۱۴ تیر ۱۳۸۶، ۱۶:۱۹

وعیدی : محوریت یافتن آژانس پایه اصلی ایده جدید ایران برای حل مسئله هسته‌ای است

وعیدی : محوریت یافتن آژانس پایه اصلی ایده جدید ایران برای حل مسئله هسته‌ای است

وعیدی معاون دبیر شورای عالی امنیت ملی اعلام کرد :‌ 1+5 همچنان بر پیش شرط تعلیق برای آغاز مذاکرات تاکید دارد و هنوز پیشنهاد کهنه و تکراری خود را کنار نگذاشته است.

به گزارش خبرنگار مهر،  جواد وعیدی معاون امنیت بین الملل  شورای عالی امنیت ملی بعدازظهر روز گذشته در کنفرانسی خبری  اظهار داشت: تاکنون ایده جدیدی از جانب 1+5 برای حل مسئله هسته ای ایران ارائه نشده است.

پیشنهادات قدیمی 1+5 هم‌چنان تکرار می‌شود

وی افزود: آخرین پیشنهادی که 1+5 ارائه کرده اند همچنان ایده قدیمی و تکراری ورود به مذاکرات با انجام تعلیق را در خود دارد و لذا باید گفت از این جهت آخرین پیشنهاد 1+5 که به ایران ارائه شده نکته جدیدی دربر نداشته است.

وعیدی  با بیان اینکه تغییر موضع غرب در برابر مسئله هسته ای ایران برای مردم کشورمان حائز اهمیت است ادامه داد: متاسفانه این نکته و ایده تکراری و کهنه که به دو صورت کتبی و شفاهی عنوان شده هنوز کنار گذاشته نشده است.

طرح هایی مانند تایم اوت، غیرموثر است

 معاون امنیت بین الملل  شورای عالی امنیت ملی درباره اخبار مطرح شده در خصوص طرح موسوم به تایم اوت نیز گفت: مسائلی که در این باره اشاره کرد ه اند به به صورت و کاملاناقص در حاشیه ایده تکراری آنها آمده که به نظر ما کاربرد ندارد و موثر نخواهد بود و فضای کنونی را نیز از بن بست خارج نخواهد کرد.

تشریح فضای جدید ایجاد شده در مذاکرات هسته‌ای

وعیدی  با اشاره به مواضع اخیر دکتر لاریجانی مبنی بر ایجاد فضای جدید در بحث هسته ای تاکید کرد:  فضای جدید ایجاد شده پس از مذاکرات مادرید و لیسبون در مذاکرات آقایان سولانا و لاریجانی به معنای گشایش جدیدی در مذاکرات است که به جای طرح ایده های قدیمی به راهکارهای جدید می پردازد.

وی محوریت بخشیدن به کار با آژانس را مهمترین محور فضای جدید و راهکار آن عنوان کردو افزود: در برابر سایر مراکز ، محوریت بخشیدن به کار آژانس در برابر سایر مراکزی که به طور غیر طبیعی و غیر منطقی وارد پروسه هسته ای شده اند از مسائل اساسی فضای جدید است و اصل این ایده چنین بود که ما به کار آژانس محوریت داده و موضوع در وین متمرکز گردد.

معاون امنیت بین الملل  شورای عالی امنیت ملی ادامه داد: اصل این ایده که آقای لاریجانی و البرادعی هم مذاکراتی پیرامون آن داشتند این است که برای حل مسائل چه در حال حاضر و چه مسائل باقی مانده و گذشته نوعی طراحی  و مدالیتی برای همکاری ایران با آژانس طراحی شود.

مذاکرات مهم ایران و آژانس در 20 تیرماه

مذاکره کننده هسته ای ایران با اشاره به توافق تهران و 1+5 برسر ایده مطرح شده از سوی لاریجانی مبنی بر محوریت آژانس بین المللی انرژی اتمی در حل موضوع هسته ای، توفیق این توافق را منوط به مذاکرات آتی ایران و آژانس در 20 تیر ماه دانست.

به گزارش مهر، جواد وعیدی در بخشی از کنفرانس خبری که بعد از ظهر روز گذشته در تهران برگزار شد، اظهار داشت: ابتکار ایده جدید که راهگشای شرایط  کنونی مسئله هسته ای می باشد توسط دکتر لاریجانی و در مذاکرات مادرید مطرح شد و خوشبختانه در این مذاکرات مورد استقبال طرف مقابل قرار گرفت و توفیق این توافق نیز به مذاکرات آتی ایران وآژانس بستگی دارد.

وی افزود: براساس همین تفاهم  و مذاکرات آقای لاریجانی با محمد البرادعی هیاتی از آژانس هیاتی در تاریخ 20 تیر به ایران سفر می کند تا مذاکرات ایران و آژانس در این چارچوب تکرار شود.

معاون امنیت بین الملل  شورای عالی امنیت ملی با بیان اینکه این ایده در حال حاضر روی میز است ادامه داد: اکنون کار دارد جلو می رود یعنی مذاکرات با آژانس در حال انجام است و طبیعی است که قطعا از نظرما سایر طرح ها روی میز نیست و ما بدون پذیرش سایر ایده ها در حال مذاکره هستیم و راهکار  و مسیر جدیدی برای رفع ابهامات طرفین  باز شده و آن تکیه بر مذاکرات ایران و آژانس است.

وعیدی افزود: این مسیر واقعی است و طرف مقابل هم به آن وارد شده ضمن آنکه بارها تکرار کرده ایم که این مسیر حسن نیت ما است ، بر این موضوع جدی هستیم و واقعا بدنبال آن هستیم که بهترین شرایط را بر اساس تعهدات قانونی مان فراهم آوریم.

پیشرفت مذاکرات فتی در طول مذاکرات سیاسی قرار دارد

وی در پاسخ به سئوال خبرنگار مهر مبنی بر اینکه آیا 1+5  در جریان چنین روندی به تدریج از مسئله هسته ای ایران حذف خواهند شد، اظهار داشت: توجه داشته باشید کار ما آژانس کاملا تکنیکی و فنی است و ما در چارچوب مقررات پادمانی و قانونی پیش می رویم و این مسیر را تکنیکی، فنی و پادمانی می بینیم و از ابتدا هم اعلام می کردیم که جای حل موضوع هسته ای ایران ، آژانس است و لذا در محوریت و آژانس به جای شورای امنیت و نیویورک تاکید داشته و داریم.

وعیدی با اشاره به اینکه بطور موازی با مسیر فنی ، پیشرفت سیاسی نیز در دستور کار قرار دارد تصریح کرد: پیشرفت فنی به معنای بسته شدن مسیر سیاسی نیست و ما در این دو مسیر با هم پیش می رویم و طبیعی است که می گوییم نباید با این موضوع برخورد سیاسی شود و لذا تاکید داریم که مسئله به صورت تکنیکی و حقوقی قابل حل است.

 معاون لاریجانی با رد کارساز بودن مسیرهایی چون تعلیق غنی سازی و اقدام در شورای امنیت، از تاکید تهران بر رفع نگرانی های هسته ای در آژانس بین المللی انرژی اتمی خبر داد و اعلام کرد :‌ اراده ایران برای همکاری با آژانس جدی است .

باید برای محوریت یافتن آژانس تلاش کرد

به گزارش مهر جواد وعیدی معاون امنیت بین الملل  شورای عالی امنیت ملی در بخش دیگری از کنفرانس خبری خود که بعد از ظهر امروز در تهران برگزار شد درباره خبرهایی مبنی بر طرح جدید ایران برای حل موضوع هسته ای به نام "طرح اقدام"  اظهار داشت: فعلا نامی برای این طرح نگذاشته ایم.

وی افزود: اصل ایده این است که واقعا اگر راجع به ایران ابهامات و برخی نگرانی ها وجود دارد ، راه حل رفع آن درخواست های غیر قانونی و غیر حقوقی در چارچوب ایده های تکراری و قدیمی مانند تعلیق نیست ، بلکه راه حل  محوریت بخشیدن به آژانس در وین می باشد.

تفاهم سیاسی یعنی محوریت آژانس در پرونده هسته‌ای

وعیدی در توضیح موضع دبیر شورای عالی امنیت ملی درباره لزوم ایجاد تفاهم سیاسی در بحث هسته ای گفت: مفهوم تفاهم سیاسی این است که اقداماتی که در شورای امنیت  انجام گرفته و فاقد مبنای حقوقی، فنی و پادمانی است ، متوقف گردد .  تفاهم سیاسی یعنی حل موضوع و طی مسیر با محوریت بخشی به آژانس و اینکه نباید این مسیر با اقدامات سیاسی نادرست در شورای امنیت و نیویورک تخریب گردد.

معاون امنیت بین الملل  شورای عالی امنیت ملی ادامه داد: در چارچوب تفاهم سیاسی مذکور، چند هدف اصلی از جمله پیش بردن مذاکرات به معنای مقابله با تداوم مسیر غلط و پیگیری موضوع در شورای امنیت و همچنین جلوگیری از تکرار ایده های قدیمی و غیر موثر برای حل این موضوع مطرح است.

محورهای مسیر جدید در دیپلماسی هسته‌ای تهران

وی همچنین گفت: در مقابل مسائل مذکور قصد داریم مسیر جدیدی را باز کنیم که اولا در شورای امنیت دنبال نشود و ثانیا به جای تکرار ایده های قدیمی و غیر موثر، ایده های کارگشا که متضمن حقوق ایران در دستیابی به فناوری صلح آمیز هسته ای باشد در آن مطرح و پیگیری شود.

وعیدی با تاکید بر اینکه تفاهم سیاسی به معنای محوریت بخشیدن به آژانس بین المللی انرژی اتمی است ، درباره واکنش تهران نسبت به صدور احتمالی قطعنامه ای دیگر از جانب شورای امنیت علیه کشورمان اظهار داشت: البته در این خصوص (عدم صدور قطعنامه جدید) هیچ تضمینی وجود ندارد ضمن آنکه اجرای چارچوب و مدالیتی مذکور با آژانس در گرو حسن نیت طرف مقابل نیز هست اما اراده ما برای همکاری با آژانس جدی است.

معاون امنیت بین الملل  شورای عالی امنیت ملی تصریح کرد: دیپلماسی ایران در شرایط فعلی موضوعاتی چون تعلیق و فریز  را کنار گذاشته و مسیر درستی که قبلا مسدود شده بود را در پیش گرفته و برای هموار و باز شدن آن تلاش می نماید.

نیازی به خرید زمان نداریم

وی در پاسخ به این سئوال که آیا اتخاذ چنین موضعی از جانب ایران به نوعی به مفهوم خرید زمان از جانب کشورمان تلقی نخواهد شد؟ تاکید کرد: ما هیچ نیازی به خرید زمان نداریم.

وعیدی افزود: دو انگیزه ای که علل و انگیزه اصلی برای خرید زمان یا وقت کشی را فراهم می کند دسترسی به دانش از سویی و دسترسی به ظرفیت از سوی دیگر است که جمهوری اسلامی ایران به هر دوی این موارد دست یافته است.

وی تصریح کرد: ایران هیچ نیازی به خریدن زمان یا اتلاف وقت ندارد و اراده ما در این زمینه واقعی است و تاکید داریم که مسیر حل نگرانی ها، طرح ایده تکراری تعلیق و یا بردن پرونده به شورای امنیت نیست بلکه مسیر همکاری ایران و آژانس باید تسهیل گردد.

وعیدی خاطرنشان کرد: ما این مسیر که البته تضمینی هم برای آن نیست را باز کرده ایم تا همه از جمله کشورهای جهان، خبرنگاران و افکار عمومی جهانیان  ببینند علیرغم مسیر غلطی که شورای امنیت در باره ایران برگزیده ما همچنان با حسن نیت در پی یافتن چارچوبی برای حل مسائل برآمده ایم و امیدواریم ظرف دو ماه (60 روز) پیرامون این مدالیتی با آژانس به تفاهم برسیم.

طرف‌های غربی با ایده‌ جدید ایران موافق هستند

معاون دبیر شورای عالی امنیت ملی با اشاره موافقت طرف های غربی با ابتکار جدید ایران مبنی بر رفع نگرانی های هسته ای در مسیر آژانس تاکید کرد: صدور قطعنامه جدید شورای امنیت حتما در راه جدیدی که ایران با آژانس آغاز کرده است ، تاثیر منفی خواهد داشت.

صدور قطعنامه جدید، مسیر تفاهم را تخریب می‌کند

به گزارش مهر، جواد وعیدی معاون امنیت بین الملل  شورای عالی امنیت ملی در بخش دیگری از کنفرانس خبری خود در تهران در پاسخ به خبرنگار مهر، در خصوص احتمال کارشکنی کشورهای غربی در مسیر تسهیل همکاری ایران با آژانس که بر مبنای حسن نیت کشورمان انجام می شود، اظهار داشت: اگر کشورهایی باردیگر مسیر وین را تخریب کنند و دنبال صدور قطعنامه بروند ، طبیعی است که به مسیر مذکور آسیب خواهند زد و ما همواره در پی راه های هستیم تا بن بست ها را از بین ببرد.

وعیدی  در پاسخ به سئوال دیگر خبرنگار مهر با بیان اینکه طرف های غربی نیز با ابتکار جدید ایران موافقت کرده اند، گفت:  مقامات غربی اعلام کرده اند که در انتظار نتایج مذاکرات خاویرسولانا و دکتر لاریجانی هستند و این یعنی به ابتکاری که توسط ایران مطرح شده فرصت داده اند.

وی  در بخش دیگری از سخنان خود با یادآوری وظایف آژانس بین المللی انرژی اتمی اظهار داشت: وظیفه آژانس نظارت بر چگونگی فعالیت های هسته ای کشورها در گذشته ، حال و آینده است و ادامه کار آژانس در شرایط فعلی در یک کشور به معنای نظارت بر فعالیت های آینده او نیز می باشد.

معاون امنیت بین الملل شورای عالی امنیت ملی افزود: با این مدل هم نگرانی ها درباره مسائل گذشته برطرف می شود و هم فعالیت های ما در حال حاضر و آینده تضمین خواهد شد.

وعیدی ادامه داد: بر این اساس، موضوع مذاکره ما با آژانس درباره کیفیت ادامه فعالیت های هسته ای مان است چرا که آژانس نقش نظارتی بر اساس پادمان و موازین حقوقی دارد.

سهم دو طرف معادله هسته‌ای برای تحقق ایده ایران

وی در پاسخ به سئوال دیگر خبرنگار مهر درباره سهمی که ایران و 1+5 می توانند  برای تحقق این مسیر ایفا کنند، اظهار داشت: ما  سهم خودمان را برای این هدف انجام می دهیم و آن تلاش برای نرفتن موضوع به مسیر تشدید اوضاع و کشانده نشدن آن به بن بست است، سهم طرف مقابل نیز این است که این مسیر را بر هم نزند.

زمان و مکان دور بعدی مذاکرات لاریجانی - سولانا

معاون امنیت بین الملل  شورای عالی امنیت ملی درباره زمان و مکان دور بعدی مذکرات خاویر سولانا و علی لاریجانی افزود: هنوز زمان و مکان دور بعدی مذاکرات به طور قطعی مشخص نشده اما طبیعی است که این مذاکره پس از انجام مذاکرات ایران وآژانس (بعد از 20 تیرماه) انجام خواهد شد و در خلال این مدت امکان انجام برخی مذاکرات کارشناسی نیز وجود دارد .

وعیدی در پاسخ به این سئوال که آیا فعالیت های هسته ای ایران در مدت مذاکره با آژانس ادامه خواهد داشت؟ تاکید کرد: طبیعی است که ما فعالیت های هسته ای مان را ادامه می دهیم.

آیا تعلیق برای تهران مابه‌ازای سیاسی دارد؟

وی در پاسخ به سئوالی دیگر مبنی بر اینکه آیا تهران مابه ازای سیاسی خاصی را برای غنی سازی اورانیوم در نظر دارد؟ گفت: این یک بازی برد برد است و شما می توانید در حالی که طرف مقابلتان بازنده نباشد به هدف خود دست یابید؛ ما در پی تفاهم سیاسی هستیم به شرط اینکه طرف مقابل در پی تقابل نباشد.

مسئله هسته‌ای با تحولات عراق ارتباطی ندارد

معاون امنیت بین الملل  شورای عالی امنیت ملی در پاسخ به سئوالی دیگر درباره احتمال امتیازگیری ایران در بحث هسته ای با استفاده از "میدان عراق" اظهار داشت: موضوع عراق ارتباطی به بحث هسته ای ندارد و ایران به طور کاملا مستقل به آن می نگرد. این به آن معناست که مواضع و سیاست های ایران نسبت به عراق مستقل از موضوعات دیگر است.

وی با اشاره به مشترکات دو ملت ایران و عراق خاطرنشان کرد: عراق کشور همسایه ماست و لذا طبیعی است که امنیت، صلح و آرامش در همسایگی ما امری بسیار مهم است که به آن توجه ویژه داریم . علاوه بر این نمی توانیم شاهد باشیم که عراق محلی برای صدور دشمنی به ایران تبدیل شود.

وعیدی ادامه داد: ملت ایران با جدیت دنبال این هستند که بار دیگر شرایطی فراهم نشود که یک دولت دشمن، معاند و تهدیدگر ایرانیان در عراق بوجود آید. ما در خصوص عراق موضع و دستوری کاری داریم که آن کمک به دولت منتخب و مردمی عراق است چرا که در غیر این صورت روی کار آمدن دولت غیر قانونی در این کشوربه زیان همه خواهد بود.

معاون امنیت بین الملل  شورای عالی امنیت ملی حمایت از دولت مردمی عراق، خروج اشغالگران از این کشور و جلوگیری از  اعزام تروریستها از عراق به منطقه را از جمله اهداف مشخص ایران درباره تحولات این کشور برشمرد و درباره گفتگوی ایران و آمریکا در این خصوص خاطرنشان کرد: ایران به دلایلی کاملا شفاف و روشن و به واسطه امنیت و منافع ملی و به درخواست دولت منتخب مردم عراق  در آنجا به مذاکره  پرداخت و دستور کار این مذاکرات هم کاملا روشن است.

سرنوشت نیروگاه اتمی بوشهر

وی در پاسخ به سئوال خبرنگار مهر در ارتباط با سرنوشت نهایی نیروگاه اتمی بوشهر با توجه به مواضع دوگانه مسکو در این خصوص گفت: ما در حال مذاکره با روسیه در این باره هستیم تا موانع و مشکلات موجود بر سر راه اندازی نیروگاه بوشهر برطرف شود و امیدواریم هر چه زودتر این مسائل حل شوند.

وعیدی افزود: همانطور که مقامات سازمان انرژی اتمی اعلام کرده اند متخصصان فنی ما در نیروگاه بوشهر در حال انجام اقدامات خود هستند و به میزان زیادی هم زمینه اقدامات فنی به منظور آغاز بهره برداری از این نیروگاه تمهید شده است.

معاون امنیت بین الملل  شورای عالی امنیت ملی گفت: تصور من این است که بتوان ظرف چند ماه آینده آخرین مشکلات مربوط به این نیروگاه را نیز حل و فصل کرد و آن را به مرحله بهره برداری رساند.

وی با بیان اینکه هرکشوری باید منابع همکاری بین المللی خود را متنوع سازد، اظهار داشت: ایران همواره در این مسیر گام برداشته و طرح حل مناقشه اتمی اقدامی در این چارچوب بود و لذا اینگونه نبوده که ما صرفا کار را به کشوری خاص محدود کنیم و چنین قصدی هم نداریم.

وعیدی ادامه داد: ما در صدد توسعه همکاری هسته ای با سایر کشورها هستیم اما علیرغم مشکلاتی که در مسیر همکاری با روسیه بود امیدواریم این مسائل هر چه زودتر حل و فصل گشته و طرف روسی هم به تعهدات خود عمل نماید.

 نصب سانتریفیوژها ادامه دارد

معاون امنیت بین الملل  شورای عالی امنیت ملی در پاسخ به سئوالی درباره آخرین وضعیت نصب سانتریفیوژ در تاسیسات اتمی کشورمان نیز گفت: فعالیت های هسته ای ایران  از جمله نصب سانتریفیوژها، ادامه دارد اما مجری این کار سازمان انرژی اتمی است و جزئیات موضوع را باید از مسئولان این سازمان جویا شوید.

ایران با کره شمالی قابل مقایسه نیست

وی همچنین در پاسخ به سئوال خبرنگاری که در پی مقایسه موضوع هسته ای ایران با کره شمالی برآمده بود گفت: وضعیت ایران با کره شمالی به طور کلی متفاوت است و این دو اصلا قابل مقایسه نیستند.

عوامل توفیقات تیم جدید هسته‌ای

وعیدی در پاسخ به این سئوال که موفقیت های تیم جدید هسته ای در عرصه مذاکره با کشورهای غربی مرهون چه عواملی است ؟ افزود: دو رکن اساسی این مسئله رهبری مقام معظم رهبری و پایداری مردم بوده و بعد از این دو رکن اساسی، سایرین هم نقش خود را در این مسیر ایفا کرده اند.

تیم هسته‌ای تغییر نمی‌کند

معاون امنیت بین الملل  شورای عالی امنیت ملی در پایان سخنان خود در پاسخ به سئوال خبرنگار مهردر خصوص برخی شایعات مبنی بر احتمال اعمال تغییراتی در تیم مذاکره کننده هسته ای،‌ ضمن رد شایعات تاکید کرد: مسئول مذاکرات آقای لاریجانی است و وی هم سفت و محکم سر جای خود بوده و عوض نمی شود.

کد خبر 512931

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha