به گزارش خبرنگار مهر باتوجه به تجزیه و تحلیل قیمت تمام شده بلیط مترو در سال 86 که 367 ریال ( بدون لحاظ هزینه استهلاک ) بر آورد شده است و به موجب مصوبه هیئت وزیران در 24 خرداد ماه سهم مسافران ، دولت و شهرداری تهران برای پرداخت بلیط مترو به گونه ای تعیین شد که سهم پرداخت مسافران متروی تهران بر اساس این مصوبه و باقی مانده از محل یارانه های مربوطه توسط دولت و شهرداری تهران پرداخت خواهد شد.
بر اساس این گزارش ، برای تسهیل در امر حمل و نقل ریلی و تشویق مسافران به استفاده از بلیط های اعتباری از شهریور ماه امسال انواع بلیط مترو و بهای آن به گونه ای خواهد شد که بلیط مترو تک سفره 150 تومان، دو سفره 250 تومان ، 10 سفره 1000 تومان ، بلیط اعتباری یک روزه 400 تومان ، اعتباری 3 روزه 800 تومان ، اعتباری 7 روزه 1500 تومان ، اعتباری 30 روزه 4 هزار و 500 تومان ، اعتباری 3 ماهه 11 هزار تومان ، اعتباری 6 ماهه 18 هزار تومان و بلیط اعتباری یک ساله 28 هزار تومان خواهد بود و بلیط اعتباری مبلغ دار نیز از 2 هزار تومان تا 20 هزار تومان در نظر گرفته شد.
به گزارش خبرنگار مهر ، شرکت مترو موظف است تدابیر انضباطی و نظارتی را در هنگام ورود و خروج مسافران و در صورت ضرورت در طول سفر درچارچوب دستوالعمل اجرایی مشخصی که به تصویب هیئت مدیره شرکت می رسد، اعمال کند.
شرکت مترو موظف است نسبت به اطلاع رسانی گسترده ومطلوب برای استفاده صحیح از بلیط های اعتباری و سیاستهای تشویقی وتخفیفات در نظر گرفته شده برای مسافران ، از طریق مقتضی اقدام کند.
همچنین شرکت مترو موظف است که حداکثر قیمت بلیت دریافتی از هر مسافر از یک سوم قیمت تمام شده بلیط بیشتر نشود و در صورت کاهش هزینه های شرکت، پیشنهاد لازم را برای کاهش قیمت بلیط به شورا ارائه کند.
بر اساس این گزارش ، شرکت مترو موظف است گزارش نتایج اجرای این مصوبه را تا پایان آذر ماه به شورای شهر ارسال دارد.
به گزارش خبرنگار مهر ، رسول خادم ، رئیس کمیسیون برنامه و بودجه امروز در پانزدهمین جلسه علنی شورای شهر گفت: در جلسه قبل قرار شد جلسه ای با معاون فنی و عمرانی وزارت کشور در این وزارتخانه داشته باشیم که این جلسه برگزار و به سوالات نیز پاسخ داده شد.
وی با بیان اینکه بحث های کارشناسی صورت گرفت که قرار شد در قیمت تمام شده بلیط مترو اصلاحاتی صورت گیرد ، گفت: جهت گیری لایحه تعیین قیمت بلیط مترو در سال 86 در جهت افزایش استفاده مردم از بلیط های اعتباری و در نهایت کاهش قیمت بلیط ها خواهد بود.
در ادامه جلسه ، حمزه شکیب رئیس کمیسیون فنی وعمرانی شورای شهر پیشنهاد کرد: با توجه به اینکه فضایی وجود دارد که هنوز هم سهمیه بندی و قیمت بنزین مشخص نشده است بنابراین برای اینکه فضای کاذبی ایجاد نشود تصمیم گیری در مورد قیمت بلیط مترو تا سامان یافتن این وضعیت مسکوت بماند.
وی افزود: می توان ماده یک این لایحه را تصویب کرد اما وارد تعیین نرخ بلیط مترو نشویم .
در ادامه مرتضی طلایی عضو کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر نیز گفت: پیشنهاد می کنیم این لایحه به شکلی تصویب شود که اعتبارات تا پایان سال بصورت مرحله ای تخصیص یابد.
مهندس مهدی چمران ، رئیس شورای شهر تهران در پاسخ به این گفته ، اظهار داشت: مرحله ای کردن امکان پذیر نیست و نمی توانیم مدت زمان پیشنهادی را به تاخیر بیندازیم .
وی گفت: شرکت مترو باید در مدت تعیین شده تا اجرای آن از طریق فرهنگ سازی آماده سازیهای ذهنی را ایجاد کند.
در ادامه این جلسه ، حبیب کاشانی ، خزانه دار شورای شهر تهران نیز گفت: مصوب کردن این لایحه موج گرانی را به همراه دارد و رسانه ها تیتر خواهند کرد که شورای شهر بلیط مترو را گران کرد.
رسول خادم ، رئیس کمیسیون برنامه و بودجه شورای شهر تهران در پاسخ به این گفته ها گفت: به طور قطع 3 ماه آینده وضع بدتر از امروز خواهد بود .
محسن هاشمی ، مدیر عامل شرکت مترو در پاسخ به اظهارات اعضای شورای شهر با قرار گرفتن در پشت تریبون شورا با یادی از زریبافان ( عضو سابق شورای شهر ) مبنی بر اینکه اگر الان وی اینجا حضور داشت می گفت موضوع را سیاسی نکنید ، افزود: شورا این گرانی را تحمیل می کند در صورتی که پیام اصلی لایحه تعیین قیمت بلیط مترو در سال 86 ، گران کردن قیمت بلیط مترو نیست بلکه به سمت استفاده از بلیط های اعتباری و ارزان کردن سفرها بر اساس میزان مسافت طی شده است.
محسن هاشمی با اشاره به اینکه سالانه 400 میلیون سفر با مترو انجام می شود ، افزود: 50 درصد این مسافرت ها با بلیط های مغناطیسی صورت می گیرد به همین علت مجبوریم سالانه 200 میلیون بلیط مغناطیسی چاپ کنیم .
وی با تاکید بر اینکه هیچ گاه هدفمان گران کردن قیمت بلیط مترو نبوده است، گفت: برای اینکه بتوانیم از سیستمی که نصب کرده ایم ، استفاده کنیم تا پول بلیط را مسافتی بگیریم ، باید مردم را به سمت استفاده از کارت های اعتباری مدت دار سوق دهیم چون اگر فردی با استفاده از این کارت های اعتباری روزی 2 و به مدت 300 روز از مترو استفاده کند، قیمت بلیط مترو برای این فرد 45 تومان محاسبه خواهد شد.
هاشمی گفت: بیش از 60 درصد مسافران مترو، مسافران دائمی، 30 تا 40 درصد مسافران هفتگی بوده و 10 تا 20 درصد مسافران نیز به صورت موردی از مترو استفاده می کنند.
وی با اشاره به اینکه در اغلب کشورهای دنیا گیشه از مترو حذف شده است، گفت: نباید سیستم خود را به سمت سیستم قدیمی حرکت دهیم به گونه ای که به جای استفاده از کارت های اعتباری به دنبال چاپ بلیط های کاغذی باشیم که با یکبار مصرف به دور ریخته می شوند.
هاشمی گفت: اگر این لایحه تصویب نشود و به زمان دیگری موکول شود به طور حتم در شهریور ماه نیز با شروع فعالیت مدارس و دانشگاه و در پایان سال نیز به علت فضای انتخاباتی تصویب این لایحه امکان پذیر نخواهد شد.
وی افزود: به نظر باید شورای شهر شجاعت لازم را داشته باشند و این لایحه را تصویب کنند، حتی اگر بگویند که ضمن تصویب ، شرکت مترو باید 3 سال زمان برای فرهنگ سازی دراین خصوص در نظر گیرد.
هاشمی با تاکید بر اینکه باید جلوگیری شود که فضای سیاسی وارد این مباحث نشود، گفت: شرکت مترو با سرمایه گذاری های انجام داده، سعی در حذف گیشه خرید بلیط مترو دارداما متاسفانه شاهد افزایش استفاده از بلیط های مغناطیسی هستیم تا جایی که اگر این روند ادامه یابد باید مترو را مجانی کنیم .
در ادامه رسول خادم ، رئیس کمیسیون برنامه و بودجه شورای شهر تهران گفت: با اجرایی شدن بلیط های اعتباری دریافت عادلانه هزینه از مردم تحقق می یابد چون در این صورت هر کس بر اساس میزان مسیری که از مترو استفاده می کند هزینه پرداخت کند.
هادی ساعی ، عضو شورای شهر نیز گفت: نباید به علت به دست آوردن دل افرادی که با یک بلیط 75 تومانی تمام مسیرهای مترو را طی می کنند، نرخ بلیط مترو را تعیین نکنیم .
دکتر خسرو دانشجو ، سخنگوی شورای شهر تهران نیز گفت: هدف از ارائه این لایحه تغییر روش استفاده از مترو است همچنین به علت صف های طولانی در پشت گیشه های مترو می خواهیم روش ورود به مترو را تغییر دهیم و از سرمایه های صرف شده بیت المال به خوبی استفاده کنیم .
در این میان رسانه های حاضر در جلسه که از سوی برخی اعضا متهم به کمک در ایجاد فضای کاذب در راستای افزایش نرخ بلیط مترو شده بودند، طی نامه ای به سخنگوی شورای شهر تاکید کردند که هیچ رسانه ای تیتری با عنوان اینکه " بلیط مترو گران شد" ، نخواهد زد.
به گزارش خبرنگار مهر ، در پایان این بحث ها ، لایحه تعیین قیمت بلیط مترو در سال 86 با 11 رای موافق به تصویب رسید.
نظر شما