به گزارش خبرگزاری مهر یورو نیوز در این رابطه مینویسد: کنفرانس امنیتی مونیخ در شرایطی از امروز جمعه برگزار میشود که نگاههای امیدوار منتظر شنیدن سخنانی هستند تا گره توافقنامه برجام گشوده شود.
برخی کارشناسان که به دولت جدید آمریکا مشاوره میدهند، معتقدند که جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا میتواند با اطمینان از قصد خود برای بازگشت به توافق هستهای ایران در جریان کنفرانس امنیتی مونیخ سخن بگوید.
بر اساس برنامه اعلام شده برای کنفرانس امنیتی مونیخ، جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا روز جمعه، ۱۹ فوریه در این کنفرانس سخنرانی خواهد کرد.
بایدن همچنین قرار است در همین روز در جلسه مجازی رهبران جهان، جی -۷ به میزبانی بوریس جانسون، نخست وزیر انگلیس شرکت کند. موضوع این جلسه مجازی، پاسخ جهانی به همهگیری کرونا خواهد بود.
در حالی که تحولات پیرامون توافق هستهای ایران شتاب گرفته و جهان شاهد کاهش گام به گام تعهدات برجامی از سوی ایران در قبال بدعهدهای طرفهای غربی است، عنصر زمان بسیار تعیین کننده خواهد بود.
به اعتقاد برخی کارشناسان حوزه بینالملل، دولت جدید آمریکا از سیاست صبر در قبال ایران پیروی میکند. آنان معتقدند که هر اقدامی کمتر از دستور اجرایی رئیس جمهور آمریکا برای فراهم کردن مقدمات بازگشت این کشور به برجام و همچنین برداشتن قدمهای اقتصادی مشخص جهت کاهش تحریمها علیه تهران، برای منصرف کردن ایران از کاهش تعهدات برجامی اش کافی نخواهد بود
از همین رو این وضعیت به عنصر دیپلماسی درباره اجرای برجام شتاب بخشیده است که نشانههای آن را میتوان در گفتگوهای چند روز گذشته مقامهای اروپایی و آمریکایی از یک طرف و مقامهای اروپایی با مقامهای ایرانی از طرف دیگر مشاهده کرد. البته تعامل ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز در همین راستا ارزیابی میشود.
بنابراین زمان آن رسیده است تا سیگنالهای مثبت از طرف طرفهای درگیر در این پرونده ارسال شود. موضوعی که آنگلا مرکل، صدر اعظم آلمان نیز در تماس تلفنی خود با حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران بر آن تأکید کرد. زیرا به اعتقاد صدر اعظم آلمان، انجام این کار میتواند باعث ایجاد اعتماد به نفس و افزایش احتمال راه حلهای دیپلماتیک شود.
تأکید صدر اعظم آلمان بر لزوم ارسال سیگنال مثبت از سوی ایران در حالی بیان شده است که به اعتقاد برخی کارشناسان حوزه بینالملل، دولت جدید آمریکا از سیاست صبر در قبال ایران پیروی میکند.
آنان معتقدند که هر اقدامی کمتر از دستور اجرایی رئیس جمهور آمریکا برای فراهم کردن مقدمات بازگشت این کشور به برجام و همچنین برداشتن قدمهای اقتصادی مشخص جهت کاهش تحریمها علیه تهران، برای منصرف کردن ایران از کاهش تعهدات برجامی اش کافی نخواهد بود.
ایران روز دوشنبه خبر داد که به آژانس بینالمللی انرژی اتمی خبر داده است که اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را در ۲۳ فوریه متوقف میکند.
به گفته برخی کارشناسان حوزه روابط بینالملل، این تصمیم ایران، نشانه نارضایتی این کشور از کند بودن اقدامهای دولت بایدن برای بازگشت به برجام و کاهش تحریمها است.
از سوی دیگر آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعلام کرد که رافائل گروسی به زودی به تهران سفر خواهد کرد تا با مقامهای ایرانی راهی قابل قبول برای ادامه نظارتهای این سازمان بر فعالیتهای هستهای ایران پیدا کند.
با این حال، تحلیلگران سیاسی معتقدند که دادن اطلاعیه بدون انجام اقدامهای مشخص نمیتواند گره برجام را باز کند. تحلیلگران سیاسی معتقدند که دادن اطلاعیه بدون انجام اقدامهای مشخص نمیتواند گره برجام را باز کند
این در حالی است که رئیس جمهور ایران اعلام کرده که تهران هنوز هم از دیپلماسی استقبال میکند و اگر آمریکا به اجرای کامل برجام بازگردد، ایران نیز همان کار را انجام خواهد داد.
بنابراین همه نگاهها به کنفرانس امنیتی مونیخ دوخته شده است تا ببیند که جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا چه خواهد گفت.
آیا سخنان او به برداشتن گامهای متقابل کمک خواهد کرد یا خیر؟ سؤالی است که مقامهای سابق و فعلی برخی کشورهای درگیر در پرونده برجام در صدد هستند تا پاسخ آن را در جهت مثبت سوق دهند.
از همین رو «جف راتکه» مقام سابق وزارت امور خارجه و کارشناس روابط آلمان و آمریکا گفت که دولت آلمان مشتاق همکاری با دولت بایدن است تا برای حفظ توافق هستهای با ایران تلاش کند.
راتکه، رئیس انستیتوی آمریکایی مطالعات معاصر آلمان در دانشگاه جان هاپکینز تأیید کرد که آلمانیها مشتاق هستند تا این توافق را دوباره برقرار کنند.
نظر شما