۲۳ مهر ۱۳۹۹، ۱۲:۴۵

مروری بر کتاب «مقدمات و اصول نظریه پردازی سیاسی»؛

مقدمات و اصول نظریه پردازی سیاسی چیست؟

مقدمات و اصول نظریه پردازی سیاسی چیست؟

امروزه برای بیشتر دانشوران و اندیشمندان سیاسی آشکار شده است که حوزه دانش سیاسی و هر دانش معطوف به کنش انسان‌ها علم محض از جنس علوم طبیعی نیست.

به گزارش خبرگزاری مهر، کتاب «مقدمات و اصول نظریه پردازی سیاسی» برآمده از کوششی است برای شناسایی بهتر نظریه سیاسی و اصول نظریه پردازی سیاسی. نویسنده در این کتاب ضمن برشمردن آرای پژوهندگان و اندیشمندان، به تحلیل و نقد آن آرا پرداخته و تعریف‌های جدیدی از سیاست، امر سیاسی و نظریه سیاسی ارائه کرده است.

فهرست این کتاب عبارت است از:

پیش گفتار

فصل اول: مقدمه

وجوه مسئله مندی شناخت نظریه سیاسی

نگاهی به پیشینه بحث

ساماندهی مطالب

فصل دوم: تعریف نظریه سیاسی

بخش نخست: شناخت موضوع نظریه سیاسی: نسبت سیاست و امر سیاسی

بخش دوم: رویکردهای متفاوت به نظریه سیاسی

بخش سوم: جمع بندی و تعریف نظریه سیاسی

فصل سوم: حدود نظریه سیاسی

فصل چهارم: نظریه پردازی سیاسی

بخش نخست: فهم نظریه پردازی سیاسی به منزله کنش سیاسی

بهش دوم: فهم نظریه پردازی سیاسی به منزله فعلیت آکادمیک

بخش سوم: اصول نظریه پردازی سیاسی

سخن پایانی

نویسنده در پیشگفتار این اثر در معرفی آن آورده است: کتاب پیش رو، حاصل طرحی پژوهشی با عنوان «تعریف و حدود نظریه سیاسی و اصول نظریه پردازی سیاسی» است. در عنوان کنونی کتاب برای اختصار، آن بخش از پژوهش که به شناخت نظریه سیاسی بازمی گردد در واژه مقدمات گنجانده شده است.

اکنون که از آنچه در متون تخصصی و فضای دانشگاهی در عرصه جهانی، «احیای نظریه سیاسی» خوانده می‌شود بیش از چهار دهه گذشته و اهمیت آن برای فهم حیات سیاسی و کنشگری مؤثر سیاسی آشکارتر شده، نیاز به شناخت دقیق‌تر نظریه سیاسی نیز محسوس‌تر شده است.

افزون بر این، به گونه‌ای فزاینده روشن می‌شود که برای برون رفت از دشواری‌های سیاسی، یا حل مسائل جدید جامعه که جنبه‌های سیاسی تعیین کننده ای دارند، باید از بحث‌های منحصر به چند و چون نظریه‌های پیشین فراتر رفت و به نظریه نظریه پردازی سیاسی در سطوح متفاوت دست یافت. این دقیقاً یکی از کاستی‌های ملموس جامعه علمی و سیاسی ما است.

تنظیم و ارائه اصول نظریه پردازی سیاسی نیز حاصل تأمل مستقل نگارنده و برآمده از دستاوردهای این پژوهش و تحقیق و اندیشه ورزی های درازمدت تر است. نگارش چنین اصولی برای کارآمدی پردازش نظریه سیاسی، هر چند به سان هر کار فکری دیگر و همچون همه مراحل پژوهش با بهره گیری از مواجهه تحلیلی و انتقادی با آثار اندیشمندان سیاسی ممکن شده، حاصل گردآوری و تألیف نبوده و در زبان فارسی و زبان‌های دیگری سابقه نداشته است. از این رو امیدوارم صاحب نظران، آن را چونان گشودن دریچه‌ای برای تأمل بیشتر و گام کوچکی در جهت رفع کاستی یادشده بنگرند.

کتاب «مقدمات و اصول نظریه پردازی سیاسی» تألیف پگاه مصلح به همت پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی به بهای ۲۸ هزار تومان منتشر شد.

کد خبر 5043515

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha