سردار سرتیپ دوم پاسدار سید کمال هادیان فر، در گفتگو با خبرنگار مهر پیرامون اینکه آیا ساماندهی خودروهای فرسوده بر عهده راهنمایی و رانندگی است یا خیر؟ بیان داشت: نیروی انتظامی در بحث عملیات خارج از رده کردن خودروهای فرسوده و یا ورود خودروهای جدید به ناوگان حمل و نقل عمومی، تنها نقشی نظارتی را بر عهده دارد.
وی توضیح داد: در بخش خودروهای فرسوده از آنجایی که باید پلاک و متعاقب آن سند رسمی وسیله نقلیه باطل شود، نیاز به حضور و نظارت پلیس است.
جانشین معاونت پلیس راهنمایی و رانندگی نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران افزود: هنگام اضافه شدن خودرویی به ناوگان حمل و نقل کشور و جانشینی خودروی فرسوده نیز به سبب لزوم مطابقت استانداردهای وسیله نقلیه با مصویه های هیئت دولت در همین رابطه، نیاز به به حضور نظارتی پلیس راهنمایی و رانندگی است.
هادیان فر متذکر شد: در غیر موردهای بالا، وزارت کشور و ستاد تبصره 13 مسؤلیت ساماندهی خودروهای فرسوده و امور مربوط به آن را برعهده دارد.
وی در ارتباط با اینکه آیا پلیس با خودروهای فرسوده دارای ایراد فنی برخورد می کند یا خیر؟ اظهار داشت: هر روزه وسائل نقلیه ساخته شده پیش از سال 1356 که دارای آلودگی و نقص فنی باشند، به تشخیص پلیس راهنمایی و رانندگی متوقف می شوند.
جانشین معاونت پلیس راهور ناجا در ادامه با اشاره به وجود بیش از یک میلیون خودروی فرسوده، بیان داشت: با توجه به برنامه دولت برای خارج از رده کردن 250 هزار خودروی فرسوده در سال، نیروی انتظامی نیز مطابق با همین سیاست ها رفتار می کند.
نظر شما