خبرگزاری مهر، گروه بین الملل -پیمان یزدانی: ایالات متحده آمریکا در چند دهه اخیر به دلیل جایگاهی که در عرصههای اقتصادی، سیاسی، امنیتی و نظامی دارد، اقدامات یکجانبه بسیاری را در عرصه بینالمللی انجام داده است، بهطوریکه این امر منجر به شکلگیری روندی در سیاست خارجی و اقتصادی آن شده است. این سیاست خارجی و اقتصادی یکجانبهگرا اگرچه با فراز و نشیبی بعد از جنگ جهانی دوم در دوران ریاستجمهوری اکثر رؤسایجمهور آمریکا بروز و نمود داشته، بهنظر میرسد این امر در دوران دونالد ترامپ بیش از پیش شده است.
سیاستهای یکجانبه گرایانه ترامپ نه تنها تنشهایی را بین این کشور و سایر قدرتهای جهانی مانند روسیه و چین ایجاد کرد، بلکه حتی باعث ایجاد تنش و اختلاف بین آمریکا و متحدان اروپایی و ناتو نیز شد.
اکنون که دوره اول ریاست جمهوری ترامپ در حال پایان است، بسیاری در دنیا منتظر نتایج انتخابات ریاست جمهوری آمریکا هستند. هر دو حزب دموکرات و جمهوریخواه٬ سیاستهای بسیار نامشخص و مشکوکی را در قبال متحد خود یعنی ترکیه دنبال کرده اند از جمله مسلح کردن گروههای جدایی طلب مانند پ ک ک و سایر گروههای تروریستی. آمریکا همچنین در شرق مدیترانه از رقبای ترکیه حمایت میکند.
جو بایدن، نامزد دموکرات انتخابات ریاست جمهوری٬ حتی با مداخله جویی مدعی شده است که در صورت پیروزی در انتخابات، تلاش خواهد کرد اردوغان را از قدرت برکنار کند.
ترکیه باید دیدگاه و سیاست خود را در قبال آمریکا مجدداً بررسی نماید و خود را برای دورهای پر از چالش آماده کند زیرا مهم نیست که کدام یک از نامزدها در انتخابات ماه نوامبر پیروز شود در این راستا٬ خبرنگار مهر برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد تأثیر نتیجه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بر روابطش با متحد خود در ناتو یعنی ترکیه با دکتر «عثمان فاروق لوغ اوغلو»، معاون حزب جمهوری خلق ترکیه، گفتگویی را ترتیب داده است.
لوغ اوغلو با مقایسه سیاستهای احتمالی ترامپ و بایدن در قبال ترکیه در صورت پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا٬ گفت: گذشته از تفاوت این دو نفر در زمینه مسائل داخلی از جمله اقتصاد، نژادپرستی، تغییرات آب و هوایی، مراقبتهای بهداشتی و ویروس کرونا، تفاوتهای قابل توجهی بین بایدن و ترامپ در رابطه با امور خارجی وجود دارد.
وی با اشاره به موضع بایدن در قبال ترکیه افزود: بایدن در طول فعالیت سیاسی خود چه به عنوان سناتور، چه در مقام معاون رئیس جمهور و چه اکنون که به عنوان نامزد حزب دموکرات فعالیت دارد٬ همواره ضد ترکیه بوده است.
عضو ارشد حزب جمهوری خلق ترکیه در ادامه گفت: بایدن طرفدار سرسخت ادعاهای نسل کشی ارمنستان است. او طرفدار یونان و قبرس یونانی در مسائل ترکیه و یونان است. او با فروش سلاحهای آمریکایی به ترکیه مخالف است و از مواضع ترکیه در شرق مدیترانه انتقاد میکند. او آرزوی تقسیم عراق را برای رسیدن به خواستههای کُردها برای استقلال در سر دارد و اکنون او با مداخله گستاخانه در امور داخلی ترکیه مرزهای خود را پشت سر میگذارد و ادعا میکند که در صورت انتخاب به عنوان رئیس جمهور آمریکا، قصد دارد رئیس جمهور منتخب ترکیه را از قدرت برکنار کند. بنابراین٬ ریاست جمهوری بایدن یک دوره دشوار در روابط ترکیه و آمریکا خواهد بود.
این سیاستمدار ترکیهای در مورد سیاست ترامپ در قبال آنکارا نیز افزود: رئیس جمهور فعلی ترامپ هم داستان دیگری دارد. او نیز بر خلاف آنچه که به نظر میرسد لزوماً برای ترکیه گزینه بهتری نیست. اردوغان و ترامپ به طور متقابل به رابطه نزدیک خود افتخار میکنند و ترامپ هرگز فرصتی برای تعارف با همتای ترکیهای خود را از دست نمیدهد. اما وضعیت واقعی روابط بین کشورها داستان دیگری را برای ما بازگو میکند.
وی در ادامه گفت: هیچ یک از مسائل دیرینه، چه در سطح دو جانبه و چه در سطح منطقه حل نشده است. رابطه این دو کشور به بن بست رسیده است. خرید مسئله موشکهای S-400 روسی توسط ترکیه همچنان به عنوان مشکل اصلی مطرح است. حمایت آمریکا از گروه تروریستی PYD / YPG در سوریه یکی دیگر از عوامل حیاتی جدایی میان دو متحد است. اخیراً نیز دولت وی از ادعاهای یونان و قبرس یونانی در شرق مدیترانه حمایت کرده٬ تحریم اسلحه را برداشته و سپس توافقنامهای به اصطلاح امنیتی را با قبرس یونانی امضا کرده است.
لوغ اوغلو اعلام کرد: با این حال، خطر اساسیتر در غیرقابل پیش بینی بودن ترامپ است. وی در گذشته نه چندان دور تهدید کرده بود که اگر خواستههای وی توسط ترکیه برآورده نشود، اقتصاد ترکیه را نابود خواهد کرد. این نشان میدهد که ترامپ٬ ترکیه را به عنوان یک متحد نمی بیند، بلکه ترکیه برای او کشوری است که میتواند با توجه به نیازهایش با آن رفتار کند.
عضو ارشد حزب جمهوری خلق ترکیه با بیان اینکه به دلایل مختلف نه بایدن و نه ترامپ به عنوان نامزدهای ریاست جمهوری، برای ترکیه مناسب و خوشایند به نظر نمی رسند٬ گفت: ترکیه باید دیدگاه و سیاست خود را در قبال آمریکا مجدداً بررسی نماید و خود را برای دورهای پر از چالش آماده کند زیرا مهم نیست که کدام یک از نامزدها در انتخابات ماه نوامبر پیروز شود.
نظر شما