خبرگزاری مهر - گروه استانها: دو طرف جاده ورودی روستا که می رسیم درختان ردیف و منظم در کنار همدیگر به صف ایستاده اند. سبز قامتانی که دست رنج مردی سبز از جنس همیار طبیعت هستند و هر کدام به شیوه جالبی پلاک گذاری شده اند که داستان خودش را دارد.
روستای قورچای در فاصله ۱۷ کیلومتری شهرستان آزادشهر قرار دارد. این روزها به واسطه درخت کاریهای انجام شده توسط همیار طبیعت معروف شده است. یکی از اهالی روستا که داوطلبانه در داخل و خارج روستا درختکاری کرده است.
عبدالمجید زیتونلی که در سال ۱۳۹۸ به عنوان همیار طبیعت نمونه در سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور نیز معرفی شده است، فوق لیسانس مکانیک سیالات دارد. ۵۲ ساله است. خودش میگوید: بچه بودم با پدرم که برای چرای گوسفندان میآمدیم همیشه برای من سوال بود که چرا ما اینجا درختی نداریم؟ بعضی وقتها حتی یک سایه درخت برای نشستن در زیر آن هم نبود. بعدها که دستم توی جیب خودم رفت بخشی از درآمد کارم را به غرس نهال اختصاص دادم و طی این مدت حدود ۶۰۰ میلیون تومان در این راه هزینه کرده ام.
درختها در کنار هم، سبز و با پلاکهایشان منظم غرس شده و لذت حضورشان را در روستا چند برابر کرده اند. همیار طبیعت نمونه از دلیل پلاک گذاری درختها میگوید که «مردم روستا در اوایل فکر میکردند با درختکاری قصد تصرف زمینها را دارم. او ادامه میدهد: هزار فکر مثبت و تنها یک فکر منفی باعث میشود که اهالی روستا درختها را از بین ببرند. شبانه تصمیم گرفتم که درختها را به نام شهدا یا مرحومان خانوادههای روستا پلاک گذاری کنم چون تنها به این روش بود که مردم درختها را بیشتر نگهداری میکردند. وقتی آنها دیدند که درختان کاشته شده به نام اهالی خانواده وقف و یا هدیه به آنها شده بود نگاهشان به فضای سبز روستا تغییر کرده است.»
۴ هزار درخت به نام ۴ هزار شهید گلستان
در امتداد مسیر درختهای کاشته شده قدم می زنیم. هر درخت به نام شهیدی ثبت شده است. پلاک ۵۶ وقف شهید تیمسار منصور ستاری. پلاک ۱۵۸ وقف شهید حاجیه تازه گل آزمون از شهیدان حادثه منا و جالب اینکه پلاکی با شماره ۵۷ به نام سردار دلها شهید حاج قاسم سلیمانی نامگذاری شده است. او ۴ هزار درخت را به نام ۴ هزار شهید استان گلستان پلاک گذاری و به یادشان سبز نگه داشته است و میگوید «مردم روستا از نیت کار ما خبر دارند و به ما در کاشت نهالهای جدید و آبیاری آنها کمک میکنند و یا تراکتورشان را برای همکاری بیشتر در اختیار ما قرار میدهند به طوری که مشارکت در حفاظت و نگهداری از نهالها در روستا نمایان شده است.»
او که از برون رفت آب مزارع برای آبیاری نهالها استفاده میکند، از نحوه آبیاری درختها هم صحبت میکند و توضیح میدهد: برای من کافی نیست تا آب از کنار درختها بگذرد. ما پای هر درختی را خندقی حفر کرده ایم تا آب به دور درخت طواف کند و کاملاً سیراب شود. ارزش این درختان به قدری است که خداوند بارها در قرآن از اهمیت آن گفته است.
حفظ و نگهداری از کاشت نهال بیشتر اهمیت دارد
زیتونلی تعریف میکند که سال گذشته دکتر حق شناس استاندار گلستان از این روستا بازدیدی داشته است و ما را کمک کرد و انگیزه بیشتری برای ما شد.
این همیار طبیعت ادامه میدهد: به نظر من کاشتن درخت تنها شرط کافی نیست و پشتیبانی و حفظ و نگهداری از کاشت آن هم بیشتر اهمیت داردکه درختان به نتیجه مطلوب برسند. وقتی بالای پرچم ایران سبز است ما باید ایرانی سبز داشته باشیم. پلاک ۱۵۸ وقف شهید حاجیه تازه گل آزمون از شهیدان حادثه منا و جالب اینکه پلاکی با شماره ۵۷ به نام سردار دلها شهید حاج قاسم سلیمانی نامگذاری شده است
او از فکرهایی که در سر دارد هم برای ما میگوید. از اینکه میخواهد در مکانی مشخص در ابتدای روستا عرصهای را نهالکاری کند و این بار درختها را به نام تمام کشورهای جهان همراه با پرچم شأن غرس کند و ادامه میدهد: با مساعدتهای مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان زمینی برای این کار در نظر گرفته شده است و به محض اینکه بتوانم پرچم کشوها را تهیه کنم این کار را شروع میکنم و روستای خودم را جهانی میکنم.
او با انگیزه از درختهای کاشته شده حرف میزند و میگوید که «این درختها با آدم حرف میزنند، بعضی وقتها به کسی می گویم تعجب میکنند. وقتی آبیاری انجام میدهم انگار برای تشکر شاخه و برگ درختها تکان میخورند. درخت تنها موجود زندهای است که به ما اکسیژن میدهد. حتی در همین وضعیت بیماری کرونا میبینید که انسان به اکسیژن نیاز دارد.»
امروز زحمات چندین ساله مردی از جنس طبیعت سایهای شده است که زیر آن به راحتی از آفتاب گرم تابستان در امان باشیم. فکر میکنم که اگر هر روستا یک زیتونلی داشت چقدر سرسبزی و فضای سبز روستاها پررنگتر بود.
اهدا نهال گردو به میهمانان در عروسی
مردی که حتی در عروسی پسرش هم رسم و رسومات را تغییر داده است. ترکمنها رسم دارند که در مراسمهای عروسی به میهمانان دستمالی هدیه دهند. زیتونلی اما در این مراسم به میهمانان ۱۳۰۰ نهال گردو با همکاری منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان آزادشهر میدهد تا فرهنگ سازی هایش را در زندگی جاری اش هم ادامه دهد. او از همکاری خانواده اش در این مسیر میگوید که: همسرم خیلی به من کمک کرده و همیشه مشوق کارهای من بوده است. کوچکترین گلهای از اینکه چرا برای این کار هزینه میکنم نداشته و حتی در آبیاریها نیز به من کمک کرده و گاهی نصفه شب برای بستن و باز کردن شیر فلکه آب همکاری کرده است.
شور و شوقش برای کاشت درخت تمامی ندارد
در حال بازدید روستا و روستاگردشی هستیم. اهالی روستا در زیر سایه درختان نشسته اند. کودکان پای آنها بازی میکنند. یکی از اهالی روستا در خصوص اقدام انجام شده توسط این همیار طبیعت در روستا میگوید: کار او بسیار عالی است. شور و شوقش برای کاشت درخت تمامی ندارد. هر روز دلش میخواهد نهال بیشتری را سبز کند و با جان و دل از آنها نگهداری میکند. مردم روستا در سالهای اول کمی ناراضی بودند اما در حال حاضر همه همراه این فعالیت شده اند.
یکی دیگر از اهالی روستا که در روستای قورچای به دنیا آمده است اما در گنبدکاووس زندگی میکند، در خصوص نهالهای سبز شده که حالا برای خودشان قامتی دارند میگوید: من برای سر زدن به اقوام به روستا می آیم. وقتی از همان ورودی روستا درختان را می بی نم متوجه کار میشوم که این سرسبزی باعث شده این روستا در منطقه متفاوت باشد. او حتی در بین درختان توت هم کاشته است تا در آینده موجب اشتغالزایی جوامع محلی و بانوان را هم فراهم کند.
موفقیت این درختکاری با همکاری مردم روستا اتفاق افتاده است
رئیس آموزش، ترویج و مشارکتهای مردمی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان گلستان که مقدمات این بازدید را فراهم کرده است میگوید: خیرین منابع طبیعی که خالصانه برای این منابع با ارزش تلاش میکنند و به نوعی خودشان پیش قدم چنین اقداماتی هستند در استان گلستان باعث حرکات ارزنده ایی شده اند.
یازمراد کوسه غراوی با تاکید بر مشارکتهای مردم محلی در اجرای پروژهها ادامه میدهد: با این رویکرد مردم احساس مسئولیت بیشتری در اجرای موفق پروژهها و حفاظت بعد از آن را خواهند داشت. موفقیت این درختکاری با همکاری مردم روستا اتفاق افتاده است و اگر قرار بود که این مشارکت وجود نداشته باشد ممکن بود الان بسیاری از این درختها وجود نداشته باشند.
کارمان که تمام میشود در حال برگشت دو طرف جاده ورودی روستا شاخه و برگ درختها تکان میخورند و چشم نوازی شأن را بدرقه راه میکنند. یاد حرفهای زیتونلی می افتم که میخواهد روستایش را سبز نگه دارد مثل بالای پرچم کشورش و قدمهایش را محکم برای تصمیم سبزش بر میدارد.
نظر شما