۱۷ تیر ۱۳۸۶، ۱۱:۳۴

اخلاق ؛ ضرورتی برای برخورداری از مناسبات اجتماعی سالم

اخلاق ؛ ضرورتی برای برخورداری از مناسبات اجتماعی سالم

خبرگزاری مهر - گروه دین و اندیشه : زندگی انسان به طور طبیعی اجتماعی است، برای اینکه روابط و مناسبات اجتماعی به خوبی پیش رود و انسان راه سعادت و کمال را بپیماید، توجه به اصول اخلاقی در مراودات و معاشرتها، امری ضروری و اجتناب ناپذیر است .

در اخلاق اجتماعی محدودیتها از اصول اساسی و قوانین آن جامعه پیروی می کند به همین دلیل بهتر است برای تأثیرگذاری بیشتر از نقطه نظرات صاحبنظران نیز در وضع قوانین اجتماعی و اخلاقی استفاده کرد تا تأثیرات بهتر و بیشتری ایجاد شود .

در اجتماع باید فرصتهایی ایجاد شود که فرد در معاشرت و مسائل عمومی جامعه رعایت حال همه را کرده و حد و مرزهایی را نیز برای همه  مشخص کند.

وجود اخلاق نیکوکارانه و خدمت به دیگران تأثیر مثبتی بر افراد دارد، این تأثیر ماندگار بوده و اگر اخلاق اجتماعی به سوی مسائل مثبت سوق یابد زمینه پذیرش دیگران و ارائه فرصت به سایرین نیز فراهم خواهد شد .

باید در نظر داشت که اخلاق مجموعه صفات ثابت انسان تلقی می شود که فرد بدون تفکر و سنجش به آن می پردازد. اعمالی که فرد بر اساس فکر به خوبی یا بدی آن پی برده و در مرحله عمل خوبی یا بدی آن را نمی سنجد بلکه تنها عمل می کند و این صفات جزء خلق و خوی او می شود که می تواند پسندیده و یا ناپسند باشد.

نحوه رفتاری که فرد در ارتباط با دیگران دارد، اخلاق اجتماعی گفته می شود که ممکن است متصف به صفات حسن یا صفات قبح باشد. چرا که امکان دارد فرد در ارتباط با دیگران خوب یا بد رفتار کند.

آنچه در ارتباط و برخورد انسانها با دیگر همنوعان خود وجود دارد، رعایت حق و حقوق آنها است که منجر به تعالی روحی و رشد فردی می شود.

باید حق دیگران را کاملا ادا کرد و از ضایع شدن حقوق دیگران برحذر بود، از سویی عمل به حق الناس نباید منجر به ضایع شدن حق النفس یا حق الله شود. در واقع ضمن رعایت حق الناس باید حق النفس و حق الله نیز رعایت شود.

اگر افراد یک جامعه قصد دارند به رشد و تعالی برسند، باید به ارزشهای اخلاقی که یکی از آنها احسان و مهرورزی است، علاوه بر رعایت حقوق دیگران پایبند باشند تا زمینه های رشد، تعالی و تکامل افراد فراهم شود.

اخلاق اجتماعی مجموعه ای از فضایل اخلاقی است که قوام و دوام هر اجتماع را در پی داشته و کم توجهی به آنها برای فرد و جامعه مضر خواهد بود . 

شک نیست که قانون و الزام برای برقراری نظم در جامعه مؤثر واقع می شوند اما برای ایجاد رابطه های صحیح و منطقی میان افراد جامعه و مناسبات سالم، مفید و سازنده، قانون کاربردی نبوده و باید از سلاحی دیگر استفاده کرد .

پایبندی به اخلاق انگیزه ای درونی است که به واسطه آن مناسبات اجتماعی از نظم، سلامت و ارزشمندی خاصی برخوردار خواهند شد، برای ارائه الگوی مناسب به منظور تأثیرگذار لازم در اقشار مختلف مردم و ارتقاء اخلاق اجتماعی، کسانی که در موقعیتهای خاصی قرار داشته و می توانند الگو و مرجعی برای مردم باشند باید به گونه ای رفتار کنند که الگویی شایسته و ارزشمند بوده، تأثیرگذاری مناسبی در اذهان عمومی داشته باشند .

کد خبر 514081

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha