به گزارش خبرگزاری مهر، ابوریحان محمد بن احمد بیرونی (۳۵۲ ه. ش. ۴۲۷ ه. ش) یکی از بزرگترین علمای تاریخ ایران است. وی یک ستارهشناس، ریاضیدان و فیلسوف بود که با اکتشافات خود همراه با دیگر دانشمندان بنام، مقدمات ورود به علوم جدید امروزی را پایهگذاری کرد. وی در شهر (کاث) «بیرون» از روستاهای خوارزم (قسمتی از ازبکستان کنونی) به دنیا آمد. پشتوانه خانوادگی، ایشان را علاقهمند به تحصیل علوم زمان خود کرد. او کسی بود که اولین روش ساده اندازه گیری شعاع زمین را ابداع کرد و همچنین گمانهزنیهایی را در باب امکان حرکت دورانی زمین به دور خورشید انجام داده بود. همچنین نظراتی را مبنی بر دورههای مختلف زمینشناسی توسعه داده بود.
مشهور است که ابوریحان بیرونی مؤلف حدود ۱۴۵ کتاب بود که بیش از ۹۰ عنوان آنها مربوط به ستارهشناسی، ریاضی و ریاضیات زمینشناسی است. اگرچه بیشتر دغدغهی وی در نجوم به محاسبات بر میگشت، با این حال به گسترش مباحث نظری نیز پرداخته است. از مهمترین تالیفات بیرونی، میتوان به کتاب قانون المسعودی اشاره کرد که اگر چه به مسائل بنیادی همانند کتاب المجسطی بطلمیوس در آن پرداخته شده است، با این حال مطالب جدیدی نیز در آن معرفی شدهاند. بسیاری از مفاهیم نظری ابوریحان بیرونی در این کتاب یافت میشود.
حسن بلخاری رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، منوچهر صدوقیسها استاد فلسفه و مترجم کتاب «تحقیق ماللهند» بیرونی، غلامحسین رحیمی معاون پژوهش و فناوری وزیر علوم و محمدابراهیم ذاکر پژوهشگر آثار اسلامی و مترجم کتاب «الحاوی فی الطب» زکریای رازی، استادان و پژوهشگرانی هستند که در این نشست مجازی به ایراد سخن خواهند پرداخت.
انجمن آثار و مفاخر فرهنگی این نشست مجازی را چهارشنبه ۱۲ شهریورماه به مناسبت پاسداشت مقام علمی این فیلسوف و ریاضیدان برجسته ایرانی از ساعت ۱۴ تا ۱۶ برگزار میکند.
علاقهمندان میتوانند با مراجعه به پایگاه «اسکای روم انجمن» به نشانی https://www.skyroom.online/ch/farhang/anjomanmafakher با فشردن گزینه«میهمان» در این نشست مجازی شرکت کنند.
همچنین این برنامه از طریق صفحه اینستاگرام انجمن به نشانی https://www.instagram.com/anjomanasarmafakher۲ نیز به صورت زنده پخش خواهد شد.
نظر شما