به گزارش بازرگانی خبرگزاری مهر، مطلب پیش رو توسط تیم مهندسی شرکت بادران تهویه صنعت تهیه گردیده است، این شرکت از بهترین مهندسان سیستمهای خنک کننده و کولینگ تاور برخوردار است و پیشنهاد میگردد تا انتهای مطلب همراه ما باشید.
برج خنک کننده چیست؟
برج خنک کننده یا کولینگ تاور Cooling tower یکی از پراستفاده ترین دستگاههای صنعتی میباشد و برای خنک کردن آب گرم به کار گرفته میشود، همانطور که از اسم آن مشخص است واژه "برج" بدین منظور به کار میرود که نشانگر سازهای با ارتفاع بلند است، در ابتدا برجهای خنک کننده به صورت سازههای خیلی بلند ساخته میشدند که آب گرم از بالای برج به داخل آن پاشیده میشد، ارتفاع برج باعث بوجود آمدن اثر دودکشی میشد و جریان هوا از پایین به بالا به صورت طبیعی رخ میداد. آب گرمی که از بالای سازه پاشیده شده بود با جریان هوا تماس پیدا میکرد و تا به پایین برسد گرمای خود را از دست داده و خنک میشد.
با پیشرفت تکنولوژی ساخت برجهای خنک کن متحول شد، فن به دستگاه اضافه شد تا هوا را داخل برج به جریان بیاندازد این مسئله موجب کاهش ارتفاع کولینگ تاور شد زیرا دیگر نیازی به ارتفاع بلند و اثر دودکشی نبود. همینطور به جای اینکه آب در فضای خالی درون دستگاه پاشیده شود، از سطوح انتقال حرارت متراکم به نام "پکینگ" استفاده شد که آب به روی آنها پاشیده سطح و مدت زمان تماس میان آب و هوا را افزایش میدهند، در نتیجه آب گرم در زمان کوتاهتر خنک میشود، مدل طراحی برجهای جدید به صورت زیر است:
انواع برج خنک کننده کدام است؟
برجهای خنک کننده دارای انواع مختلفی هستند، از نظر شکل هندسی به مکعبی و گرد تقسیم میشوند، از نظر متریال مورد استفاده در ساخت به سه دسته فلزی، بتنی و فایبرگلاس تقسیم میشوند، که نوع فایبرگلاس دارای مقاومت بیشتری در برابر رطوبت میباشد، برای آشنایی کامل با دسته بندی و انواع برج خنک کننده وارد شوید.
از نظر مکانیزم کولینگ تاور ها به دسته بندی مهمی تقسیم میشوند به شرح زیر:
برج خنک کننده مدار باز: این نوع کولینگ تاور همان برج خنک کن معمولی است که آب درون دستگاه پاشیده میشود و به طور مستقیم با هوا در تماس میباشد که مدار باز نامیده میشود.
برج خنک کننده مدار بسته: این دستگاه کولینگ تاور مجهز به کوئل میباشد، آب گرم وارد کوئل میشود و با هوا تماس مستقیم ندارد، همزمان در مداری جدا آب به روی کوئل ها پاشیده شده و همزمان هوا درون دستگاه جریان پیدا میکند. در نتیجه آب از سطح کوئل تبخیر شده و با دریافت گرمای نهان آب درون کوئل را نیز خنک میکند. در این سیستم، رسوب در مدار اول که درون کوئل حرکت میکند حذف میشود و به دلیل عدم تماس با هوا هیچ گونه آلودگی نخواهیم داشت.
برج خنک کننده خشک: در این نوع کولینگ تاور مجدداً آب گرم به صورت مستقیم با هوا تماس ندارد و درون کوئل حرکت میکند. تفاوت با برج خنک کن مدار بسته در این است که هیچ گونه آبی بروی کوئل ها پاشیده نمیشود و فقط هوا به وسیله فن به جریان میافتد و از روی کوئل ها عبور میکند.
برج خنک کننده هیبریدی: این نوع کولینگ تاور ترکیبی از برج خنک کن خشک و برج خنک کننده مدار باز در یک دستگاه است، آب با دمای بالا ابتدا وارد کوئل میشود و هوا از روی کوئل عبور میکند و آن را خنک میکند، پس از عبور از کوئل سپس آب بوسیله نازل بروی پکینگ ها پاشیده میشود و در این قسمت مدار باز میشود، در نهایت آب سرد در تشت دستگاه جمع میشود.
سایز برج خنک کن چگونه تعیین میشود؟
ظرفیت برج خنک کننده بوسیله تن تبرید بیان میشود، این واحد، توان خنک کاری میباشد و ارتباطی با واحد وزن ندارد، هر تن تبرید برابر ۳.۵ کیلووات یا ۱۲ هزار بی تی یو در ساعت میباشد. جهت تعیین ظرفیت نیاز به ۴ پارامتر مهم میباشد:
۱. دمای آب گرم ورودی به برج
۲. دمای آب سرد خروج از برج
۳. وت بالب (دمای مرطوب) محیط محل نصب برج
۴. میزان دبی آب در گردش
قطعات برج خنک کننده
کولینگ تاور از مجموعه قطعات و اجزای مختلف تشکیل شده است، قطعات شامل الکتروموتور، فن استک، ساپورت، فن، سیستم توزیع آب، قطره گیر، اسپری نازل، پکینگ، بدنه اصلی، دریچه ورود هوا و تشت میباشد. نقش پکینگ ایجاد سطح تماس گسترده میان آب و هوا میباشد تا بتواند تبخیر را به حداکثر رسانده و آب را بیشتر خنک کند. پکینگ برج خنک کننده یا سطوح انتقال حرارت به عنوان قلب کولینگ تاور شناخته میشود و در دو مدل اسپلش (قطرهای) و فیلمی طراحی و ساخته میشود. جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد برج خنک کننده با شرکت بادران تهویه صنعت با شمارههای ۲۶۶۰۲۷۷۶ و ۲۲۶۴۵۸۹۰ تماس حاصل فرمائید.
این مطلب، یک خبر آگهی بوده و خبرگزاری مهر در محتوای آن هیچ نظری ندارد.
نظر شما