۱۵ مرداد ۱۳۹۹، ۱۵:۰۵

انتقال آب به شرق کرمان کند است؛

سد نساء و وعده نافرجام مسئولان

سد نساء و وعده نافرجام مسئولان

کرمان - میلیون ها مترمکعب آب در حالی در سد نساء ذخیره شده که پروژه انتقال آب شرب از این سد به شهر بم و بروات در پایین دست پشت سد وعده های مسئولان راکد مانده است.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها - اسمامحمودی: سد نساء تنها سد شرق استان کرمان است و یکی از مهمترین اهداف ساخت این سد آب رسانی به شهرهای بم، نرماشیر، بروات، ریگان و فهرج می‌باشد که از کمترین سرانه بارندگی در استان برخوردارند و تقریباً هیچ منبع آب جاری ندارند، هم اکنون آب شرب این شهرها از قنات‌ها و چاه‌هایی تأمین که در حاشیه کویر وجود دارد که البته به گفته ساکنان شرق کرمان اکثراً از کیفیت لازم نیز برخوردار نیست و بارها در طول هفته با قطعی آب مواجه هستند.

با وجود اینکه سد نساء که بر روی رودخانه‌ای با همین نام ساخته شده و بزرگترین سد سنگ ریزه ای با رویه بتنی محسوب می‌شود طی سال‌های اخیر در پی بارندگی‌های مطلوب کاملاً آبگیری می‌شود اما مشکل تأمین آب شرق کرمان را رفع نکرده است.

حالا یک ذخیره آب ۱۶۸ میلیون مترمکعبی آب در ۸۰ کیلومتری شهر بم قرار گرفته اما مردم حداقل در زمینه آب شرب از آن محروم هستند.

یک ذخیره آب ۱۶۸ میلیون مترمکعبی آب در ۸۰ کیلومتری شهر بم قرار گرفته اما مردم حداقل در زمینه آب شرب از آن محروم هستند

در زمان ساخت این سد مقرر شده بود حداقل ۶ میلیون مترمکعب از آب سد در بخش صنعت، ۴۲ میلیون در بخش کشاورزی، ۲۲ میلیون زیست محیطی و ۳۹ میلیون در بخش شرب استفاده شود و مابقی برای تغذیه آب‌های زیرزمینی مورد بهره برداری قرار گیرد.

سال ۸۹ بود که پس از ۱۴ سال از کلنگ زنی، این سازه آبی افتتاح شد و مردم شهرستان‌های شرقی استان انتظار داشتند تحولی در بخش تأمین آب در زندگی شأن مشاهده کنند، دقیقاً از همان زمان هم طرح انتقال آب شرب به شهرهای پایین دست در دستور کار قرار گرفت اما حالا پس از گذشت ۱۰ سال هنوز مردم شهرهای شرقی کرمان طعم آب سد نساء را نچشیده‌اند و این پروژه به کندی پیش می‌رود.

یکی از شهروندان بم در گفتگو با مهر می‌گوید: سال ۹۰ این پروژه کلنگ زنی شد و قرار بود ظرف چند سال، تصفیه خانه آب در مجاور شهر احداث و آب به بم برسد اما نه تنها این اتفاق روی نداده بلکه کیفیت آب موجود هم که به مردم می‌رسید کاهش یافته و بسیاری از مردم با مشکلات مختلفی از جمله عوارض کلیوی مواجه شده‌اند.

علی باغ چمکی می‌گوید: بسیاری از روستاهای شرق کرمان حتی در شهرستان بم که یکی از بزرگترین شهرستان‌های کرمان است با تانکر آبرسانی می‌شود و در حالی که سد نساء فقط چند کیلومتر با بم فاصله دارد و میلیون‌ها مترمکعب آب در آن ذخیره شده اما ما باید در برخی از محلات شهر با قطعی آب مواجه باشیم.

آبرسانی سیار به روستاهای اطراف سد

وضعیت آبرسانی اما در شهرهای دورتر از سد همچون بروات و ریگان بسیار بحرانی‌تر است و مردم با مشکلات مختلفی مواجه هستند.

محمد عباسی از جمله روستاییان ریگانی است که در محمد آباد زندگی می‌کند و می‌گوید: هر هفته یک بار تانکر آب برای تأمین آب شرب به روستای ما می‌آید و هر بار باید مدت‌ها در صف معطل بمانیم تا بتوانیم چند ظرف آب برای تأمین آب شرب ذخیره کنیم در برخی موارد هم با موتور از روستاهای مجاور آب می‌آوریم.

وی می‌گوید: راهی نداریم جز اینکه در برخی موارد از قنات‌های اطراف آب را تأمین کنیم این در حالیست که قرار بود آب سد نساء به شرق کرمان برسد.

زهرا سلیمان فر از دیگر شهروندان شرق کرمان است که در بم زندگی می‌کند و از کیفیت آب شکایت دارد و می‌گوید: هر بار مسئولان وعده می‌دهند و بعد از تمام شدن تابستان همه چیز فراموش می‌شود تا سال بعد و مردم می‌مانند و مشکلات فراوانی که در زمینه تأمین آب دارند.

هر بار مسئولان وعده می‌دهند و بعد از تمام شدن تابستان همه چیز فراموش می‌شود تا سال بعد و مردم می‌مانند و مشکلات فراوانی که در زمینه تأمین آب دارند

وی با اشاره به قطعی آب در برخی از روستاهای حاشیه بم که فقط چند کیلومتر تا سد فاصله دارند، افزود: می‌گویند طرح ملی است و باید در قالب پروژه‌ها و اعتبارات ملی رفع مشکل شود اما مساله اصلی این است که مردمی که آب خوردن ندارند نمی‌توانند این موانع ناشی از کاغذ بازی‌های مسئولان را درک کنند.

هم اکنون ۶۳ درصد از طرح لوله گذاری مسیر انتقال آب شرب به شهر بم انجام شده و هنوز خبری از خط انتقال به سایر شهرهای شرق استان نیست این در حالی ست که بهره مندی از آب سد نساء به زیر ساخت‌های متعدد دیگری نیز نیاز دارد.

کمبود ۲۳۰ لیتر آب در ثانیه

گفته می‌شود تنها در شهر بم در اوج مصرف ۲۳۰ لیتر آب در ثانیه کمبود آب وجود دارد و این در حالیست که به دلیل کمبود آب در روستاها بسیاری از روستاییان نیز در حال مهاجرت به شهرهای بزرگ شرق استان از جمله بم هستند.

در آخرین وعده‌ای که به مردم شرق کرمان داده شده عنوان شده که در صورت تأمین اعتبار از سوی دولت ۱۰ کیلومتر از باقیمانده مسیر تا شهر بم لوله گذاری می‌شود و آب تصفیه نشده به این شهر می‌رسد اما این اول کار است چون احداث تصفیه خانه آب و ایجاد تأسیسات برای انتقال آب به بروات، فهرج، نرماشیر و ریگان هنوز انجام نشده است!

طرحی که قرار بود تا سال ۹۸ به انتها برسد حالا در پایان دولت دوازدهم به عنوان یکی از طرح‌های نیمه کاره به دولت سیزدهم به ارث خواهد رسید و مشخص نیست سرانجامش چه خواهد شد.

طرحی که قرار بود تا سال ۹۸ به انتها برسد حالا در پایان دولت دوازدهم به عنوان یکی از طرح‌های نیمه کاره به دولت سیزدهم به ارث خواهد رسید

فرماندار بم در این خصوص به خبرنگار مهر می‌گوید: بیش از ۸۰ درصد از مجموع طرح انجام شده و در صورت تأمین اعتبار این طرح ملی می‌توانیم امیدوارم باشیم در آینده نزدیک شاهد رسیدن آب سد نساء به بم خواهیم بود.

شهسواری افزود: شرط ادامه و پیشرفت طرح انتقال آب تأمین اعتبار است که این امر به مساعدت مسئولان در سطح ملی نیاز دارد.

وی گفت: هم اکنون با کمبود آب شرب در شهر بم مواجه هستیم و همین امر موجب افت فشار در برخی از ساعت‌های پیک مصرف شده است.

وی ادامه داد: تا کنون برای اجرای این طرح ۲۸۰ میلیارد تومان هزینه شده و ۳۰۰ میلیارد تومان بودجه نیاز است که این طرح به اتمام برسد و رایزنی‌ها برای تخصیص این بودجه در حال انجام است.

در حالی مسئولان همچنان ابراز امیدواری می‌کنند که آب به شهر بم برسد به نظر می‌رسد پیگیری‌های نماینده مجلس در شرق استان و استانداری کرمان می‌تواند راهگشای حل مشکل تأمین آب در شرق استان کرمان در آینده نزدیک باشد.

کد خبر 4991871

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha