۱۲ آبان ۱۳۹۹، ۱۳:۰۶

معاون آبخیزداری منابع طبیعی هرمزگان:

انجام عملیات آبخیزداری ضامن امنیت غذایی و توسعه پایدار است

انجام عملیات آبخیزداری ضامن امنیت غذایی و توسعه پایدار است

بندرعباس - معاون آبخیزداری منابع طبیعی وآبخیزداری هرمزگان از انجام عملیات آبخیزداری به عنوان ضامن امنیت غذایی و توسعه پایدار خبر داد.

ابراهیم جعفری تختی در گفتگو با خبرنگار مهر بیان داشت: حفظ آب و خاک دو تا از گرانبهاترین سرمایه‌های طبیعی هر کشور و زیربنای توسعه و رشد و ترقی هر کشوری است، آبخیزداری که با هدف اصلی حفظ آب و خاک از سرشاخه‌های بالا دست تا پهنه‌های سیلابی در پایین دست را پوشش می‌دهد و شامل عملیات مکانیک، بیومکانیک، بیولوژیک و مدیریتی است.

وی عنوان کرد: میانگین فرسایش خاک در کشور ۱۵ تن در هکتار، در استان هرمزگان ۲۶.۵ تن در هکتار، و با لحاظ متوسط بارندگی سالیانه ۲۰۵ میلیمتر و وسعت ۱۰ میلیون هکتاری حوزه آبخیز حدود ۲۰ میلیارد متر مکعب رواناب یا منابع آب هر ساله خواهیم داشت که ۱۳ میلیارد متر مکعب آن در ابتدا تبخیر و از دسترس خارج می‌شود و از ۷ میلیارد متر مکعب باقی مانده هم حدود ۱.۴ میلیارد متر مکعب به صورت نفوذ طبیعی در آبخوان‌ها استان صورت می‌گیرد.

به گفته جعفری تختی، حدود ۵.۶ میلیارد متر مکعب، رواناب سطحی خواهیم داشت که از این ۵.۶ میلیارد متر مکعب حدود ۱.۶ میلیارد آب شیرین که حدود یک میلیارد متر مکعب توسط سازه‌های آب منطقه‌ای و آبخیزداری کنترل و مابقی حدود ۶۰۰ میلیون متر مکعب از دسترس خارج و سرازیر خلیج فارس و دریای عمان می‌شود.

وی اظهارداشت: ۴ میلیارد متر مکعب رواناب سطحی باقی مانده به دلیل برخود با گنبدهای نمکی و تشکیلات تبخیری و...... شور و از حیز انتفاع خارج می‌شود که می‌توان با انجام سازه‌های بزرگ و کوچک آبخیزداری در بالادست این تشکیلات نمکی و تبخیری، حدود یک میلیارد متر مکعب آب شیرین را استحصال کرد و با توجه به پتانسیل بالقوه افزایش زمینهای کشاورزی و طرح‌های اقتصادی و تولیدی به این واحدها تخصیص داد.

معاون آبخیزداری منابع طبیعی هرمزگان تصریح کرد: با توجه به پراکندگی و پراکنش بسیار گسترده سازه‌های آبخیزداری در جای جای استان و روستا به روستا، خود به عنوان پدافند غیر عامل عمل کرده و در بحث خاک هم با توجه به فرسایش خاک بالای ۲۶ تن در هر هکتار در استان و نیاز به ۳۰۰ تا ۵۰۰ سال زمان جهت تشکیل یک سانتی متر خاک نباتی و همچنین پر شدن مخازن سدها و تاسیسات دریایی و بنادر از رسوبات و تحمیل هزینه‌های گزاف و در بعضی مواقع غیر قابل جبران است.

وی ادامه داد: لذا با توجه به شرایط اقلیمی و تغییرات اقلیمی و افزایش بروز سیلابهای ویرانگر، انجام عملیات آبخیزداری به عنوان ضامن امنیت غذایی و توسعه پایدار از بدیهات و اولویت‌های کاری هر کشور رو به توسعه‌ای است.

حعفری تختی خاطرنشان کرد: استان هرمزگان با ۷.۲ میلیون هکتار وسعت و ۱۷ حوزه آبخیز اصلی دارای ۱ میلیون و ۴۰۰ هزار هکتار طرح تفصیلی و اجرایی آبخیزداری و آماده به کار دارد که در صورت تامین اعتبار اجرا می‌شود. اداره کل منابع طبیعی هرمزگان دارای ۸۵۰۰ سازه آبخیزداری کوچک و بزرگ در سطح استان است که قادر است سالیانه ۴۵۰ میلیون متر مکعب آب باران را استحصال کند.

کد خبر 5062262

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha