به گزارش خبرگزاری مهر، دکتر امیر ناصراحمدی در این خصوص گفت: بنزن موجود در بنزین مورد استفاده در خودروها، یکی از چالش های مهم زیست محیطی است که در سالهای اخیر به آن توجه زیادی شده است.
وی در ادامه افزود: بنزن موجود در بنزین در پروسه تولید بنزین بوجود می آید از این رو پژوهشکده شیمی و پتروشیمی پژوهشگاه صنعت نفت طرحی را برای جداسازی بنزن از بنزین تولیدی پالایشگاههای کشور ارائه کرد و موفق شد این جداسازی را توسط سیستم غشایی Pervaporation با موفقیت به انجام رساند.
احمدی خاطر نشان کرد: بر طبق استانداردهای جهانی، میزان بنزن موجود در بنزین نباید بیش از 1درصد باشد، در حالی که این میزان در بنزین کشور در حدود 5- 3 درصد است. بنابراین کاهش بنزن، در سوخت بنزین تا حد قابل قبول مد نظر قرار گرفت.
وی در خصوص دلیل استفاده از سیستم غشائی تراوش تبخیری را برای جداسازی بنزن از بنزین گفت : این سیستم غشایی بدلیل اینکه نسبت به روش های موجود (تقطیر) از پتانسیل مناسبی برای جداسازی ترکیبات آلی از یکدیگر برخوردار است مورد توجه قرار گرفت.
احمدی تاکید کرد: اساس جداسازی در این سیستم، بر پایه گزینش پذیری بالای بنزن است. بنابراین با عبور بنزین از روی صفحات غشایی تحت خلاء قوی در یک دوره زمانی مناسب، بنزن موجود آن جداسازی می شود.
وی اضافه کرد: در حال حاضر سیستم غشایی تراوش تبخیری برای جداسازی بنزن از سوخت بنزین پالایشگاهی کشور با ظرفیت یک کیلوگرم در روز طراحی و میزان درصد بنزن در سوخت به میزان بالاتر از 65درصد کاهش یافته است.
احمدی در پایان افزود: متقاضی این طرح شرکت ملی نفت ایران است.
نظر شما