۱ مهر ۱۳۹۹، ۱۵:۰۲

سردبیر دو فصلنامه پژوهش‌های تاریخ شفاهی :

گسترش علمی و تخصصی رویکرد جدید فصلنامه پژوهش‌های تاریخ شفاهی است

گسترش علمی و تخصصی رویکرد جدید فصلنامه پژوهش‌های تاریخ شفاهی است

مرتضی نورائی سردبیر دو فصلنامه «پژوهش‌های تاریخ شفاهی» توسعه فنی و تخصصی دانش تاریخ شفاهی را از مهمترین رویکردهای دوره جدید این فصلنامه در حوزه علوم انسانی عنوان کرد.

به گزارش خبرگزاری مهر، انتشار دوفصلنامه «پژوهش‌های تاریخ شفاهی» با رویکرد جذب و انتشار متون پژوهشی و فنی بر مدار مصاحبه فعال از سر گرفته و مرتضی نورائی سردبیری این نشریه را به عهده دارد.

نورائی در تشریح رویکرد «پژوهش‌های تاریخ شفاهی» گفت: رویکرد جدید در انتشار دو فصلنامه معطوف موضوعات خاصی نیست و سعی بر این است که با توجه به حیطه‌های متنوع موضوعی و مقالات دریافتی فرصت سازی شود و نتایج پژوهش‌ها را بر پایه تحقیقات موثق دراین دوفصلنامه به چاپ برسانیم. در واقع تلاش بر این بوده تا علاوه برالگوسازی، زمینه گسترش و نهادینه شدن علمی تاریخ شفاهی در کشور هموارتر شود و بتوان گستره تاریخ‌شفاهی را با اقبال عمومی به سمت همگانی کردن تاریخ به جریان انداخت و سهمی در حرکت تاریخ مدار کردن جامعه ایفا کند.

وی افزود: تاریخ شفاهی علاوه بر فراهم کردن شرایط روشن بینی در برنامه ریزی‌های دراز مدت، موجب می‌شود تجارب اجتماعی غنی سازی شده پیداکند. هیچ تجربه‌ای از این منظر دور ریختنی نیست. این امر مهم در شرایطی میسر می‌شود که به تاریخ شفاهی به صورت فنی و تخصصی نگاه شود. در این فصلنامه سعی برآن است تا با ارائه مقاله و یادداشت‌های متفاوت از صاحبنظران این حرفه، جریان تازه‌ای از تاریخ شفاهی را ارائه داد. به همین دلیل پژوهش‌های تاریخ شفاهی باید با نگرش توزیعی، چند متغیره بوده و با مهندسی شبکه محور انجام شوند.

سردبیر دوفصلنامه «پژوهش‌های تاریخ شفاهی» تاکید کرد: تاریخ شفاهی روایتی زنده از زندگی مردم در این روزگار و ایام نه چندان دور است. ولی متاسفانه تاکنون آنچه درباره تاریخ شفاهی بیشتر مورد توجه قرار گرفته معطوف به خاطرات شفاهی و خط محوربوده و در عین حال در حوزه پژوهش‌ها بطور نسبی تلاش شده تا تاریخ شفاهی به عنوان تاریخ آینده در حوزه تحقیق راهبردی نیز مورد توجه قرار گیرد.

وی بیان کرد: تاریخ شفاهی به ضرورت زمان ایجاد شده تا بتواند ضمن ثبت و ضبط جوانب مختلف رخدادها و جریان‌ها با جمع بندی اخبار، اتفاقات و رویدادها، نتایج را در قالب پروژه های مستند سازی شده و معتبر در اختیار قرار داده تا از جمله بر اساس آن امکان شفافیت در عرصه‌های مختلف اجرایی و برنامه ریزی‌های دراز مدت حیات اجتماعی صورت گیرد.

سردبیر دوفصلنامه «پژوهش‌های تاریخ شفاهی» درباره ظهور تاریخ شفاهی به صورت آکادمیک گفت: تاریخ شفاهی پس از جنگ جهانی دوم به صورت آکادمیک مورد توجه قرار گرفته است و تا کنون مراحل مختلفی را نیز پشت سر گذاشته و از مرحله ثبت رخدادها، تحلیل و تفسیر اتفاقات به پرداخت حولیات وقایع رسیده است. در این صورت همه اطلاعات در قالب سازوکارهای تاریخ شفاهی ثبت می‌شود و به شکل مستند در اختیار قرار می‌گیرد.

نورائی به نقش سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در پیشبرد فعالیت های این دو فصلنامه اشاره کرد و گفت: پیوسته حافظه تاریخی ملی در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به صورت مکتوب، صوتی- تصویری حفظ و نگهداری می شود؛ یکی از رسالت های سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران افزون بر همه الگودهی در حوزه تاریخ شفاهی است.

سردبیر دوفصلنامه «پژوهش‌های تاریخ شفاهی» درباره حضور و ظهور تاریخ شفاهی در ایران اظهارداشت: تاریخ شفاهی کم و بیش بطور فعال از ۱۳۸۰ در کشور مورد توجه قرار گرفت و از آن زمان تا اکنون در ابعاد تولیدات قابل توجهی داشته است. در عین حال بیشترین کارها نخبه گرا بوده است. در این فصل از کار فصلنامه سعی براین خواهد بود که ابعاد اهمیت موضوعات دیگر در عرصه تاریخ شفاهی مطرح شود. چنانکه در عرصه دانشگاهی با کارهای متفاوتی روبرو بوده‌ایم که نمایشی از توجه به ابعاد مغفول در تاریخ شفاهی را نشان می‌دهد. نمونه‌هایی مانند تاریخ معماری، پرستاری در جنگ، دانش آموزان و انقلاب اسلامی کارهای قابل توجهی بوده‌اند.

وی ادامه داد: همچنین فرصت را مغتنم شمرده و تمایل فصلنامه را به چاپ مقالات در زمینه موضوعات فراگیرروز مانند کرونا و حوادث طبیعی و مدیریت بحران‌ها، و مباحث روز آمد در زمینه روش در فصلنامه «پژوهش‌های تاریخ شفاهی» اعلام می‌کنم.

سردبیر دوفصلنامه «پژوهش‌های تاریخ شفاهی» درباره برقراری ارتباط با دانشگاه‌ها وموسسات پژوهشی داخلی و بین المللی گفت: در تلاش هستیم با پژوهشکده‌های مختلف داخلی و خارجی، از جمله گروه‌های تاریخ و انجمن های علمی و بویژه پژوهشکده های سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران ارتباط موثری را برقرار کنیم.

مرتضی نورائی درباره فرآیند انتشار دوفصلنامه «پژوهش های تاریخ شفاهی» گفت: انتشار این دو فصلنامه از سال ۱۳۹۴ آغاز شده که پیوسته رویکرد آن توسعه علمی تاریخ شفاهی را مد نظرقرار داد و در ادامه قرار است انتشار این نشریه بر مدار جذب مقالات پژوهشی مستخرج از پایان نامه‌ها و نتایج تحقیقات پژوهشی محققان استوار باشد و به سمت تخصصی‌تر شدن پیش برود. طبق برنامه ریزی‌های انجام شده امیدواریم دور جدید از انتشار این دو فصلنامه زمستان سال جاری منتشر شود.

نورائی در پایان درباره اعضای جدید هیات تحریریه دوفصلنامه «پژوهش‌های تاریخ شفاهی» گفت: در تحریریه این فصلنامه شاهد همکاری پژوهشگران مطرح عرصه‌های مختلف تاریخ شفاهی که سالهای طولانی در حوزه تاریخ شفاهی فعالیت مستمر داشته‌اند، هستیم.

کد خبر 5030330

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha