۱۸ تیر ۱۳۸۶، ۹:۴۹

/ گزارش مهر به بهانه تعطیلات تابستان /

گذران اوقات فراغت با عصرانه های شاد / اوقات فراغتی که باعث پیوند فرزندان و والدین می شود

گذران اوقات فراغت با عصرانه های شاد / اوقات فراغتی که باعث پیوند فرزندان و والدین می شود

خبرگزاری مهر - گروه اجتماعی : تعطیلات تابستانی امسال هم آمد و نوجوانان و جوانان مانند هر سال در انتظار استفاده از برنامه های اوقات فراغت، خود را آماده دیدن و شنیدن برنامه های امسال کرده اند تا شاید امسال برنامه های مفید و دلخواهی برای آنان در نظر گرفته باشند.

به گزارش خبرنگار مهر، هرسال انتقادها، پیشنهادها و نقطه نظرات زیادی در خصوص چگونگی اجرا، میزان برنامه های مربوط به اوقات فراغت، مفید بودن و حتی زمان مناسب اجرای آنها از سوی مسئولان و سازمان ها ارائه می شود تا شاید سال آینده این مشکلات رفع شود.

هر ساله با شروع فصل تابستان بحث ها درباره برنامه های اوقات فراغت از سوی سازمان های ذیربط داغ می شود که البته برخی از آنها اجرایی شده و برخی دیگر نیز به دلایلی نظیر عدم بودجه کافی اجرایی نمی شود.

با وجود هزینه های بسیار در زمینه اجرای برنامه های اوقات فراغت، بسیاری از شهروندان به ویژه کودکان و نوجوانان وجود این برنامه ها را حس نمی کنند چرا که در اغلب موارد استفاده از این برنامه ها نیاز به صرف هزینه هایی دارد که خانواده ها توانایی پرداخت آن را ندارند.

وجود کلاس های مختلف ورزشی، تفریحی، هنری و... از جمله برنامه هایی است که برای استفاده هر یک از آنان باید هزینه های نه چندان کمی را پرداخت کرد به همین علت برخی خانواده ها به ویژه قشر کم درآمد ترجیح می دهند فرزندانشان از این برنامه ها استفاده نکنند و این امر نیز سبب بروز مشکلات خواهد شد.

بلاتکلیفی کودکان، نوجوانان و جوانان طی ایام تعطیل تابستان باعث می شود که برخی به هر صورت روزهای تعطیل خود را سپری کنند اما باید توجه داشت که در این میان، افرادی به واسطه شرایط خاص محیطی، خانوادگی و... آمادگی و گرایش بیشتری به انجام رفتارهای پرخطر دارند و به هر حال وجود این موارد نیز، زمینه ساز تمایل سایر دوستان این افراد برای مشارکت در رفتارهای پرخطر خواهد شد.

زمانی که دولت به میزان مناسبی برای گذران اوقات فراغت به ویژه برای گروه سنی حساس یعنی نوجوان و جوان هزینه نمی کند و یا هزینه های صرف شده به واسطه هماهنگی های نامناسب بین دستگاه ها و نهادهای ذیربط موجب عدم تحقق اهداف می شود، مهمترین هدف این برنامه ها یعنی رضایت خانواده ها و به ویژه قشر نوجوان و جوان تحقق نخواهد یافت.

در شرایطی که بسیاری از خانواده ها توانایی پرداخت هزینه های اوقات فراغت فرزندان خود را ندارند باید چاره ای اندیشدید تا  برنامه هایی در نظر گرفته شود که در عین سادگی، باعث رضایت کودکان و نوجوانان شود.

البته ناگفته نماند که همیشه سهم پسران از برنامه های اوقات فراغت بیشتر بوده است و یا حتی در صورت عدم استفاده از این برنامه ها حداقل توانسته اند که زمانی از روز را با دوستان خود باشند در صورتی که همراه شدن با همکلاسی و یا دوستان صمیمی برای بسیاری از دختران به دلیل شرایط مختلف فرهنگی و محیطی امکان پذیر نبوده است.  

امسال برنامه های مربوط به اوقات فراغت با حضور شهرداری به عنوان نهادی که در این زمینه احساس مسئولیت می کند پررنگ تر شده است. به ویژه اینکه بخشی از برنامه های در نظر گرفته شده از سوی این نهاد به صورت رایگان و در مراکز عمومی شهر برای اقشار مختلف مردم و برای گروه های سنی مختلف برگزار می شود.

همچنین این نهاد با توجه به اهمیت موضوع نشاط زنان در جامعه که به عنوان مهمترین عضو تاثیرگذار در خانواده می تواند باعث روحیه و نشاط سایر اعضا شود، برنامه های خود را با اولویت زنان اجرا خواهد کرد.

برگزاری "عصرانه شاد" یکی از برنامه های امسال شهرداری در تعطیلات تابستان است که در پارکهای مختلف شهر تهران در مناطق شمالی و جنوبی برای خانواده ها برگزار می شود تا ضمن تفریح فرزندان، بار دیگر سنت دیرینه کشور یعنی دور هم جمع شدن تمامی اعضای خانواده که امروزه کمرنگ تر شده، تقویت شود.

مشارکت والدین در شادی های فرزندانشان ضمن استفاده آنان از این برنامه ها باعث نزدیکتر شدن والدین و فرزندان به یکدیگر شده و از این طریق، مشکلات خانواده ها در خصوص ارتباط با فرزندان نیز کمتر خواهد شد. همچنین یکی از اهداف این نهاد که ایجاد مشارکت های مردمی که زمینه ساز پیشبرد برنامه های توسعه و پیشرفت شهر است نیز تحقق خواهد یافت.

سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران برای تابستان امسال 2 هزار برنامه در جهت غنی سازی اوقات فراغت ویژه مخاطبان عام که قشر زیادی از مردم را تشکیل می دهند، در نظر گرفته است .

افتتاح 32 پروژه فرهنگی در تابستان امسال نظیر افتتاح فرهنگسرای تابستانه توچال، خانه فرهنگ سیار، پارک فیلم ، خیابان فرهنگ و هنر و باشگاه فلفل در کنار برنامه های اجرایی اوقات فراغت نظیر مسابقه، آموزش و مشاوره ، دانش افزایی ، اردو و تورهای فرهنگی ، نمایش و اکران فیلم ها از دیگر برنامه های درنظر گرفته شده است.

به هرحال اوقات فراغت یکی از شاخص های توسعه انسانی در جوامع است ، که در جامعه ما به عنوان مشکل به آن نگاه می شود، در صورتی که اگر همه سازمانها و نهادهای ذیربط خود را در این زمینه موظف بدانند به طور حتم تا حد زیادی از مشکلات خانواده ها نظیر گرایش فرزندان به رفتارهای پرخطر، هرز رفتن ساعات مفید زندگی و... به علت عدم برنامه های تفریحی ، رفع خواهد شد. 

در تابستان امسال تمامی شهرداران مناطق مختلف تهران به عنوان رئیس ستاد اوقات فراغت و معاونان امور اجتماعی مناطق به عنوان دبیر این ستاد در نظر گرفته شده اند تا از طریق تعامل و همکاری با یکدیگر برنامه های اوقات فراغت در نظر گرفته شده برای خانواده های تهرانی را اجرایی کنند. 

به هرحال باید سازمان ها و ارگانهای دیگر به ویژه نهادهایی که در خصوص پر کردن اوقات فراغت جوانان مسئولیت دارند توجه بیشتری به این مسئله کنند تا این فرصت زمانی، برای کودکان و نوجوانان که باید صرف فعالیت های مفید و آموختن مسائل موثر در زندگی آینده آنان شود، از بین نرفته و تبدیل به معضل نشود.

آمارهای ارائه شده از سوی مراجع قضایی نیز نشان داده که بیشترین پرونده های تشیکل شده در خصوص جرائم انجام شده توسط قشر نوجوان و جوان در فاصله زمانی تعطیلات تابستانی مربوط می شود چرا که با دور شدن این قشر از محیط آموزشی و تربیتی، هیچ مکان مناسب یا برنامه ای جایگزین آن نشده است.

سالانه بودجه زیادی برای اوقات فراغت در تابستان در نظر گرفته می شود بنابراین باید به تناسب آن برنامه های مفیدی در نظر گرفته شود چرا که در غیر این صورت ضمن هدر رفتن بودجه ها، به واسطه انجام رفتارهای پرخطر توسط کودکان، نوجوانان و جوانان و افزایش ناهنجاریهای اجتماعی، چندین برابر هزینه اختصاص یافته به این برنامه ها، به علت معضلات ایجاد شده به جامعه تحمیل خواهد شد که البته در برخی موارد بروز این مشکلات غیر قابل جبران خواهد بود.

کد خبر 514547

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha