به گزارش خبرگزاری مهر، پایگاه تحلیلی شبکه روابط و امنیت بین الملل ( ISN ) در تحلیلی نوشت : برخی معتقدند که اقدامات اخیر ایران به شکلی سنجیده، راه را برای بی ثباتی افغانستان هموار می کند، اما برخی هم می گویند که یک کابل ضعیف به نفع جمهوری اسلامی ایران نیست.
" آنوج چوپرا"( Anuj Chopra ) نویسنده این تحلیل خاطر نشان می کند: بر خلاف دیگر بخشهای افغانستان هیچ جنگی در هرات جریان ندارد؛ در واقع آثار موفقیت و پیشرفت در این منطقه وجود دارد که همه آن مرهون ایران در همسایگی افغانستان است.
در ادامه این تحلیل آمده است : در این منطقه جریان برق به طور 24 ساعته وجود دارد که از سوی جمهوری اسلامی تامین شده و چراغهای خیابانها، جاده های سنگفرش شده را روشن کرده اند. هرات که تنها در 120 کیلومتری مرز ایران واقع شده ، به عنوان رابط راههای تجاری بین مرکز و جنوب آسیا مطرح شده است و ایران یک سرمایه گذار مهم در آنجا به شمار می رود. پروژه های مهمی در افغانستان در حال انجام است که همگی آنها را شرکتهای ایرانی انجام می دهند.
نویسنده خاطر نشان می کند: ایران همچنین در نظر دارد تا یک سیستم جاده ای را ایجاد کند که دو کشور را به هم مرتبط خواهد کرد و به نظر می رسد که مقامهای افغانی احساس می کنند که کار با شرکتهای ایرانی آسانتر از کار با اروپایی هاست و این به علت سهولت ژئوپلیتیکی و هزینه های کمتر حمل و نقل است.
چوپرا می افزاید: از زمان سقوط طالبان،مشارکت ایران در عملیات بازسازی در این کشور تا نزدیک به یک میلیارد دلار برآورد شده است. ایران و افغانستان روابط عمیق مشترکی دارند از جمله زبان، مذهب و یک فرهنگ مشترک.
در بخش دیگری از این تحلیل آمده است: واشنگتن ایران را به استفاده از افغانستان به عنوان یک مانع و مکانی برای شکل دادن اقدامهای تجاوزکارانه در قبال آمریکا متهم می کند.
تحلیلگران محلی می گویند: ایران در حال تقویت رقابت قومی، مذهبی و فرقه ای در افغانستان با این هدف است که این کشور ضعیف و ناامن باقی بماند و این اطمینان ایجاد شود تا آمریکا و ناتو( سازمان پیمان آتلانتیک شمالی) در ماموریت خود شکست بخورند. آنها همچنین بر این باورند که هدف ایران، اعمال فشار بر آمریکا از طریق تهدید 27 هزار نیروی آمریکایی در آنجاست.
به عقیده نویسنده، با وجود آنکه کابل مکررا اعلام کرده که اجازه استفاده از خاک خود برای حمله به همسایگانش را نخواهد داد، اما ایران حضور آمریکا را در افغانستان تهدیدی برای امنیت ملی خود می بیند.
دکتر "نجیب اور رحمان مانالیا " از مرکز مطالعات جنگ و صلح کابل درباره ادعاهای مقامهای آمریکایی مبنی بر کشف سلاحهای ایرانی در دست طالبان گفت :"هیچ مدرک روشنی از اینکه دولت ایران در پشت این سلاحهای کشف شده قرار دارد، موجود نیست. این اظهارات ممکن است از طرف برخی گروههای آشوبگر ضد ایرانی که در ایران فعالیت می کنند، مطرح شده باشد."
وی افزود: اشغال افغانستان از سوی آمریکا به نفع ایران نیست، بلکه ثبات درازمدت آن نهایت نگرانی برای ایران بوده است. دولت افغانستان به رهبری "حامد کرزای" ادعاها مبنی بر تهیه سلاح از سوی ایران برای طالبان را رد کرده است.
به گفته تحلیلگران، کرزای، ایران را یک عامل متعادل کننده در معادلات کابل با اسلام آباد می بیند. کرزای در بین همه همسایگان کشورش به غیر از هند و بدون توجه به تنشهای بین واشنگتن و تهران تلاش کرده تا یک رابطه مداوم و سیاسی را با ایران حفظ کند .
یکی از تحلیلگران در این باره گفت :" افغانستان هم اکنون روابط آشفته ای با پاکستان دارد و نمی تواند دشمنان دیگری را در منطقه برای خود ایجاد کند."
نظر شما