خبرگزاری مهر – گروه استانها: وجود بقاع متبرکه و موقوفات گوناگون و معتبر در استان همدان موجب شده تا همدان یکی از مراکز مهم تولید آثار هنری مذهبی باشد.
کهنترین وقف نامه موجود در اداره کل اوقاف و امور خیریه استان همدان در سال ۹۸۳ هجری. قمری (دوران صفوی / شاهطهماسب یکم) نوشتهشده و مربوط به موقوفه «علوی» است.
پس از وقف نامه اشارهشده وقف نامه «آقا میر منتها رضوی» به تاریخ ۱۱۱۸ هجری. قمری (دوران صفوی شاه سلیمان یکم) است که مربوط به روستای «هجدره» یا «هجده دره» (حیدره) است.
براساس اسناد موجود وقف در استان و شهر همدان از جایگاه ویژهای در میان خواص و عوام برخوردار بوده و اگر بررسی کنیم دیده میشود که بزرگترین موقوفه استان همدان از دید گستردگی و وسعت موقوفه درمانی «بهاالملک» متعلق به علیرضا قراگُزلو و مربوط به سال ۱۳۳۲ خورشیدی است.
نیت بهاالملک بر درمان رایگان اهالی ۳۲ روستای استان همدان است و کتابخانه بهاالملک با حدود یک قرن پیشینه کهنترین کتابخانه وقفی در غرب کشور است.
پس از موقوفه بهاالملک میتوان به موقوفه «سیفالدوله» در شهرستان ملایر و موقوفه «امیرنظام» در شهرستان کبودرآهنگ اشاره کرد که هرکدام جز موقوفات مهم استان همدان هستند.
قدیمیترین شخصی که در اسناد موجود از وی با عنوان مدیر اوقاف همدان نامبرده شده «میرزا محمود خان پرور» است که سال ۱۲۹۱ خورشیدی و در دوران قاجار این مسئولیت را بر عهده داشته است.
آثار وقف طی سالها در استان همدان در مکانهای گوناگونی نگهداری شدهاند و ازآنجاکه هرکدام بهعنوان یکی از مواد فرهنگی بازمانده از سنتهای گذشتگان ایفای نقش میکنند باید در نگهداری از آن کوشا بود.
بر همین اساس موزه وقف همدان باهدف جمعآوری و ساماندهی آثار پراکنده که در معرض آسیب و نابودی و سرقت هستند و نیز مطالعه و در دسترس قرار دادن آثار برای انجام امور پژوهشی و آشنایی جامعه با آثار فرهنگی و مادی وقف و ترویج فرهنگ نیکوکاری راهاندازی شده است.
نظر شما