خبرگزاری مهر، گروه استانها: خاطرات زیادی در دل دارد. خاطراتی از روزگاران نه چندان دور که در محلههای قدیمی بیرجند و در هیئتهای به نام آن روز مردم با چه سوز دل و اخلاصی برای سالار شهیدان (ع) عزاداری میکردند.
آن موقع نوجوانی ۱۴ سال بوده و امروز که خاطرات آن روزها را مرور میکند موی سپید زینت بخش محاسنش شده است. رضا باقری نژاد یکی از پیر غلامان اهل بیت (ع) در خراسانجنوبی است که کلام او تجربیات گرانبهایی برای جوانترها دارد.
مسیر نوکری اهل بیت (ع) از دوران نوجوانی آغاز شد
رضا باقرینژاد که اکنون در آستانه هفتادسالگی است در گفتوگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: من از ۱۴- ۱۵ سالگی به همراه خانواده در جلسات دعای کمیل هیئت فاطمیه بیرجند شرکت میکردم و در همان جلسات دعا قرائت و در مجالس سینهزنی نوحه میخواندم.
این پیر غلام اهل بیت (ع) بیانکرد: اشعار نوحهها ومداحیها را با استفاده از تجربیات دیگران و ذوق و سلیقه خودم میسرودم و از آنجایی که صدای خوبی داشتم دیگران نیز در این مسیر مرا تشویق میکردند.
باقری نژاد ادامهداد: آن حضور در هیأت و قرائت دعای کمیل و نوحه خوانی در دوران نوجوانی و در حدود ۵۰ سال قبل زمینهای شد که شکر خدا، امروز در هیئتها و مجالس اهلبیت (ع) حضور داشته باشم.
آزادی سرودن و خواندن مداحی با اشعار سیاسی را نداشتیم
وی در زمینه تفاوت مداحیهای آن زمان با امروز گفت: در دوران رژیم شاهنشاهی آزادی این را نداشتیم که اشعاری با مضامین سیاسی و انتقادی بخوانیم ولی امروزه اشعار سیاسی و حاکی از استکبارستیزی نیز وارد مداحیها شده است.
پیر غلام اهلبیت (ع) در خراسانجنوبی اظهار کرد: غیر از این مسئله تفاوت خاصی در نوع شعر نوحهها و مداحیها به وجود نیامده و چه مداحان قدیم و چه جدید تلاش برای روشن نگه داشتن پرچم عزای امام حسین (ع) دارند.
باقرینژاد ادامهداد: در گذشته اخلاص در عزاداریها و نوحهسراییها بسیار زیاد بود و انسان حتی با دیدن پرچم سیاه عزاداری سالار شهیدان (ع) و یا یک چاووشی ساده اشک میریختند.
اخلاص در عزاداریهای گذشته موج میزد
وی ادامهداد: در گذشته حتی پیرمردهای ۹۰-۸۰ ساله نیز زنجیر به دست گرفته و در دستههای عزاداری شرکت میکردند و چه بسیار مشکلات و گرفتاریهایی که به واسطه اخلاص و سوز دعای همین پیرمردهای دل سوخته حل میشد.
پیر غلام اهل بیت (ع) در خراسانجنوبی گفت: اما الان شرایط کمی فرق کرده و برخی افراد به محض اینکه سنی از آنان میگذرد تنها نظارهگر دستههای سینهزنی و زنجیرزنی میشوند.
باقری نژاد ادامهداد: البته امروزه نیز جوانهای مخلص زیادی در هیئتها فعالیت دارند که بدون هیچگونه چشم داشتی و صرفاً در راستای تکریم شعار دینی و بزرگداشت نام و یاد سید الشهدا (ع) عَلم عزاداری را برپا نگه داشتهاند.
وی اظهار کرد: البته ما هیچگاه نباید عزاداران سیدالشهدا (ع) را تفکیک و تقسیم بندی کنیم که فلان شخص اخلاص دارد و دیگری گناهکار است، چرا که معصومین (ع) به واسطه کرامت و بزرگی شان روسفید و روسیاه را با هم قبول میکنند.
مؤلفههای یک مداحی مطلوب
پیر غلام اهل بیت (ع) در خراسانجنوبی درباره ویژگیهای یک مداحی و شعر خوب بیانکرد: اگر نوحهای که سرودهایم در وهله اول خودمان را تحت تأثیر قرار داد، بیشک دارای سوز لازم است.
باقری نژاد ادامه داد: البته ما تنها به سوز یک نوحه و مرثیه نگاه نمیکنیم بلکه در نهایت یک شعر خوب باید پیام قیام امام حسین (ع) را نیز به مخاطب القاء کند.
وی افزود: ما از بزرگان و اساتید شنیدهایم که امام حسین (ع) تنها برای این قیام نکرد که ما روضهای گرفته و اشکی بریزیم بلکه در قالب ابزار شور و احساس باید اهداف بلند قیام حسینی را برای مخاطبان و به ویژه نوجوانان و جوانان ترسیم کنیم.
این مداح اهل بیت (ع) گفت: امروزه شرایط از جهات مختلف چون افزایش سطح سواد مردم، حضور افراد تحصیل کرده در مجالس عزاداری و گسترش ابزارهای انتقال پیام فرق کرده و از این جهت ما مداحان نیز باید محتوای شعر و نوحه خود را ارتقاء داده و در وهله اول خودمان معنی دقیق نوحهای که میخوانیم را بفهمیم.
مهم رضایت اهل بیت (ع) است
باقرینژاد در پاسخ به این سؤال که به عنوان یک پیر غلام اهل بیت (ع) چه توصیهای برای هیئتیهای نوجوان و جوان دارید، بیانکرد: من کوچکتر از آن هستم که بخواهم توصیهای به کسی داشته باشم ولی به عنوان کسی که چند پیراهن بیشتر از جوانان در مجالس عزاداری پاره کرده است به جوانان هیئتی توصیه میکنم که رضایت اهل بیت (ع) را بیش از هر چیز مد نظر قرار دهند.
وی اظهارکرد: وقتی که شعری میسرائیم و یا نوحهای میخوانیم باید به این سؤال در نزد خود پاسخ دهیم که معصومین (ع) چقدر از این شعر ما رضایت دارند.
پیر غلام اهل بیت (ع) در خراسانجنوبی افزود: توصیه دیگر من به هیئتیهای جوان و نوجوان این است که همه ما در ساحت نوکری برای اهل بیت (ع) اخلاص را وجه کارمان قرار دهیم چرا که ارزش کارهای ما بر مبنای اخلاص است.
رسم نوکری برای اهل بیت (ع) را به فرزندانم انتقال دادهام
باقری نژاد با اشاره به اینکه در شرایط شیوع کرونا مردم در عین رعایت مسائل بهداشتی و حفظ سلامت پرچم عزاداری را نیز برپا نگه داشتهاند، یادآور شد: تلاش کردهام رسم نوکری اهل بیت (ع) را به فرزندانم نیز انتقال دهم و پسر بزرگترم نیز در مجمع دل سوختگان بقیع مداحی و نوحه سرایی میکند.
در این سرای فانی هر کسی عمر خود را در راهی میگذراند و ثانیههای زندگی خود را در راه علاقههایش هزینه میکند.
خوش به سعادت آنهایی که دقایق عمر را در راه رضای دوست سپری کرده و شعله عشق به اباعبدالله را در دلها زنده نگه میدارند. آنهایی که نوحههایشان اشک عاشقی را بر چشم جاری میکند و دل را مالامال از محبت خاندان رسالت میکند.
نظر شما