به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از منابع اینترنتی، کیفیت استفاده از دستگاههای صوتی الکترونیکی که با کمک گوشها انجام می شود، اینگونه است که نمازگزار آن را هنگام شروع نماز در گوشش می گذارد و قبل از گفتن تکبیرة الاحرام دکمه شروع را فشار می دهد و تعداد دو یا سه و یا چهار رکعت نماز را انتخاب می کند و با خواندن دستگاه خود نیز تکرار می کند.
فتوایی که از دارالفتوای مصر و توسط دکتر علی جمعه مفتی مصر صادر شده است، استفاده از دستگاه صوتی الکترونیکی الرفیق را در نماز فرادی جایز می داند. در نماز فرادی شخص خود بی آنکه بشنود، تلاوت می کند. اما دارالفتوای مصر استفاده از این دستگاه را نه تنها منع نکرده بلکه تحسین نیز کرده و به این منظور دلایلی آورده است که استفاده از آن را جایز توصیف می کند.
دارالفتوا ضمن تقدیر و تحسین از سازنده این دستگاه، تصریح کرد: این دستگاه فرصتی به نمازگزار می دهد که آیات بیشتری از قرآن را در میان نمازهای یومیه خود بخواند و حتی این امکان را به افراد می دهد که کتاب خدا را بتواند در کمتر از 4 ماه ختم کنند که به برنامه نویسی این دستگاه باز می گردد.
دار الفتوا اعلام کرده که نمازگزار آیات قرآن را می شنود و خود تکرار می کند. در نماز فرادی نیز خود تنها صدای خود را میشنود، این دستگاه مانند آموزش دهنده ای است که نمازگزار پس از شنیدن صدای تکبیر، سوره فاتحه را به اندازه ای که خود آن را تلاوت می کند، می شنود، سپس آیاتی از سوره "البینة" خوانده می شود، و پس از شنیدن تکبیر به رکوع و بعد به سجده رفته و نماز را تا تشهد و سلام ادامه می دهد و البته بر اساس اینکه چند رکعت نماز می خواند، آن را انتخاب می کند و نماز را به پایان می رساند.
ایده ساخت این دستگاه از سوی محمد شریف در سال 2005 پیشنهاد شد که وی می گوید: فکر ساخت دستگاه الرفیق تمایل شخصی من به منظور شنیدن آیات بیشتری از قرآن بوده است . چرا که من به عللی نمی توانستم آیات بیشتری حفظ کنم و این دستگاه به من فرصت داد تا به جای خواندن تعداد آیات محدود و حفظ کردن قرآن، بخش بیشتری از قرآن را تکرار کرده و میان نمازها از آن بهره مند شوم.
طی این گزارش آمده است که این دستگاه علاوه بر اینکه به نمازگزار امکان می دهد تا آیات بیشتری بخواند، امکان سهل انگاری در نماز را بسیار کاهش می دهد به ویژه برای افراد کهنسال که به راحتی نمی توانند تمرکز کنند مسئله مهمی به شمار می رود.
از دیگر ویژگیهای این دستگاه این است که به مسلمانان جهان به ویژه آنهایی که در کشورهای غیر اسلامی زندگی می کنند و نمیتوانند به زبان عربی صحبت کنند این امکان را می دهد تا به صورت صحیح به خواندن قرآن و نماز اقدام کنند و با قرائت مکرر اشتباهات آنها از بین برود.
اما آنچه که مهم به شمار می رود این است که نمازگزار باید هنگام استفاده از این دستگاه واجبات نماز را خود بخواند و تنها به خواندن دستگاه اکتفا نکند.
اگر چه گفته می شود که این دستگاه جایگزین امام جماعت نیست و تنها کسی که نمازفرادی می خواند، می تواند استفاده کند؛ اما با گذشت زمان از نقش امامان جماعت می کاهد . چرا که در نماز فرادی شخص تنها تلاوت می کند و هیچ صدایی نمی شنود، اما از طریق این دستگاه او هم می شنود و هم تلاوت می کند مانند نماز جماعت که امام جماعت با صدای بسیار بلند می خواند و او ضمن گوش دادن تلاوت می کند.
طرح این مسئله جنجالها و چالشهایی را در جامعه مصر بر انگیخت و دو گروه مخالف و موافق این دستگاه را رو به روی هم قرار داده است تا طی برگزاری نشستها، ارائه ایده های مختلف و نظرات گوناگون و گفتگو با مفتی مصر حکم قطعی استفاده از این دستگاه صادر شود.
نظر شما