۲۴ دی ۱۳۹۹، ۱۲:۰۶

مهر گزارش می دهد؛

دغدغه‌های آبی مردم قزوین/ خطر آلودگی در کمین است

دغدغه‌های آبی مردم قزوین/ خطر آلودگی در کمین است

قزوین- به نظر می‌رسد با توجه به وجود شهرک‌های صنعتی متعدد در استان قزوین منابع آبی این استان از حداقل‌های سلامت برخوردار است اما هنوز زنگ‌های خطر برای مدیران به صدا در نیامده‌اند.

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها: استان قزوین به دلیل موقعیت جغرافیایی و سوق‌الجیشی خود همواره با مسائل و مشکلات پیچیده‌ای روبروست و درحالی‌که برخی مسائل به‌عنوان ظرفیت‌های بزرگ در یک استان محسوب می‌شود اما در استان قزوین بنا به دلایل متعددی که بخش اعظم را می‌توان مدیریتی دانست، به یک چالش بزرگ تبدیل شده است.

ظرفیت صنعتی استان قزوین و همچنین توانمندی‌های بالای کشاورزی این استان به‌جای اینکه به یک فرصت بهینه برای شکوفایی استان تبدیل شود، باعث خلق معضلات متعدد شده است.

از سویی مشکلات آب و کمبود آن و همچنین ذخیره رو به پایان سفره‌های زیرزمینی حساسیت حفاظت از این ذخیره ارزشمند را دو چندان کرده است.

دغدغه ورود پساب‌های صنعتی به منابع آب زیرزمینی یکی از همین دغدغه‌های بزرگ محسوب می‌شود. درحالی‌که استان منابع آبی محدودی را در سفره‌های زیرزمینی دارد باید مراقب آلوده شدن همین مقدار اندک اما ارزشمند آب در سفره‌های زیرزمینی باشد.

مردادماه سال جاری بود که عباس نژاد مدیرکل وقت محیط‌زیست استان قزوین در گفتگویی با مهر از تصویب طرح بهره‌برداری از پساب و پسماندهای صنعتی استان با اولویت شهرک‌ها و نواحی صنعتی قزوین خبر داده بود.

بنا به گفته این مدیرکل، طرح‌های پژوهشی مصوب شده شامل پایش زیست‌محیطی باطله‌های معدنی استان قزوین با هدف بررسی اثر آن بر آب‌وخاک منطقه‌ای و امکان‌سنجی بازیابی مواد معدنی با ارزش، تعیین سهم هر یک از منابع آلاینده و میزان تأثیرگذاری آن بر روی کیفیت هوای آبیک «تهیه سیاهه انتشار و مدل‌سازی و شبیه‌سازی اتمسفری» و طرح بهره‌برداری از پساب و پسماندهای صنعتی استان با اولویت شهرک‌ها و نواحی صنعتی قزوین می‌شود.

بدون شک با توجه به وضعیت حساس آب و نیازهای آبی استان قزوین تسریع در اجرای این طرح‌ها یک الزام محسوب می‌شود اما مدیران استان قزوین اعتقادی به این وضعیت ندارند و معتقدند وضعیت پساب‌های تولید شده در استان بحرانی نیست و اوضاع تحت کنترل است.

شرکت‌های صنعتی تا حد امکان از پساب تولیدشده در فضای سبز خود استفاده می‌کنند

سید ابراهیمی سید موسوی، در گفت‌وگو با خبرنگار مهر عنوان کرد: شرکت‌های صنعتی که عمده‌ترین تولیدکنندگان پساب‌ها محسوب می‌شوند موظف‌اند با ایجاد فضای سبز تا میزان ممکن پساب‌های خود را در فضایی که ایجاد کرده‌اند به مصرف برسانند.

معاون نظارت و پایش سازمان محیط‌زیست استان قزوین تصریح کرد: استاندارد پساب‌های تولیدشده توسط شرکت‌ها و واحدهای صنعتی نیز با توجه به منابع پذیرنده این آب‌ها نظیر چاه‌ها، آب‌های سطحی و… متفاوت است. از سوی دیگر کنترل این آب‌ها تا مرز چهارچوب ایجادکننده آن‌ها در اختیار سازمان محیط‌زیست است و در ادامه با توجه به زمین‌های کشاورزی اطراف واحدها کیفیت پذیرش متفاوت خواهد بود.

سید موسوی گفت: با توجه به محصولاتی که در اطراف شرکت‌ها کشت می‌شوند، نوع خاک و تحولات زمین مشخص می‌شود که کیفیت آب‌هایی که به آب مصرفی وارد می‌شوند باید در چه حدی باشد و این مشخصه باید مورد تأیید جهاد کشاورزی باشد.

این مسئول یادآور شد: سازمان محیط‌زیست همواره کیفیت منابع آب‌های زیرزمینی را کنترل می‌کند و ما در استان قزوین با وجود شهرک‌های صنعتی متعدد با مشکل خاصی در کیفیت آب روبه‌رو نیستیم.

وی با اشاره به این موضوع که سال گذشته منابع آبی اطراف سایت پسماند محمدآباد مورد کنترل قرار گرفته است عنوان کرد: یکی از مهم‌ترین نگرانی‌ها همواره در خصوص ورود پساب‌ها و شیرابه‌های این سایت به منابع آبی اطراف بوده است که بررسی‌های ما نشان می‌دهد آب‌های اطراف سالم بوده‌اند و آلودگی به منابع آبی زیرزمینی وارد نشده است.

این درحالی‌که است که موسوی در خبری که دی‌ماه از سوی روابط عمومی اداره کل محیط‌زیست منتشر کرده بود از برخورد قضائی با دو شرکت آلوده‌کننده خبر داده و گفته بود: عموماً اراضی پایین‌دست شهرک‌های صنعتی تحت تأثیر جریان پساب قرار گرفته‌اند و پرونده منابع آلاینده هم‌اکنون در محاکم قضائی در حال رسیدگی است.

پساب شهرک‌های صنعتی البرز، لیا و کاسپین به تالاب الله‌آباد منتقل می‌شود

ملکی مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان قزوین اما در گفت‌وگویی که روابط عمومی وزارت نیرو منتشر کرده از آغاز ساماندهی پساب شهرک‌های صنعتی استان قزوین خبر داده است.

وی عنوان کرد: با برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته مطالعات طرح ساماندهی پساب شهرک‌های صنعتی استان در شرکت آغاز و در حال حاضر نیز بیش از ۴۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و بر اساس این مطالعات قرار است پروژه‌ای با هدف جذب سرمایه‌گذار تعریف شود تا پساب شهرک‌های صنعتی البرز، لیا و کاسپین به تالاب الله‌آباد منتقل تا با احیای این تالاب، فرصت‌های اشتغال‌زایی از طریق تعریف پروژه‌های گردشگری در این منطقه نیز ایجاد شود.

قزوینی‌ها از آب سالم بهره‌مند هستند

از سوی دیگر دغدغه اصلی بر روی میزان سلامت آب شهروندان است. ورود پساب‌ها می‌تواند آسیبی جدی برای سفره‌های آب زیرزمینی داشته باشد و همین منابع محدود و اندک را نیز بر باد دهد.

حسین‌خانی قائم‌مقام شرکت آبفا استان قزوین در گفت‌وگو با خبرنگار مهر پیرامون کیفیت آب مصرفی در استان قزوین عنوان کرد: در استان قزوین آب سالم به مشترکان ارائه می‌شود و همه منابع آبی پایش می‌شوند.

وی ادامه داد: شهر قزوین دارای برکه تثبیت است و شهر محمودآباد، آبیک، بوئین‌زهرا و تاکستان برکه تثبیت موقت دارند، از سوی دیگر شهرهایی که دارای فاضلاب شهری هستند در همان شهر تصفیه‌خانه نیز برقرار است و در استان قزوین بیش از ۷۰ درصد از فاضلاب‌ها به تصفیه‌خانه وصل می‌شوند.

قائم‌مقام شرکت آبفا استان قزوین با اشاره به این نکته که با وسیع شدن جوامع شهری نیازمند ارتقای تصفیه‌خانه‌ها و مجهز کردن آن‌ها هستیم، اذعان کرد: در طرح ملی عمرانی مجهز کردن تصفیه‌خانه‌های سراسر کشور شهر قزوین و تاکستان یک سرانه کشوری دریافت نموده‌اند ولی در سایر نقاط استان نیازمند توجه ویژه فرمانداران هستیم.

حسین خانی یادآور شد: مسئله تأمین آب امروز اولویت فرمانداری‌ها است و به موضوع فاضلاب‌ها کمتر پرداخته می‌شود درحالی‌که فاضلاب‌ها هم بخش بزرگی از این چرخه هستند و برای جلوگیری از بروز مشکل در آینده باید توجه لازم در این زمینه هم صورت بگیرد.

به گزارش مهر شاید امروز بحران آب و پساب در استان جدی نباشد اما اگر روند موجود استمرار یابد بدون شک در آینده‌ای نه‌چندان دور شاهد بروز مشکلات زیست‌محیطی در استان خواهیم بود. مشکلاتی که آیندگان را با چالش‌های جدی روبرو می‌کند.

این انتظار می‌رود که از امروز برای رفع بحران‌های فردا راهکاری اندیشیده شود. در برابر نسل بعد از خود مسئول هستیم و ماجرای آلودگی آب ماجرایی ساده و گذرا نیست.

کد خبر 5119460

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha