۲۳ خرداد ۱۳۸۶، ۱۸:۰۴

مرحله عملیاتی نخستین اطلس زبانی کشور آغاز می شود

تهیه نخستین اطلس زبانی کشور با گذر از مرحله آزمایشی از هفته آینده وارد مرحله عملیاتی می شود .

به گزارش خبرگزاری مهر ، دکتر یدالله پرمون ، تدوین اطلس زبانی هر کشور را از بنیادی ترین اقدامات در ارتباط با جغرافیای زبان کشورها دانست و گفت : اطلس زبانی ایران به صورت یک بسته برنامه رایانه ای پویا متشکل ازدو بخش پایگاه داده ها و نقشه با استفاده از جدیدترین امکانات سخت افزاری و نرم افزاری قابل بهره برداری در مقیاس کلان کشور پس از اتمام خواهد بود .

به گفته وی این برنامه  توانایی تولید نقشه هایی پویا از نوع بازنمایی و تفسیری را دارد .

مدیر گروه زبان شناسی و گویش شناسی پژوهشکده زبان و گویش سازمان میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری ، ثبت مواد زبانی گردآوری شده به صورت آوا نوشته تفصیلی با الفبای آوانگار بین المللی در بخش پایگاه داده ها را از ویژگی های تهیه این اطلس برشمرد .

پرمون با اشاره به اینکه این نرم افزار قابلیت کار با رایانه روی مواد گویشی و آوانویسی هم زمان را فراهم آورد ، اظهار داشت : مواد گویشی به صورت دیجیتال در برنامه موجود بوده و آوا نویسی می تواند با استفاده از امکانات برنامه ها را به طور نامحدود گوش کرده و به طور دقیق آوا نویسی کند .

تهیه اطلس زبانی ایرانی، طرحی قدیمی و متعلق به نیمه نخست دهه پنجاه است . این طرح در آن سالها با نام طرح فرهنگ ساز به طور مشترک از سوی فرهنگستان زبان ایران و سازمان جغرافیایی کشور شکل گرفت و با گردآوری نمونه های گویشی از بیشتر آبادی های ایران آغاز شد .

پرمون با تاکید بر برنامه ریزی های جدید گفت : مقرر شده پایگاه تا سه سال آینده با همکاری بخش خصوصی ، همراهی سازمان های میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری استانها با حدود بیش از 30 هزار نمونه گویشی دیگر تکمیل شود .

به گفته وی تیم های آوانویسی متشکل از دانش آموختگان زبده رشته زبان شناسی همگانی در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا در راستای این طرح دعوت به همکاری شده اند و پیش بینی می شود حداکثر ظرف سه سال آینده اطلس زبانی ایران تکمیل و منتشر شود .

طرح اطلس زبانی ایران در مراحل گردآوری ، پایگاه داده ها ، آوانویسی وترسیم نقشه ها متکی بر مجموعه دستورالعمل هایی است که تحت عنوان کتابچه جامع اطلس زبانی ایران از سوی پرمون مدیر علمی این طرح مطابق استانداردهای علمی تدوین شده است .

در حال حاضر اطلس زبانی در استان های اصفهان و کرمان راه اندازی شده و قرار است در سالجاری در استان های گیلان ، مازندران ، سمنان ، زنجان ولرستان نیز راه اندازی شود .

گفتنی است پژوهشکده زبان و گویش عهده دار امر خطیر پاسداری از یکی از ارکان اصلی میراث فرهنگی ملموس ایران یعنی میراث زبانی این سرزمین است .

شناسایی ، اولویت بندی ، مستند سازی ، پژوهش ، حفاظت فیزیکی ، باز زنده سازی از جمله وظایف این پژوهشکده به شمار می رود .

کد خبر 501545

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha