به گزارش خبرنگار مهر، تغییرات در سیاست زندانبانی و کاهش جمعیت کیفری از جمله تغییرات مهم دستگاه قضائی است که در دوره تحول به طور ویژه به آن پرداخته شده است. مظفر الوندی از مدیران سابق زندانها و وزارت دادگستری در یادداشتی به این موضوع پرداخته است که در زیر میخوانیم:
«یکی از راهبردهای مهم آیت آلله رئیسی در قوه قضائیه، بهبود وضعیت زندانها، تعیین شده که متأسفانه در سالهای گذشته مورد غفلت قرار گرفته بود. آقای رئیسی قبل از شروع به کار در قوه، کمیتههای تخصصی برای تهیه سند قوه تعیین که یکی از کمیتهها موضوع زندان بود که بعد از شروع به کار رسمی ایشان هم با قوت و با ترکیب متنوعتری ادامه یافت.
در کاربرگ مربوط به زندانها به طور دقیق تمامی نکات مرتبط با زندان، از صدور حکم تا اجرا و تبعات فرهنگی، اجتماعی آن مورد بررسی قرار گرفت.
با مطالعهی سوابق و تجربیات گذشته وبا بهره مندی از نظرات کارشناسان علمی و زندانبانان با تجربه و نخبگان (که مورد تاکید آیت اله رئیسی بود) بر روی تمامی موضوعات، جلسات کارشناسی جدی برگزار گردید و خوشبختانه در میانه ی راه این بررسیها، گزینهی جدید مدیریت سازمان زندانها هم تعیین و قبل از دریافت ابلاغ رسمی در اکثر این جلسات به صورت شنونده حضور یافتند، و به طور دقیق از زوایای مختلف با بحث زندان و زندانی و زندانبان و چالش های مرتبط آشنا شد.
به محض دریافت ابلاغ رسمی به عنوان هشتمین رئیس سازمان زندانها، با انتخاب تیم پرنشاط و کاری، برنامههای تنظیم شده در سند قضائی را بدون فوت وقت اجرایی نمود، با شناسایی نیروهای جوان در سطح سازمان و کشور به سرعت تغییرات و جابجایی مدیران را انجام داد.
با توصیهی آیت اله رئیسی بیش از ۹۰ درصد انتخابها از درون سازمان انجام گرفت. ایجاد فضای باز مدیریتی، استماع نظر همکاران بدون هرگونه تشریفات غیر معمول، از بین بردن نشانههای اشرافی گری سالهای اخیر ازجمله کنار گذاشتن خدم و حشم و تبدیل آسانسور اختصاصی به عمومی، سرکشی بدون اعلان قبلی به زندانهای کشور و نشست و برخاست خودمانی با زندانیان علی رغم شرایط کرونایی، بارقهی امیدی در ذهن خانواده زندانبانی کشور را ایجاد کرده است.
از حیث کاری هم با تعیین اولویتهای قابل اجرا، گشودن درب زندانها برای اخذ و جذب نیروهای مردمی و گروه های جهادی، توجه ویژه به آلام و رنج زندانیان و خانوادههای آنان و صدور دستورات راهگشا برای رفع مشکلات، در مدت کوتاه تحول اتفاقات خوبی در سازمان زندانها رقم خورده است.
از سوی دیگر عنایت ویژه به امور رفاهی و معیشتی کارکنان که در سختترین شرایط وظیفهی سنگین اداره زندانها را دارند انگیزهی مضاعفی در سطح کشور ایجاد کرده است. ازجمله ی اقدامات مهم در خصوص کارکنان پیگیری اجرای قانون تسری افزایش حقوق که سالهاست تصویب واجرا نشده بود را میتوان نام برد.
سازمان زندانها به درستی کاستیها و مشکلات زندانها را تشخیص داده ویکی از مهمترین آنها اجرای دقیق وفوری سیاست کاهش جمعیت کیفری و خارج کردن زندانیان بدون مشکل و دارای جرایم سبک از زندان است، موضوعی که متأسفانه در دورهی قبل مدیریت قوه قضائیه به آن کم توجهی شد و همین امر باعث شد به یکباره آمار جمعیت کیفری زندانها به بالاترین حد خود برسد. هم اکنون هم با بررسی دستور کار جلسات هفتگی شورای عالی مسئولان قوه قضائیه، متوجه این نکتهی مهم میشویم که خوشبختانه گوش مسؤولان محترم قوه بویژه رئیس قوه برای شنیدن مشکلات و دستاوردهای زندانها که توسط این سازمان ارائه میشود باز و پذیرای شنیدن است و دیگر اینگونه نیست که در آن جلسات به مشکلات زندانها کم توجهی نشود.
امید است سازمان زندانها در دوره جدید احیا سنتهای مثبت نظیر تشکیل شوراهای برنامه ریزی و نهادهای تخصصی زندانها موجبات تحقق کامل سند تحول قوه قضائیه که مورد تاکید مقام معظم رهبری هم بوده است را بیش از پیش فراهم نماید.»
نظر شما