به گزارش خبرگزاری مهر، "جان نگروپونته" معاون وزیر امور خارجه آمریکا در گفتگو با روزنامه الشرق الاوسط چاپ لندن در پاسخ به سوالی درباره مذاکرات آمریکا و ایران درباره عراق گفت که واشنگتن در دیدارهای برگزار شده در سطح دیپلماتها با ایران درباره آنچه تهران می تواند به منظور برقراری ثبات در عراق انجام دهد یا انجام آن را متوقف کند، سخن گفته است.
نگروپونته درپاسخ به سوالی درباره برخی انتقادها در واشنگتن درباره دولت "نوری المالکی" نخست وزیر عراق و نظر وی درباره عمکرد این دولت گفت : دولت مالکی دولتی منتخب است که براساس اصول و مبانی تشکیل شده و به اعتقاد من، همه تلاش خود را برای بهبود اوضاع امنیتی و سیاسی در کشور مبذول می دارد.
وی افزود : به اعتقاد من، دولت المالکی درک می کند که بهبود اوضاع عراق نیازمند فعالیت در راستای دستیابی به یک تفاهم مشترک و آشتی میان گروههای مختلف عراقی است لذا معتقدم که با جدیت برای تحقق اهداف خویش تلاش می کند و این دولت مستحق ایستادن ما در کنار آن است.
معاون "کاندولیزا رایس" در پاسخ به این سوال که آیا به نظر وی ایران به میزان زیادی نفوذ و تاثیر (در دولت عراق) دارد؟ گفت : دولت عراق به اعتقاد من دولتی ملی است و با وجود این واقعیت که تعدادی از رهبران سیاسی عراق در گذشته در کشورهای همجوار از جمله ایران در تبعید بوده اند اما این ضرورتا بدان معنا نیست که آنها از نظر سیاسی مقید به روابط خود با کشورهای همجوار هستند و معتقدم دوره گذشته به طور قطع ثابت کرد که عراقی ها خواهان اداره امور کشور خود بوده و تمایلی ندارند که به منافع هرکشور دیگری خدمت کنند.
وی درپاسخ به سوالی درباره ارایه ارزیابی استراتژی آمریکا در عراق در ماه سپتامبر و گام بعدی گفت : تعیین ماه سپتامبر براساس زمانی که ژنرال "دیوید پتریوس" فرمانده نیروهای آمریکا در عراق ارزیابی خود از اوضاع این کشور را ارایه خواهد داد، تعیین شد لذا باید منتظر ماند تا ببینیم که چه روی خواهد داد و محتوای ارزیابی چگونه خواهد بود و پس از آن می توان گام بعدی را مشخص کرد.
نگروپونته گفت: روابط ما با عراق روابط دوستی است و می خواهیم به عراقی ها کمک کنیم و تمایل بسیار فراوانی داریم که عراقی ها قادر باشند پیشرفت سیاسی و اقتصادی داشته باشند و اگر به شیوه، سیاست و موضع ما از سال 2003 میلادی نگاهی بیاندازید خواهید دید که هرچه انجام داده ایم اساسا برای کمک به عراق به منظور ایستادن روی پای خود بوده است و تاکید می کنم که ما به این موضع خود ادامه خواهیم داد.
وی در پاسخ به این سوال که دیداری میان آمریکا و ایران درباره عراق برگزار شد و سخن از برگزاری دیدار دیگری در میان است، اما سفیر آمریکا درعراق براساس این گفته خود که انتظار(نتایج) زیادی ندارد، خوشبین به نظر نمی رسد بنابراین به اعتقاد شما اصلا فایده برگزاری این دیدار چیست؟ گفت : هیچ کسی به طور مشخص نمی داند که اینگونه دیداری می تواند چه نتیجه ای در برداشته باشد باید بگویم یک نکته اصولی وجود دارد که در برگزاری دیدارها با همسایگان عراق برای تشویق آنها جهت ایفای نقش موید و حامی دولت و کشورعراق و تلاش برای ترغیب آنها به منظور مشارکت در تماس سازنده و مثبت به منظور کمک به متحول شدن عراق خلاصه می شود.
معاون وزیر امور خارجه آمریکا افزود که هدف ما از مذاکرات با طرف ایرانی گفتگو درباره عراق و آنچه به منظور گسترش ثبات در این کشور ایران می تواند انجام دهد و آنچه می تواند انجام آن را متوقف کند، صورت می گیرد و مدعی شد : ما درباره کمک ایران به گروههای شیعی و سنی تندرو نگرانیم و معتقدیم که این سیاست اشتباهی از طرف ایران است و از آنها می خواهیم و آنها را در ایفای نقش کمک کننده و مفید تری برای دولت عراق شریک می کنیم.
وی گفت که کمک به عراق برای بازسازی نهادهای خود زمان می برد و به گزارش خود در پایان ماموریت خویش در سال 2005 میلادی به عنوان سفیر آمریکا در عراق اشاره کرد که در آن آورده بود: ثبات اوضاع عراق پنج سال طول خواهد کشید.
معاون رایس در پاسخ به این سوال که آیا با توجه به اوضاع امنیتی بحرانی عراق همچنان همین دیدگاه را دارد، گفت: من همچنان معتقدم که این ارزیابی عاقلانه است. نگروپونته افزود که وی نمی گوید این موضوع سه سال دیگر با توجه به سطح کنونی حضور آمریکا طول خواهد کشید.
نگروپونته درباره این گفته خبرنگار الشرق الاوسط که ملاحظه می شود درحالی که "دیک چنی" معاون رئیس جمهوری آمریکا با موضع تندی درباره ایران سخن می گوید موضع وزارت امور خارجه از شدت کمتری برخوردار است، آیا این سیاستی دوگانه به شمار می رود یا منعکس کننده دو دستگی در دولت جرج بوش است؟ گفت: ما سیاست ثابتی در قبال ایران داریم.
وی افزود: سیاست ما در قبال ایران یکپارچه است و دو دستگی در این زمینه وجود ندارد اما اولویت و تمرکز ما در حال حاضر بر دستیابی به راه حلی دیپلماتیک و سیاسی برای مسائل مختلف لاینحل میان ما و دولت ایران از مسئله عراق گرفته تا مسئله هسته ای است و درخصوص مسئله هسته ای، ما همچنان با گروه سه کشور اروپایی و کشورهای دیگر شورای امنیت در تلاش برای دستیابی به راه حلی برای این پرونده کار می کنیم.
معاون رایس در پاسخ به این سوال که شما درباره پرونده هسته ای ایران این ارزیابی خاص را دارید که ایران قادر به دستیابی به هیچ گونه توانمندیهای هسته ای که به این کشور امکان ساخت سلاح هسته ای پیش از سال 2010 یا 2015 را بدهد، نیست و آیا این، ارزیابی آمریکا درباره این مسئله است؟ گفت: همچنان ارزیابی این است، این همان ارزیابی است که دستگاههای اطلاعاتی در سال 2005 میلادی کردند و تا این لحظه تغییری ایجاد نشده است.
وی در پاسخ به این سوال دیگری در این زمینه افزود: ارزیابی مذکور بهترین ارزیابی دستگاههای اطلاعاتی درباره زمانی است که توانمندیهای هسته ای در نزد ایران خواهد بود و به این ارزیابی به منظور پیشنهاد این یا آن سیاست دست یافته نشده است.
نگروپونته گفت: باید این مطلب را اضافه کنم، مهم است که ایران فعالیت در زمینه برنامه غنی سازی اورانیوم را متوقف کند زیرا دو قطعنامه دراین زمینه توسط شورای امنیت صادر شده است و علاوه بر آن، این دیدگاهی مشترک است و دیدگاه یکجانبه فقط ما به شمار نمی آید، این دیدگاه کامل شورای امنیت به شمار می رود.
نظر شما