گرجستان یکی از مناطق غرب قفقاز به شمار می رود که از سال 1991 در پی فروپاشی اتحاد جماهیر شوروری جمهوری مستقلی تشکیل داد. این کشور از شمال با روسیه، شرق با جمهوری آذربایجان، جنوب با ارمنستان و جنوب غربی با ترکیه هم مرز بوده و پایتخت آن تفلیس است.
اسلام از سال 25 هجری پس از فتح ارمنستان به این کشور وارد شد و منجر به رشد و پرورش فقها و شعرای زیادی در دوران فتوحات اسلامی در تفلیس شد.
با وجودی که مسلمانان در اقلیت زندگی می کنند، اما گرجستان یکی از مهمترین مناطقی به شمار می رود که مسلمانان و مسیحیان مدت بسیار طولانی در کنار یکدیگر با خوبی و تشریک مساعی زندگی کرده اند. از سوی دیگر ارتباط مسلمانان گرجستان با جهان اسلام به علت هم مرز بودن با کشورهای غیر اس لامی چون ترکیه و ارمنستان بسیار محدود شده است .
اینک تعداد مسلمانان گرجستان به بیش از نیم میلیون نفر می رسد که 13 درصد از ساکنان این کشور را تشکیل می دهند. در گرجستان 75 درصد مسیحیان ارتودکس هستند و بقیه مذاهب و دینهای دیگر مانند کاتولیک و یهودیت دارند و یا بی دین هستند .
آنچه که منجر به رنج مسلمانان گرجستان شده، فقر و فساد اقتصادی و سیاسی در این کشور است. اما مسئله بعدی کمبود و نقصان بیداری دینی و اطلاع رسانی است که به فقدان مؤسسات دینی، عدم قدرت و توان آنها برای ساخت مسجد و مراکز اسلامی برای آموزش فرزندان و افزایش آگاهی دهی تعالیم دینی باز می گردد.
مسلمانان در مواجه با این مسئله تلاش کرده اند تا صدها دانشجو را به منظور مطالعه در علوم اسلامی و تحقیقات دینی به ترکیه و مصر و ایران و دیگر کشورهای اسلامی اعزام کنند تا هنگامی که بازگشتند به عنوان مبلغ و خطیب در مساجد و مؤسسات اسلامی موجود فعالیت کنند و در روشنگری مسلمانان نقش مهمی ایفا نمایند.
بنابراین شایسته است که جهان اسلام و سازمان کنفرانس اسلامی به اوضاع مسلمانان این کشور بیشتر توجه کنند تا اوضاع آنها بهبود یافته و حقوق از دست رفته خود و همچنین هویت اسلامی خود را به دست آورند و در زندگی اجتماعی و سیاسی آنها مورد توجه قرار گیرد.
به طور کلی می توان گفت که اوضاع مسلمانان طی سالهای اخیر به علت عدم فشار بر مسلمانان و اقامه آزادانه شعائر دینی بهبود یافته است.
نظر شما