۱۵ مهر ۱۳۹۹، ۹:۲۵

گزارش تحلیلی - خبری مهر؛

«شورای عالی ورزش» همچنان درگیر «کاغذ بازی»/ انتظاراحیا ۲۰ ساله شد

«شورای عالی ورزش» همچنان درگیر «کاغذ بازی»/ انتظاراحیا ۲۰ ساله شد

طبق آنچه در جدیدترین قانون ورزش با عنوان قانون تاسیس وزارت ورزش بر آن تاکید شده، شورای عالی ورزش بعد از سال‌ها با حضور نفراتی از بالاترین سطح مدیریتی کشور مجدد احیا خواهد شد.

به گزارش خبرنگار مهر، بعد از گذشت یک دهه از ادغام سازمان تربیت بدنی و سازمان ملی جوانان برای تشکیل و آغاز به کار وزارت ورزش و جوانان، قانون ویژه تاسیس این وزارتخانه تصویب و توسط شورای نگهبان ابلاغ شد.

«اهداف، وظایف و اختیارات» وزارت ورزش کلیات قانون تاسیس این وزارتخانه را در بر می‌گیرد. از مهمترین موارد مورد تاکید در این قانون هم شورای عالی ورزش - در سطح کشوری و استانی- و فعالیت‌های آن است؛ شورایی که ماده ۷ قانونِ تاسیس سازمان تربیت بدنی (مصوبه سال ۱۳۵۰) هم به آن اشاره شده بود و اتفاقاً در دوره‌های مختلف هم نقشی حیاتی و تاثیرگذار در ورزش داشت با این حال از حدود دو دهه پیش فعالیت‌هایش به دلایل نامعلوم لغو شد تا اینکه در قانون جدید مجدداً بر ضرورت حیات آن و فعالیت‌هایش تاکید شده است.

احیای شورای عالی ورزش نیم قرن بعد از تولد

شورای عالی ورزش ایران «نیم قرن» پیش با عنوان «شورای تربیت بدنی و تفریحات سالم» آغاز به کار کرد. در واقع سال ۱۳۵۰ و طبق آنچه در ماده ۷ قانون تاسیس سازمان تربیت بدنی وقت به آن تاکید شده بود، دوره حیات این شورا آغاز شد.

شورای تربیت بدنی و تفریحات سالم در دوره‌های مختلف با حضور شخص اول کشور در امور اجرایی تشکیل می‌شد و اتفاقاً در امور مختلف مصوبات مهمی را هم داشت. این شورا برای بازی‌های آسیایی ۱۹۷۴ که سال ۱۳۵۳ به میزبانی تهران برگزار شد، کاملاً فعال بود و بسیاری از جلسات آن با حضور شخص اول کشور برگزار می‌شد.

از حکم شخص اول کشور تا ریاست نخست وزیر

نام «شورای تربیت بدنی و تفریحات سالم» شاید به ظاهر کوچک بود اما در اهمیت آن و جایگاهش همین بس که ریاستش با نخست وزیر کشور بود. سرپرست دستگاه ورزش همراه با افرادی مانند وزیر کشور، وزیر علوم و آموزش عالی، وزیر آموزش و پرورش، وزیر کار و اموراجتماعی، وزیر تعاون و رئیس ستاد بزرگ ارتشداران (نماینده نیروهای مسلح) همراه با پنج نفر از اشخاص بصیر و مطلع به امور تربیت بدنی هم ترکیب این شورا را تشکیل می‌دادند. (انتخاب این پنج نفر با پیشنهاد سرپرست سازمان تربیت بدنی و تایید دیگر اعضا انجام می‌شد).

حکم اعضای شورای تربیت بدنی و تفریحات سالم به صورت مستقیم توسط شاه و برای مدت چهار سال صادر می‌شد.

انقلاب، ادامه حیات، تغییر نام، نقش رئیس جمهور و...

شورای تربیت بدنی و تفریحات سالم بعد از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷ نه تنها منحل نشد بلکه فعالیت‌های کماکان با قدرت ادامه پیدا کرد. حتی تاسیس ساختار ورزش همگانی از مصوبات این شورا بعد از انقلاب بود. این‌طور عنوان شده که این مصوبه مربوط به دوره نخست وزیری میر حسین موسوی و ریاست احمد درگاهی در سازمان تربیت بدنی وقت است.

به مرور البته شورای تربیت بدنی و تفریحات سالم به «شورای عالی ورزش» تغییر نام داد ضمن اینکه ترکیب آن هم دستخوش تغییراتی شد. مهمترین تغییر هم ریاست رئیس جمهور به جای نخست وزیر به عنوان بالاترین مقام اجرایی کشور بود. این جابه‌جایی از آن جهت انجام شد که بازنگری قانون اساسی ایران در سال ۱۳۶۸ با حذف نخست وزیر همراه بود.

با این وجود این شرایط و تغییرات و جابه‌جایی‌ها، شورای عالی ورزش تا دوره ریاست جمهوری مرحوم آیت الله علی اکبر هاشمی رفسنجانی و حتی دوره نخست ریاست جمهوری سید محمد خاتمی خیلی فعال و مستمر جلسات و برنامه‌های خود را دنبال کرد و به مصوباتی هم رسید. شرایط ادامه تحصیل قهرمانان با حضور در دانشگاه‌ها از مصوبات این شورا در دوره ریاست جمهوری هاشمی رفسنجانی بود. در دوره ریاست جمهوری خاتمی هم این شورا لزوم برگزاری مسابقات باشگاهی در سطح حرفه‌ای را برای همه رشته‌ها و فدراسیون‌ها تصویب کرد.

۱۹ سال رکود و مصوبه‌ای که هنوز اجرا نشده است

با وجود نقش حیاتی و تاثیرگذاری که شورای عالی ورزش در دوره قبل و بعد از انقلاب اسلامی داشت، فعالیتش از دوره دوم ریاست جمهوری سیدمحمد خاتمی - ۱۳۸۰ تا ۸۴ - به دلایل نامعلوم لغو شد.

استارت «احیا» از سه سال پیش

شورای عالی ورزش منحل نشد اما به مرور زمان نهادی مغفول در ورزش کشور نام گرفت که کمتر کسی حتی از آن یاد می‌کرد. این شرایط ادامه داشت تا اینکه کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی دی ماه سال ۹۶ در جریان بررسی لایحه اهداف، وظایف و اختیارات وزارت ورزش و جوانان، مجدد تشکیل «شورای عالی ورزش» به ریاست رئیس جمهور را طرح و تصویب کرد.

البته بعد از این مصوبه اقدام دیگری در رابطه با شورا و احیا و آغاز به کار دوباره‌اش انجام شد اما با توجه به آنچه در قانون جدید ورزش به آن تاکید شده، انتظار می‌رود به زودی فعالیت‌های شورای عالی ورزش از سر گرفته شود.

از سرگیری فعالیت‌های شورای عالی ورزش با ریاست «رئیس جمهور»

در قانون تاسیس وزارت ورزش که با عنوان «اهداف، اختیارات و وظایف» این وزارتخانه پس از بررسی چندساله در مجلس و تایید شورای نگهبان هفته اول مهر (سال ۹۹) به صورت رسمی ابلاغ شده، بر فعالیت «شورای عالی ورزش» در سطح کشوری و استانی تاکید شده است.

در این قانون عنوان شده که شورای عالی ورزش با ترکیب اعضا در بالاترین سطوح مدیریتی کشور از جمله رئیس جمهور یا معاون اول وی، وزیر ورزش، رئیس سازمان نهاد و بودجه و … تشکیل شود. در سطح استانی هم بر تشکیل این شورا به ریاست استاندار و با ترکیب متناظر اعضای شورای عالی در سطح استانی تاکید شده است.

وظایف شورای عالی ورزش چیست؟

طبق پیگیری‌های خبرنگار مهر از جمشید تقی زاده، معاون مجلس حقوقی و امور استان‌های وزارت ورزش، دو وظیفه بر عهده شورای عالی ورزش گذاشته شده است؛ اتخاذ سیاست‌های توسعه تربیت بدنی و ورزش کشور یکی از این وظایف است و دیگری هماهنگ سازی فعالیت‌های تربیت بدنی و ورزش کشور می‌باشد.

کد خبر 5041262

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha