به گزارش خبرنگار مهر، نشست بحث و بررسی به مناسبت انتشار کتاب " تاریخ فلسفه در قرن هفدهم" نوشته امیل برئیه نویسنده و مورخ نامدار فلسفه فرانسوی، عصر امروز در سالن شهر کتاب مرکزی با حضور اسماعیل سعادت، مترجم کتاب، کامران فانی و دکتر کریم مجتهدی برگزار شد.
در ابتدای این نشست محمد خانی با اشاره به متون تاریخی فلسفی در سنت فلسفه اسلامی چون محروق القلوب اشکوری به تاریخ فلسفه های راسل و کاپلستون در فارسی اشاره کرد و گفت: دو تاریخ فلسفه برئیه و کاپلستون از اهمیت بالایی برخوردارند و ترجمه این کتاب نیز به سفارش مرحوم دکتر یحیی مهدوی صورت گرفت که توسط استاد اسماعیل سعادت مسئول دانشنامه زبان و فرهنگ فارسی با دقت وپشتکار فراوان صورت پذیرفت.
محمد خانی سپس متن نوشته دکتر رضاداوری اردکانی رئیس فرهنگستان علوم را که به دلیل حضور در جلسه شورای عالی انقلاب فرهنگی نتوانسته بود در جلسه شرکت کند، برای حضار خواند. در این نوشته دکتر داوری پس از اظهار تأسف از شرکت نکردن در جلسه به اهمیت قرن 17 در تاریخ فلسفه اشاره کرد و در کنار هم قرار گرفتن قرن هفدهم با نام امیل برئیه و اسماعیل سعادت را معنادار دانست.
دکتر داوری در بخش دیگری از پیام خود قرن هفدهم را زمانه پایه ریزی جهان متجدد خوانده و گفت: در میان 5 قرن اخیر این قرن نظیر ندارد و به عبارتی قرن جمع همه گونه تعارضها و تفاوتهای جهان جدید است و کافی است که تنها در اسپینوزا تأمل کنیم تا به اهمیت این قرن پی ببریم. از سوی دیگر کتاب برئیه از معتبرترین کتب در این زمینه است که 40 سال پیش بخش یونان و روم را دکتر علیمراد داوودی ترجمه کرد و بخش قرون وسطی را نیز مرحوم یحیی مهدوی در گروه فلسفه و علوم تربیتی به فارسی برگرداند و اینک بخش دیگری از آنکه به عبارتی مهمترین بخش آن است به قلم مترجمی توانا به فارسی ترجمه شده است.
وی در پایان به اهمیت فلسفه در زمانه حاضر اشاره کرد و گفت: ما اکنون پیش و بیش از هر زمان به تفکر فلسفی و مطالعه دقیق فلسفه و سیر تاریخی آن نیاز داریم، فلسفه گرچه مسائل هر روزه ما را حل نمی کند اما می تواند جایگاه ما را در جهان روشن کند. کتاب برئیه با وصف انسان و تلقی او از جهان در قرن هفدهم شروع می شود و به وصف بشر این قرن که فاوستی نامیده میشود در آثار لاک و هابز و هیوم میپردازد. بنابراین باید توجه کنیم که بدون فلسفه هیچ مشکلی از مسائل عمده حل نمیشود.
نظر شما