیده کتابسازی در دو دهه اخیر سخن گفت و مطرح کرد: این پدیده بیش از دو دهه است که گریبانگیر کتاب و ادبیات و انتشارات شده است یعنی خیلی از افراد با اینکه نویسنده و صاحب قلم و پژوهشگر نیستند و سواد ادبی و تحقیقی هم ندارند اما کتابهایی از آنها به چاپ رسیده است البته باید توجه داشت که مخاطب هم ساده لوح نیست که هر کتابی را بخرد.
وی از بیتفاوتی نویسندگان به موضوعات روز اجتماعی انتقاد کرد و گفت: ادبیات میتواند پرچم دار فرهنگ سازی در حوزه فسادستیزی و عدالت طلبی باشد اما در حال حاضر چند نفر از نویسندگان امروز به ادبیات فساد ستیز و ادبیات عدالت محور توجه دارند و در این حوزه قلم میزنند؟! مشکل ما طی ۱۰ سال اخیر نداشتن ستاره ادبی است و این نشان میدهد که ما اثر ادبی فاخر نداریم. ریشه و تکیه گاه اصلی خلق اثر ادبی به استعداد و ذوقیات ادبی هنری افراد بر میگردد. این استعداد باید با انگیزه همراه باشد تا دغدغهای را در نویسنده ایجاد کند.
ایننویسنده در ادامه گفت: آموزش ادبیات در کشور ما مغفول مانده است. به این معنا که یا گعدههای دوستانه و مراد بازی به نام آموزش برگزار میشود که اساساً آموزش نیست یا اینکه نهادها و دستگاههایی که باید فضای آموزش تخصصی را در حوزه ادبیات برای آموزش دادن نکات تخصصی به نویسنده نسل نو فراهم کنند وجود ندارند. ادبیات، موضوعی تک ساحتی نیست. با توجه به توسعه رسانهها و شبکههای اجتماعی ما نیازمند معرفی ادبیات از زوایای مختلف رسانهای به مخاطبان هستیم که البته این هم به خود نویسنده و ناشر بر میگردد. ما در حوزه ادبی نیازمند منتقدان با سواد و منصف هستیم و تنها در این صورت است که جریان ادبی رشد و ارتقای پیدا خواهد کرد.
عضو هیئت مدیره انجمن قلم گفت: با توجه به ورود نسل جوان و پر انرژی و با انگیزه و سوادی از نویسندگان انقلاب اسلامی به این حوزه بنده به آینده ادبیات انقلاب امیدوارم. در حقیقت ما باید ادبیات انقلاب را یک جریان ادبی بدانیم که مبانی انقلاب اسلامی و دغدغههای ملی و انقلابی در آن تجلی پیدا کرده است که خوشبختانه صاحبان قلم این عرصه هم سواد ادبی هم دارند و ساختارها را میشناسند و میتوانند آثاری خلق کنند که مورد اقتباس قرار گیرند.
رسولی در پایان، با تأکید بر اینکه روح و مضامین انقلاب باید در آثار متجلی شود و تکیه آثار بر ارتباطهای انسانی باشد، گفت: معمولاً در آثار انقلابی و دفاع مقدسی شاهدیم که ماجراها و اتفاقات تاریخی بازنمایی میشوند در صورتیکه ارتباطهای انسانی باید بدون اشاره به یک واقعه خاص و شعار دادن نمایش داده شوند.
نظر شما