به گزارش خبرگزاری مهر، مرجان عجمی، افزود: مواجهه زودهنگام با شیوه زندگی ناسالم همچون مصرف زیاد غذاهای پرچرب، پر نمک و یا سرشار از قند و شکر مثل انواع فست فودها و شیرینی جات، آب میوههای صنعتی و نکتارها، نوشابه، آب نبات، چیپس و پفک همراه با کاهش وزن و چاقی و ابتلاء به بیماریهای مزمن مانند دیابت ملیتوس و بیماریهای قلبی- عروقی در سالهای بعدی زندگی مرتبط است.
وی ادامه داد: پیروی از یک برنامه غذایی متنوع و متعادل از اصول مهم یک رِژیم غذایی سالم است. مصرف گروههای غذایی مختلف در روز از جمله نان و غلات، میوه و سبزی، شیر و لبنیات، حبوبات، گوشت، مغزها و دانهها جهت تأمین نیاز به مواد مغذی همچون کلسیم، روی، ویتامین A، آهن، ریبو فلاوین و سایر ویتامینها و املاح ضروری خواهد بود.
وی افزود: کودکانی که در معرض خطر کمبود آهن و آنمی فقر آهن هستند، پیامدهای طولانی مدت دارد و میتواند باعث اختلال در تمرکز و توجه و عملکرد شناختی مغز شود. کمبود این ریز مغذی در کودکان یک سالهای که مصرف شیر جای غذای اصلی آنها را میگیرد، شایعتر است. و همچنین کودکانی که گوشت نمیخورند و آهن موردنیاز بدن را عمدتاً از منابع گیاهی مثل غلات غنی شده، لوبیا و عدس دریافت میکنند ممکن است در معرض کمبود آهن قرار بگیرند.
عجمی با بیان اینکه کلسیم یکی از املاح ضروری برای رشد استخوانی کودکان است، بیان داشت: مصرف شیر و فراوردههای لبنی به میزان کافی برای پیشگیری از کمبود کلسیم مهم است. عنصر روی نیز یکی از عناصر مهم در رشد و تکامل است و کمبود آن علاوه بر اختلال رشد، میتواند باعث کاهش اشتها شود. گوشت و غذاهای دریایی از منابع خوب روی در رِژیم غذایی است.
مسئول ترجمان دانش همگانی تغذیه انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور، ادامه داد: کودکان ماهانه دو بار در هفته مصرف ماهی را در رژیم غذایی شأن داشته باشند به خصوص ماهیهایی که حاوی اسید چرب یا سالمون هستند. چرا که مغزها و دانهها، پروتئین گیاهی دارند.
عجمی گفت: بهتر است کودکان از مواد غذایی تازه و فرآوری نشده همچون انواع مختلف سبزیجات و حبوبات مثل انواع لوبیا، عدس، مغزها، دانهها و غلات کامل استفاده کنند. گنجاندن این مواد غذایی در رژیم غذایی کودکان حائز اهمیت است. مصرف منابع غذایی حیوانی مثل گوشت، مرغ، ماهی، تخم مرغ و فرآوردههای لبنی (شیر و ماست) نیز برای کودکان مفید است.
وی درباره اضافه وزن و چاقی کودکان اظهار داشت: شیوع بالای اضافه وزن و چاقی در کودکان زمینه ساز ابتلاء به بیماریهای مزمن در بزرگسالی است. امروزه کودکان زمان زیادی را به تماشای تلویزیون و یا انجام بازیهای کامپیوتری به صورت نشسته میپردازند و همین امر باعث افزایش وزن و چاقی در این گروه سنی میشود. علاوه بر این صرف زمان زیاد در زیر سقفهای بسته به احتمال زیاد کمبود ویتامین D را افزایش میدهد. یکی از منابع اصلی تأمین ویتامین D بدن سنتز آن از طریق تابش مستقیم نور خورشید بر پوست است و از آنجا که مقادیر کافی این ویتامین در بدن برای عملکرد کلسیم و رشد استخوانی ضروری است، توصیه میشود اینگونه سرگرمیهایی که عمدتاً بدون صرف انرِژی و در فضای بسته است به حدود ۲ ساعت در روز و کمتر محدود شود.
مسئول ترجمان دانش همگانی تغذیه انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور افزود: پیروی از اصول تغذیه سالم در خانواده و خصوصاً توسط مادر که نقش اصلی را در تهیه غذا برای اعضای خانواده برخوردار است، بر سر یک سفره غذا خوردن و اهمیت دادن به وعده صبحانه نقش کلیدی در شکل گیری عادات صحیح غذایی و تغذیه سالم کودکان دارد.
نظر شما