خبرگزاری مهر - گروه استانها: حدود دو سالی است که شهروندان مشهدی در معابر سطح شهر، شاهد تغییرات زیادی هستند. از ساخت تقاطعهای غیر همسطح گرفته تا اصلاح هندسی تقاطعها و بسیاری از پروژههای دیگر. یکی از این پروژههای فراگیر و پر سروصدا، کلانپروژه حق تقدم عابر پیاده است. پروژهای که به گستردگی زیاد در بسیاری از تقاطعهای شهر در حال اجراست و البته اما و اگرهای زیادی را به وجود آورده است.
سرعت متفاوت اجرا در تقاطعهای مختلف
تقوی، یکی از شهروندان مشهدی در گفتگو با خبرنگار مهر با انتقاد از طولانی شدن اجرای پروژه در چهارراه زرینه اظهار کرد: بیش از یک ماه است که چهار طرف این تقاطع را حفاری کرده و این ناهمواریها را رها کردهاند. پیاده روها و جداولی که به تازگی در چهار گوشه تقاطع تعویض شده بود را هم عوض کردند، در حالی که نیاز به این کار نبود.
اما در یکی دیگر از تقاطعها، یعنی چهارراه برق در خیابان طبرسی، کارگران مشغول سنگفرش کردن محل عبور عابران پیاده هستند.
مردی جوان به نام محمودزاده که کارمند یک شرکت خصوصی است، در گفتگو با خبرنگار مهر با حمایت از اجرای این پروژه بیان کرد: من هرروز از این تقاطع عبور میکنم. پیش از این، آشفتگیهای زیادی در این چهارراه دیده میشد اما الان شهرداری دستی به سر و گوشش کشیده و با پایان یافتن پروژه، این تقاطع هم استاندارد شده و هم زیبایی بیشتری پیدا خواهد کرد. ضمن اینکه ایمنی تقاطع هم بیشتر خواهد شد.
اما مقصد بعدی تقاطع شهید اندرزگو یا همان چهارراه خسروی است. اینجا هم کل آسفالت تقاطع تراشیده شده و کارگران در حاشیه آن مشغول کار هستند.
سرعت اجرای پروژه و کیفیت اجرای آن در مناطق مختلف متفاوت است. در برخی تقاطعها تا دو ماه طول کشید اما برخی جاهای دیگر کار به یک ماه نرسیده، تمام شد
سروی که به واسطه شغلش رفت و آمد زیادی در سطح شهر دارد، در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: سرعت اجرای پروژه و کیفیت اجرای آن در مناطق مختلف متفاوت است. در برخی تقاطعها تا دو ماه پروژه طول کشید اما برخی جاهای دیگر کار به یک ماه نرسیده تمام شد.
وی ادامه داد: در برخی تقاطعها از سنگ فرش استفاده شد، بعضی جاها از رنگ قرمز، و برخی تقاطعها هم بدون تعویض آسفالت فقط رنگ آمیزی شد.
رزاقی، یکی دیگر از شهروندان مشهدی در گفتگو با خبرنگار مهر، این پروژه را صرفاً یک پروژه نمایشی برای زیبا کردن شهر دانست و گفت: واقعاً در مفید بودن این طرح تردید دارم، این همه هزینه برای تقاطعها شده، اما من که مدام در شهر رفت و آمد میکنم، تغییری در رفتار ترافیکی مردم نمیبینم.
وی ادامه داد: شاید تنها تغییر قابل درک، ایستادن خودروها پشت خط ایست باشد، اما همچنان خودروها با سرعت از تقاطع عبور میکنند، برخی از عابرین هم مثل سابق رعایت نمیکنند. رفتار ترافیکی مردم نیاز به فرهنگ سازی ریشهای دارد و با این کارهای نمایشی، درست نمیشود.
شاخص سازی محل تردد عابران پیاده در تقاطعها و گذرگاههای عرضی
در همین رابطه علی اصغر نیشابوری، مدیرکل هماهنگی و نظارت بر حمل و نقل و ترافیک شهرداری مشهد در گفتگو با خبرنگار مهر درباره اقدامات انجام شده این طرح بیان کرد: شاخص سازی محل تردد عابران پیاده در تقاطعها و گذرگاههای عرضی، انجام عملیات عمرانی، ایجاد سرعتگاه، متفاوت کردن مواد استفاده شده در گذرگاهها و همسطح کردن محل تردد عابران پیاده در تقاطعها از جمله اقدامات انجام شده در این طرح است.
مدیرکل هماهنگی و نظارت بر حمل و نقل و ترافیک شهرداری مشهد افزود: در برخی از تقاطعها از سنگ فرش به جای آسفالت استفاده شده است تا به وسایل نقلیه القا شود گذرگاه عابرپیاده در امتداد پیاده روست و ملزم به احتیاط هستند چون در این معبر حق تقدم با عابرپیاده است.
وی با اشاره به تأثیر اجرای این طرح بر کاهش تصادفات، افزود: تصادفات عابران پیاده از مشکلات شهر مشهد است و یکی از این دلایل، عدم رعایت حق تقدم در تقاطعها توسط وسایل نقلیه است. در سال ۹۸ حدود ۸ درصد در آمار تصادفات عابر پیاده کاهش داشتیم.
هدف پروژه حق تقدم عابر پیاده، آشکارسازی محل عبور عابران پیاده است لذا در بعضی تقاطعها سنگ فرش و در برخی با رنگهای از پیش ساخته، کار انجام میشود اما تأثیر روانی سنگ فرش به مراتب بیشتر است
نیشابوری با بیان اینکه سال گذشته در ۳۲ تقاطع این طرح اجرا شد و امسال در ۶۷ تقاطع در حال اجرای آن هستیم، افزود: هدف این طرح آشکارسازی محل عبور عابران پیاده است. در بعضی تقاطعها سنگ فرش با ارتفاع ۵ سانتی متر و در بعضی تقاطعها با رنگهای از پیش ساخته با ضخامت کم، کار انجام میشود که سرعت کار را افزایش و هزینهها را کاهش میدهد اما تأثیر روانی سنگ فرش به مراتب بیشتر است.
وی درباره انتقادها به طولانی شدن اجرای پروژه در برخی تقاطعها گفت: نهایت زمان اجرای پروژه در هر تقاطع ۴۵ روز است. با توجه به ترافیک موجود، هر معبر به دو یا حتی سه قسمت تقسیم میشود چون امکان بستن کامل معبر وجود ندارد. البته مطمئناً در زمان اجرای پروژه مزاحمتهایی برای شهروندان به وجود میآید اما پایان طرح با رضایت مردم همراه خواهد بود.
مدیر کل هماهنگی و نظارت بر حمل و نقل و ترافیک شهرداری مشهد ادامه داد: مثلاً در تقاطع رضا و بعثت، پروژه به خاطر استفاده از سنگ فرش کمی طولانی شد که با اعتراض اهالی مواجه شدیم، بنابراین تصمیم گرفتیم تقاطع ابوذر و بعثت را به صورت رنگ از پیش ساخته کار کنیم. اما بعد از اجرای طرح، کسبه اطراف تقاطع ابوذر معتقد بودند کاش این تقاطع هم به مانند چهارراه رضا کار میشد تا نظم و انضباط ترافیکی بهتری پیدا میکرد.
وی درباره معیار انتخاب چگونگی اجرای هر تقاطع گفت: در بعضی تقاطعها تعداد عابر بیشتری داریم. به عنوان مثال تقاطع سلمان و کلاهدوز عابر کمتری نسبت به تقاطع آبکوه دارد. همچنین در تقاطع سلمان و راهنمایی که عابر بیشتری دارد از سنگ فرش استفاده شد. میزان عابر، حجم ترافیک و کاهش نارضایتی معیار نوع اجرای پروژه است.
نیشابوری همچنین درباره دلیل طولانی شدن پروژه در برخی تقاطعها گفت: در برخی تقاطعها به دلیل وجود معارضات کار طولانی میشود. جابجایی پستهای برق و مخابرات و تأسیسات شهری از جمله دلایل این امر است. البته به ندرت تقاطعی بیشتر از ۴۵ روز طول میکشد. اولین اقدام در اجرای پروژه، بهسازی دسترسی پیاده و سواره با تأکید بر سهولت استفاده برای توان یابان است و بعد از آن عملیات سواره رو آغاز میشود که در کوتاهترین زمان اجرا میشود. همچنین هیچ گونه مشکل اعتباری وجود ندارد و کار با قوت انجام میشود.
پروژه حق تقدم عابر پیاده نمایشی نیست
وی با رد نمایشی بودن طرح گفت: این مسئله به هیچ عنوان درست نیست. طبق قانون توسعه ششم مکلفیم در عرض ۵ سال ۳۰ درصد از تصادفات عابر پیاده را کاهش دهیم که در سال ۹۸ از اهداف برنامه جلوتر بودیم. کما اینکه حتی اگر یک درصد هم کاهش داشته باشیم نشان از مفید بودن این طرح است.
مدیر کل هماهنگی و نظارت بر حمل و نقل و ترافیک شهرداری مشهد بیان کرد: تجربه مشهد در این طرح باعث شد شورای عالی ترافیک کشور از مشهد برای ارائه آن دعوت کند تا تجربیات خود را برای استفاده شهرهای دیگر ارائه دهد.
وی ادامه داد: از طرفی این طرح از تأکیدات پلیس راهور بود و مورد حمایت قرار گرفت. همچنین درخواستهای مردم از اقصی نقاط شهر برای اجرای این طرح نشان دهنده رضایت مردم است. بیشترین تصادفات منجر به فوت مربوط به موتورسواران و عابران پیاده با ۸۲ درصد است که باید برای کاهش این آمار فکری میشد.
مدیر کل هماهنگی و نظارت بر حمل و نقل و ترافیک شهرداری مشهد ادامه داد: اقدامات دیگر برای کاهش تصادفات، نصب پل عابر در معابر بزرگراهی، حصار کشی آیلند میانی بزرگراهها، نصب دوربین در تقاطعها به همراه ثبت تخلف خودکار و ارسال برای راننده برای جرایمی چون عبور از چراغ قرمز، ایستادن روی خط عابر و… است.
وی درباره نمایش گروههای انسانی در تقاطعها هم گفت: این کار هم جزئی از همین پروژه است که به همت معاونت فرهنگی شهرداری مشهد و با هدف آموزش، فرهنگ سازی و اطلاع رسانی جهت اصلاح رفتار و ارتقای فرهنگ ترافیکی انجام میشود.
۳۲ میلیارد تومان؛ بودجه پروژه حق تقدم عابر پیاده
نیشابوری، اعتبار طرح حق تقدم عابر پیاده در سال ۹۹ را ۳۲ میلیارد تومان اعلام کرد و افزود: شورای شهر، شهرداری را مکلف به اجرای این طرح کرده و برای سال آینده هم پیشنهاد آن به شورا ارائه شده و در صورت تصویب ادامه خواهد یافت.
شهر مشهد با جمعیت و گستره زیاد، دارای ناهنجاریهای مختلف ترافیکی است که در کنار همه این پروژهها که به دست شهرداری در حال اجراست، عزم خود مردم برای اصلاح فرهنگ ترافیکی لازمه بهبود شرایط است.
نظر شما