خبرگزاری مهر - گروه استانها، اسمامحمودی: شهرستان فهرج در شرقی ترین منطقه استان کرمان واقع شده و یکی از محرومترین شهرستانهای این دیار به شمار میآید. از جمله مشکلاتی که مردم این شهرستان به ویژه در مناطق روستایی با آن مواجه هستند، کم آبی است؛ چالشی که یکی از مهمترین مشکلات سایر شهرستانهای استان کرمان هم به شمار میآید.
آب در مناطق مانند فهرج که عمده اشتغال ساکنان آن مربوط به بخش کشاورزی است، از اهمیت بالایی برخوردار است و کمبود در این زمینه میتواند به مهاجرت روستاییان به شهرها دامن بزند.
تأمین آب آشامیدنی در برخی روستاهای شهرستان فهرج باعث گلایه مندی مردم شده است و آب مورد نیاز آنها به وسیله تانکر تأمین میشود.
کم آبی به مهاجرت روستاییان دامن میزند
علی از اهالی یکی از روستاهای بخش نگین فهرج است که نبود آب آشامیدنی گلایه مند است، او به مهر گفت: آب با تانکر به روستای ما میرسد و این مساله مشکلات زیادی را ایجاد کرده است.
وی ادامه داد: آب قنات روستای شمس آباد قطع شده و درختان نخل در حال خشک شدن هستند، کشاورزی شغل آبا و اجدادی ماست و این مشکل باعث شده بسیار از ساکنان روستاها به شهر مهاجرت کنند. از مسئولان میخواهیم مشکل چندین ساله آب روستاهای فهرج را پی گیری کنند.
در بیشتر روستاهای فهرج با کم آبی مواجه هستیم چرا مسئولان فکری نمیکنند؟ این مشکل بعداز گذشت سالها، با وجود وعدههای مسئولان همچنان پابرجاست رضا هم یکی دیگر از ساکنان شهرستان ریگان است، او به مهر گفت: در بیشتر روستاهای فهرج با کم آبی مواجه هستیم چرا مسئولان فکری نمیکنند؟ این مشکل بعداز گذشت سالها، با وجود وعدههای مسئولان همچنان پابرجاست.
سایه کمبود اعتبارات بر پروژههای آبرسانی روستایی
فرماندار فهرج در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: یکسری مشکلات در حوزه تأمین آب آشامیدنی به ویژه در تعدادی از روستاهای شهرستان فهرج وجود دارد.
امیر باقری زاده ادامه داد: حدود هفت روستای این شهرستان از سنوات گذشته با مشکل خط انتقال و شبکه آب مواجه بودند که تعیین تکلیف شده و با مشخص شدن پیمانکار، عملیات اجرایی از اواخر سال گذشته آغاز شده است.
وی با اشاره به اینکه کار در این رابطه به دلیل مشکلات مالی در پرداخت صورت وضعیتهای پیمانکار به کندی پیش میرود، ابزار امیدواری کرد که با ارتباط مؤثر و دائم با شرکت آب فاضلاب استان کرمان، روند پرداختها تسریع پیدا کرده و کار زودتر به سرانجام میرسد.
باقری زاده بیان کرد: تعدادی از روستاها دارای خط انتقال آب بودهاند اما نیازمند توسعه و بازسازی شبکه هستند که این کار با توجه به محدودیتهای اعتباری به تدریج در حال انجام است.
وی گفت: مشکلات در این زمینه مشکلات احصا شده و کار هم توسط پیمانکار در حال انجام است اما در این زمینه هم مشکلات اعتباری وجود دارد.
فرماندار فهرج ادامه داد: اما در برخی روستاها آب استحصالی بیش از نیاز مردم آن منطقه است و متأسفانه مصرف نادرست آب آشامیدنی سالم باعث میشود که آب سالم به درستی در اختیار گروه دیگر قرار نگیرد. از مردم درخواست داریم در مصرف آب دقت کنند تا مشکلات سایر مردم هم رفع شود.
روستاهای منطقه چاه ریگان و بخش نگین کویر و دهستان چاهدگان دارای مشکل تأمین آب آشامیدنی هستند؛ پیمانکار در این روستاها در حال انجام عملیات اجرایی است اما سرعت کار پایین است که در حال پی گیری هستیم تا انجام پرداختها، کار سرعت بگیرد وی در خصوص روستاهایی دارای مشکل آب آشامیدنی بیان کرد: روستاهای منطقه چاه ریگان و بخش نگین کویر و دهستان چاهدگان دارای مشکل تأمین آب آشامیدنی هستند؛ پیمانکار در این روستاها در حال انجام عملیات اجرایی است اما سرعت کار پایین است که در حال پی گیری هستیم تا انجام پرداختها، کار سرعت بگیرد.
باقری زاده در خصوص اینکه چند نفر در این روستاها ساکن هستند، گفت: این روستاها در چند نقطه شهرستان پراکنده هستند و نمیتوان آمار دقیقی در این زمینه ذکر کرد، امیدواریم مشکل این بخش کوچک از جمعیت شهرستان فهرج که آب ندارند رفع شود.
وی با اشاره به اینکه آب رسانی به این روستاها به صورت سیار انجام میشود، افزود: آب و فاضلاب وظیفه دارد کار آب رسانی سیار به روستاهای فاقد شبکه و خط انتقال آب را انجام دهد و در صورت وجود مشکل در این زمینه، مردم به فرمانداری فهرج گزارش دهند.
فرماندار فهرج در خصوص استفاده از پمپ در این روستاها بیان کرد: یکسری روستاها از گذشته پمپ کشاورزی داشتند شاید برخی افراد از موتور پمپهای کشاورزی استفاده کنند که البته ما این کار تأیید نمیکنیم و شرکت آب و فاضلاب متعهد به انجام آبرسانی سیار است.
منکر مشکلات نیستیم
وی با اشاره به اینکه منکر مشکلات نیستیم، گفت: پی گیری های لازم برای حل مشکلات منطقه انجام میشود.
باقری زاده همچنین از تأثیر آبیاری کشاورزی در بحران کم آبی سخن به میان آورد و افزود: در سنوات گذشته با استفاده از چاههایی که در منطقه حفر شده، مشکلاتی رخ داده است.
فرماندار فهرج گفت: در حال حاضر در این زمینه با مشکلات عمدهای مواجه هستیم و طبعاً هر چه به سمت آینده پیش میرویم مشکلات بیشتر میشود که از مردم درخواست داریم این موارد را رعایت کنند.
حالا اما با وجود اینکه کمبود اعتبار به عنوان دلیل اجرای کُند پروژههای ایجاد شبکه آب روستایی مطرح میشود، مسئولان باید گامهای اساسی در جهت رفع این مشکل بردارند تا از مهاجرت روستاییان به شهرها و در نتیجه ایجاد معضلات و مشکلات بیشتر جلوگیری شود. ضمن اینکه تقویت روستاها و ایجاد زیرساختها میتواند باعث ماندگاری ساکنان این مناطق که زیربنای تولید در کشور به شمار میروند، شود.
مردم هم باید با پرهیز از حفر چاههای غیرمجاز، استفاده از روشهای آبیاری نوین، مصرف صحیح آب، کاشت محصولات گلخانهای و با نیاز آبی کم از هدررفت آب به عنوان یک کالای با ارزش جلوگیری کنند.
نظر شما