به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از اسلامیک نیوز، امسال تاشکند به عنوان پایتخت فرهنگی جهان اسلام در کنار دو شهر طرابلس در لیبی و فاس در مراکش معرفی شده است. کارشناسان آثار باستانی ازبکستان قدمت این شهر را به بیش از 2 هزار سال تخمین زده اند .
گفته می شود که کلمه تاشکند به زبان ترکی به شهر سنگ اطلاق می شود و این اسم در قرن دهم میلادی بر آن گذاشته شده است. در سال 133 هجری این شهر توسط قتیبه بن مسلم رهبر مسلمانان فتح و تبدیل به شهر اسلامی شد.
در دوران عباسیان مساجد و مدارس اسلامی در این شهر ساخته و تجارت در این منطقه شکوفا شد.
از مهمترین آثار باستانی این شهر در کنار مساجد و مدارس تاریخی می توان به مرکز دینی" هاستی امام" اشاره کرد و همچنین مدرسه "براک خان" که یکی از مراکز اداری برای مفتیان ازبکستان و آموزشگاه اسلامی امام بخاری بود که در آن مبلغان و ائمه مسلمانان فارغ التحصیل می شدند و این مدرسه در قرن شانزدهم میلادی بنا شده است.
در ازبکستان شهرهای تاریخی مانند سمرقند، بخارا و خوارزم وجود دارد که علاوه بر پیشینه تاریخی در بردارنده قدمت و تمدن اسلامی است.
از مهمترین گنجینه های میراث اسلامی که در تاشکند وجود دارد دستنوشته های اسلامی است که تعداد آنها به 6 هزار دستنوشته می رسد. این دستنوشته ها عبارتند از مصحف دستنوشته در قرن اول هجری، دستنوشته ای از ابن بیطار متوفی سال 646 هجری، مقامات حریری که در سال 662 نوشته شده است، رساله در ماهیت عشوق از ابو عباس معمر در سال 745 نوشته شده است و رساله ابو حامد غزالی که در سال 505 نوشته شده است در این شهر تاریخی نگهداری می شود.
از دیگر دستنوشتها مصحف عثمان است که به قرن هفتم میلادی بازمی گردد و این دستنوشته نادر اهمیت خاصی در اداره مسلمانان ازبکستان دارد و قدیمی ترین نسخه مکتوب قرآن کریم از 353 صفحه از پوست آهو تشکیل شده است که پس از اشغال این کشور توسط روسها به تاشکند منتقل شده است .
نظر شما