جبهه التوافق نماینده اقلیت اهل تسنن به بهانه آنچه انزوا و به حاشیه رفتن اقلیت توصیف کرده با داشتن 44 کرسی در پارلمان عراق، حضور خود در جلسات آن را به حال تعلیق آورده بود، اما روز پنجشنبه 28 تیر این جبهه اعلام کرد به تحریم جلسات پارلمان پایان می دهد.
سلیم عبدالله سخنگوی جبهه التوافق که 44 کرسی در پارلمان عراق دارد، گفت : این جبهه به تحریم جلسات مجلس نمایندگان پایان داده است و در نشست پنجشنبه(28 تیر) شرکت می کند.
جبهه التوافق به عنوان بزرگترین فراکسیون اقلیت در پارلمان، جلسات دولت عراق را به بهانه صدور حکم قضایی برای بازداشت یک وزیر وابسته به این جبهه که به دست داشتن در قتل فرزندان مثال الالوسی از نمایندگان مجلس عراق متهم است( مثال الالوسی نماینده پارلمان عراق، اسعد الهاشمی وزیر فرهنگ عراق عضو جبهه التوافق را به دست داشتن در قتل دو فرزندش در سال 2005 متهم کرده است جبهه التوافق اتهامات وارده را ساختگی دانسته است ) تحریم کرده است.
تحلیلگران تصمیم جبهه التوافق در تحریم جلسات دولت نوری المالکی را سلاحی دو لبه می دانند، زیرا ممکن است دستان مالکی را در گرفتن تصمیمات باز گذارد که در نهایت به پشیمانی این جبهه منجر خواهد شد.هرچند جبهه التوافق اعلام کرده است از دولت عراق خارج نشده است بلکه جلسات آن را تحریم می کند.
این جبهه در دولت مالکی ، شش وزیر دارد.
در این حال شبکه های عربی در تلاش برای ترویج طایفه گری و دودستگی میان طیف ها و قشرهای مختلف ملت عراق مدعی شده اند با تحریم جلسات دولت از سوی جبهه التوافق، پوشش سنی از دولت برداشته شد .
علی الدباغ سخنگوی دولت عراق تاکید کرده است تحریم جلسات دولت نتیجه ای ندارد و همه طیف ها وگروه ها باید مسئولیت پذیر باشند.
خلف العیان عضو جبهه التوافق به شبکه العربیه گفته است دولت وعده های زیادی داده است که به آن عمل نکرده است و ما مجبور شدیم موضع مناسبی را برای جلوگیری از تخلفات دولت اتخاذ کنیم.
جریان صدر در 13 ژوئن (23 خرداد) تعلیق عضویت خود را در مجلس نمایندگان تا زمانی که به گفته مسئولان این جریان، دولت عراق، اقدامات ملموس وعینی برای بازسازی تمام مساجد اهل تسنن وشیعیان و به ویژه حرمین امامین عسکریین در سامراء انجام ندهد، اعلام کرده بود. این جریان روز سه شنبه 26 تیر پس از برآورده شدن شروط خود، بازگشت نمایندگان خود به مجلس نمایندگان عراق را اعلام کرد.
نوری المالکی که حتی از متحدانش نیز رنج زیادی متحمل شده است برای پایان دادن به تحریم دولت از سوی جبهه التوافق معتقد به : 1- متوسل شدن به گفتگو و قانون برای حل مشکلات 2- همکاری برای پیروزی نهایی بر القاعده و صدامی ها و شبه نظامیان 3- قضایی قلمداد کردن مسئله هاشمی وزیر فرهنگ است.
جبهه التوافق برای بازگشت به دولت دو شرط قرار داده است : 1- ایجاد کمیته تحقیق مستقل و بی طرف برای بررسی مسئله وزیر مربوطه(اسعد الهاشمی) 2- آزادی بازداشت شدگانی که در چارچوب طرح قانون وامنیت بغداد دستگیر شدند.
نکته قابل توجه در تصمیم جبهه التوافق، انتشار خبرهای پیاپی درباره تلاش برای تشکیل ائتلاف جدی میان کردها، مجلس اعلای اسلامی عراق و حزب الدعوه است.
ادامه حملات گروه های تروریستی تکفیری، افشای همکاری مخفیانه آمریکا با عناصر القاعده، روند کند بازسازی عراق درسایه کارشکنی های آمریکا، دخالت های برخی کشورهای منطقه از جمله عربی در عراق و اقدامات تحریک آمیز آنها با هدف ایجاد دودستگی و تفرقه در میان ملت عراق و تحریک برخی گروه های سیاسی وابسته به اقلیت به خروج از مجلس و دولت و روند کند آماده سازی نیروهای عراقی برای برعهده گرفتن مسئولیت های امنیتی از جمله چالش های پیش روی نوری المالکی به شمار می رود.
آرایش احزاب و فراکسیون های شرکت کننده در پارلمان و دولت عراق :
1- ائتلاف عراق یکپارچه به عنوان بزرگترین فراکسیون پارلمانی شامل مجلس اعلای اسلامی عراق به رهبری سیدعبدالعزیز حکیم، جریان صدر که از دولت خارج شده است، حزب الدعوه، سازمان بدر است ؛ وضعیت مشارکت این ائتلاف در روند سیاسی عراق به این شرح است :
پارلمان : 128 کرسی از 275 کرسی (فراکسیون اکثریت)
دولت : 20 پست در دولت، پست نخست وزیر، معاون رئیس جمهور، معاون نخست وزیر، و نایب اول رئیس مجلس عراق
2- ائتلاف کردستان شامل حزب اتحادیه میهنی کردستان به رهبری جلال طالبانی و حزب دموکرات به رهبری مسعود بارزانی
ائتلاف کردها که وضعیت مشارکت آنها در روند سیاسی به این شرح است :
پارلمان : 53 کرسی
دولت : رئیس جمهوری، معاون نخست وزیر، معاون دوم رئیس مجلس و 7 وزیر در کابینه مالکی
3- جبهه التوافق به عنوان بزرگترین تشکل اهل سنت شامل کنگره ملی عراق، حزب اسلامی به رهبری طارق الهاشمی و شورای گفتگوی ملی است که وضعیت مشارکت آنها در روند سیاسی به این شرح است :
پارلمان : 47 کرسی
دولت : 6 وزیر در کابینه مالکی دارد که اخیرا جلسات آن را تحریم کرده اند. این جبهه پست معاون رئیس جمهوری، معاون نخست وزیر و ریاست مجلس را نیز در اختیار دارد.
4- لیست العراقیه به ریاست ایادعلاوی نخست وزیر اسبق عراق
پارلمان : 25 کرسی
دولت : 5 وزیر
5- جبهه گفتگوی ملی به ریاست صالح المطلق
پارلمان : 11 کرسی
دولت : مشارکت ندارد
6- حزب امت عراق به ریاست مثال الالوسی
پارلمان : یک کرسی
دولت : مشارکت ندارد
نظر شما