خبرگزاری مهر، گروه استانها – حجت الاسلام سید محمدکاظم مدرسی*: بر اساس بسیاری از روایات، وجود مبارک پیامبر (ص) برای شکستن جاهلیت شکل گرفت و بعثت ایشان هم به این جهت محقق شد و حضرت فرمودند: من بین دو جاهلیت که دومین آنها بدتر و سختتر از اولی است، برانگیخته شدم.
امروز بشر شاهد جاهلیت نوع دوم و مدرن است، همان جاهلیتی که به عنوان جاهلیت نوین باید از آن یاد شود و باید به دنبال ویژگیهای این جاهلیت مدرن رفت.
در ارتباط با جاهلیت ابتدای اسلام، حضرت علی (ع) در نهج البلاغه کلمات بسیار گهرباری دارند اما آنچه که امروز مورد توجه است، آن است که آن ویژگیها برای بشر امروز هم محقق شده است.
یکی از ویژگیهای جاهلیت کهن عبارت است از به جان هم افتادن بر اساس دلایل پوچ و هیچ، درگیریهای قبیلهای و خونریزی و امروز هم متأسفانه انسانها با همه ادعای علم و دانشی که دارد از طریق صنعت نظامی به دلایل پوچ و پیش پا افتادهای به جان هم افتادهاند.
کسانی که خود را مدرن میدانند مظلومان و محرومان را تکه پاره میکنند و مسلمانان را در یمن و غزه و فلسطین و لبنان به خاک و خون می کشند.
در جاهلیت قبل از اسلام، تعصبات قومی و قبیلهای باعث جنگ و دعواهای فراوانی شده بود و بسیاری از این قبایل به جان هم میافتادند و امروز هم مسائل قبیلهای و تعصبات قومی وجود دارد و در حال حاضر در غرب تعصبات قومیتی را زیاد میبینیم.
امروز در غرب و آمریکا سیاه پوستان بیشترین قربانی جریان کرونا هستند و سیاهان با اندک بهانهای کشته میشوند و یهود و صهیونیستها در فلسطین اشغالی به بهانهای که ما نژاد برتریم، تعصب قومی و قبیلهای دارند و مردم مسلمان و محروم و مظلوم را به شهادت میرسانند.
در کشور ما یا کشوری نظیر افغانستان هم تعصبات قومی و قبیلهای گاهی به هر حال باعث زد و بندها و از بین بردن حق محرومان میشود، بسیاری از این مباحث سیاسی که در قالب تعصبات قومی و قبیلهای است باید مورد مذمت قرار گیرد.
همچنین در زمان جاهلیت قبل از اسلام خرافات بسیاری وجود داشت و امروز هم در جوامع بشری خرافههای بسیاری میبینیم و در شرایطی که در زمان جاهلیت قبل از اسلام، زنانی بودند که روسریهای خود را طوری روی سرشان قرار میدادند که گردن و گردنبند و گوشوارههای آنها پیدا باشد، امروز هم بعد از ۱۴۰۰ سال چنین مواردی را در برخی زنان شاهدیم.
پیامبر اسلام برای مبارزه با این جاهلیتها مبعوث به رسالت شدند اما برای نجات از این انحرافات جاهلیتی یک راه بیشتر وجود ندارد و بر اساس آنچه حضرت زهرا (س) خطاب به مهاجرین و انصار بیان کردند: هجرت جز به سوی ما نیست و نصرت و یاری جز برای ما نخواهد بود، احسان جز درباره ما نیست و هرکس از ما روی بگرداند به جاهلیت برگشته است.
این گویای این است که رویگردانی از اهل بیت، گرایش به جاهلیت است و در روایتی دیگر آمده که پیامبر نگاه مبارکشان را به جناب علی بن ابی طالب دوختند و گفتند هر کس تو را دشمن بدارد خداوند او را به مرگ جاهلیت خواهد برد.
با توجه به اینکه پیامبر (ص) از جاهلیت آینده خبر داده بودند، در دوران امامت فرزندشان حضرت مهدی (عج) این جاهلیت به مراتب سختتر از جاهلیت قبل از بعثت است و امیدواریم خدای متعال به همه ما توفیق دهد تا بتوانیم از جاهلیت فاصله بگیریم.
* امام جمعه بخش مرکزی یزد
نظر شما