۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۰، ۱۲:۰۷

گریس چیست؟ اطلاعات پایه درباره انواع گریس

گریس چیست؟ اطلاعات پایه درباره انواع گریس

گریس ماده‌ای است جامد یا نیمه جامد که جهت روانکاری ماشین آلات صنعتی در صنایع و نیز مصارف خانگی مورد استفاده قرار می‌گیرد و قدمتی طولانی دارد و استفاده از آن به زمان مصر باستان باز می گردد.

به گزارش بازرگانی خبرگزاری مهر، در آن زمان گریس‌هایی را که برای روان کاری مورد استفاده قرار می‌گرفت بر اساس نوع زبری، نرمی و …مورد ارزیابی و آزمایش قرار می‌دادند.

به طور کل می‌توان گفت گریس‌ها دارای گران‌روی بالا بوده و از مشتقات ترکیبی نفت و یا چند صابون ساخته می‌شوند و به نوعی به آن روغن صنعتی نیز گفته می‌شود. اولین گریس‌های ساخته شده توسط بشر بر پایه کلسیم بودند که به شکل ترکیب مواد بدون بکارگیری گرما و به شکلی سرد به وجود می‌آمد. صابون‌های بکار رفته در این روانکارها از ترکیب چربی، روغن صمغ، نوعی اسید چرب و قلیاهایی مانند آهک ساخته می‌شد. با مخلوط این صابون‌ها با روغن‌هایی بر پایه معدنی و مقداری آب گریس اولیه به وجود آمد. آن زمان مخلوط این ترکیبات توسط دست صورت می‌گرفت اما با پیشرفت تکنولوژی ترکیب این مواد توسط ماشین آلات مخصوص صورت گرفت. در آن زمان به این روان کارها، روان کار اکسل گفته می‌شد که کارایی و کارآمدی گریس‌های الان را نداشت و در سرعت و گرمای بالا خاصیت خود را از دست می‌داد.

با به وجود آمدن ماشین‌آلات مختلف که اساس کارشان سرعت و گرمای زیاد بود گریس‌های نوین طراحی و تولید شدند. گریس‌هایی بر پایه کلسیم که از چربی‌های جانوری گرفته می‌شد و از گرما به جای پخت سرد استفاده می‌شد به وجود آمد. این گریس‌ها بسیار نرم، مقاوم در برابر آب و بسیار کارآمد بود. در این گریس‌ها به مرور تغییرات و تحولاتی به وجود آمد و در نهایت گریس‌هایی که هم اکنون در صنعت مورد استفاده قرار می‌گیرند ساخته شد. در گریس‌های امروزی سه مولفه نقش اساسی را در روانکاری دارند که شامل روغن، غلیظ کننده و افزودنی‌ها که جزء اصلی‌ترین فرمولاسیون‌های گریس محسوب می‌گردند. اکثر گریس‌های امروزی همانند گریس لیتیوم، گریس نسوز، گریس صنایع سیمان، گریس صنایع غذایی و گریس چرخ دنده باز از روغن معدنی مشتق شده از نفت ساخته شده‌اند. زیرا این گریس‌ها در دماهای بالا و پایین طاقت کار بالایی داشته و رضایت صنعتگران و کاربران را همواره به همراه دارند. غلیظ کننده‌های موجود در گریس موادی هستند که از ترکیب آنها با روغن پایه ساختاری جامد یا نیمه جامد به گریس داده می‌شود.

برای اطلاعات بیشتر درباره گریس های صنعتی به وب سایت پترو پرند پارت مراجعه کنید: آدرس: https://px3lube.com

این غلیظ کننده‌ها معمولاً از نوع غلیظکننده بر پایه فلز یا همان صابون فلزی است که از ترکیباتی همچون آلومینیوم، لیتیوم، پلی اوره، خاک رس، سدیم و کلسیم ساخته شده‌اند. افزودنی‌های موجود در گریس خواص نامطلوبی مانند اکسیداسیون یا زنگ زدگی را کاهش و خواص مطلوب مانند کاهش اصطحکاک را افزایش می‌دهند و خاصیتی مطلوب را در گریس‌ها به وجود می‌آورند. هر چه دوام و ماندگاری گریس‌ها بیشتر باشد طول عمر قطعات صنعتی نیز بیشتر می‌گردد. گریس با توجه به نوع کاربردشان در صنعت به انواع مختلف گریس لیتیوم، گریس نسوز، گریس صنایع سیمان، گریس صنایع غذایی، گریس چرخ دنده باز و… تقسیم می‌شود که در ادامه به معرفی برخی از آنها خواهیم پرداخت.

گریس لیتیومی

گریس‌های لیتیومی هم مصارف خانگی دارند و در هم مصارف صنعتی به عنوان روان کننده مورد استفاده قرار می‌گیرند. گریس لیتیومی بر اساس مقادیر مختلف مواد شیمیایی به کار رفته در آن به انواع مختلف تقسیم می‌شود و اکثراً در صنایع فولاد، هواپیما، اتومبیل، راه آهن، ماشین آلات سنگین و… مورد استفاده واقع می‌شوند. یکی از معرف‌هایی که برای تولید گریس لیتیوم استارت استفاده می‌شود معرف هیدروکسیدلیتیم می‌باشد که در فرمولاسیون نهایی گریس به عنوان یک آب عمل می‌کنند و در برابر درجه حرارت‌های بالا و پایین نیز بسیار مقاوم و کارآمد هستند. گریس لیتیومی با یک محدود دمای کاری بسیار گسترده نشان داده می‌شوند و در واقع نوعی ضخیم کننده برای ضخیم شدن روغن محسوب می‌گردند. در واقع وقتی که این روغن‌ها توسط گریس غلیظ می‌شوند دیگر روغن نیستند و نوعی چربی محسوب می‌گردند.

گریس لیتیوم از معروف‌ترین، رایج‌ترین و پرکاربردترین گریس‌ها در جهان هستند. که کارآیی و کاربردی بسیار زیاد در انواع صنایع دارند. در صنایع خودرو سازی از این گریس‌ها به عنوان روان کننده‌ی بلبرینگ و شاسی‌ها استفاده می‌گردد. از مقاومت بالایی در برابر آب و گرما برخوردار هستند و از مرغوبیت بالایی نیز برخوردارند. این قابلیت دوگانگی گریس‌های لیتیوم نشان دهنده این است که چربی‌های سدیم و کلسیم سنتی به شکلی گسترده جابه جا شده و می‌توان از آن در تمامی صنایع استفاده کرد. قابلیت چسبندگی عالی به فلز دارند و علاوه بر روان کاری ماشین آلات و قطعات، عمر و دوام قطعات را نیز بالا می‌برند. به عنوان مثال می‌توان به گریس لیتیوم پترو پرند پارت اشاره کرد.

گریس لیتیوم کمپلکس نسوز

موارد مصرف گریس لیتیوم غالباً به شرح زیر است؛

مصارف خانگی جهت روان کاری درب کشوها، لولای در و پنجره‌ها و...

مصرف در صنایع خودرو سازی و جهت روانکاری و محافظت ترمینال باطری، لولا، قفل، اتصالات، ریل‌های مسیر صندلی، ریل‌های تنظیم کننده پنجره و...

گریس لیتیوم جزو محبوب‌ترین گریس‌های جهان است و همانند گریس نسوز، گریس صنایع سیمان یا همان گریس چرخ دنده باز و گریس صنایع غذایی کاربردهای فراوان در صنایع بزرگ و کوچک و حتی خانگی دارند.

گریس نسوز

به گریس نسوز گریس‌های دمای بالا و یا حرارت بالا نیز گفته می‌شود که در آن از مواد افزودنی مخصوص استفاده می‌شود تا خاصیت نسوز بودن را پیدا کنند. در این گریس‌ها غالباً حدود ۸۵ تا ۹۰ درصد روغن پایه گریس و ۱۰ تا ۱۵ درصد از آن را مواد افزودنی و غلیظ کننده گریس را تشکیل می‌دهند. روغن پایه گریس نسوز از روغن‌های پایه صنعتی تشکیل می‌شوند که از مشخصات اصلی و فنی گریس نسوز محسوب می‌گردد. روغن‌های پایه گریس نسوز دارای ویسکوزیته بالا بوده و برای حفظ و تداوم روانکار در میان اجزاء و نیز ممانعت از تماس مستقیم اجزاء با یکدیگر در بالاترین دمای بلبرینگ بکار گرفته می‌شود. از دیگر ویژگی‌های گریس نسوز این است که زمانی که دمای کاری بلبرینگ‌ها افزایش می‌یابد گریس‌های نسوز اکسید نشده و خواص خود را کماکان حفظ می‌نمایند. مواد افزودنی در این گریس‌ها موادی هستند ضد زنگ که برای ممانعت از اکسید شدن اجزاء متشکله گریس بکار می‌روند. از خوردگی جلوگیری کرده و قابلیت فشار پذیری بالایی دارند. این مواد پایدار کننده و ضد کف به بهبودی ویسکوزیته کمک کرده و نقطه ریزش و اصطحکاک را کاهش می‌دهد.

گریس صنایع سیمان

گریس صنایع سیمان برای چرخ دنده باز

گریس صنایع سیمان یا همان گریس چرخ دنده باز همانند گریس لیتیوم، گریس نسوز و گریس صنایع غذایی یکی دیگر از انواع گریس‌های پر کاربرد جهان است که بسیار مورد توجه کاربران و صنعت گران قرار گرفته است. گریس‌های دنده بازی که در صنایع سیمان استفاده می‌شود از نوع آلومینیوم کمپلکس می‌باشند. گریس‌های آلومینیوم کمپلکس نوعی از انواع روانکارهاست که در صنایع سیمان نقش بسیار مهمی ایفا می‌کند. از گریس دنده باز جهت روان کاری چرخ دنده‌های باز صنعت سیمان تحت فشار بالا و دمای زیاد و دور چرخش پایین استفاده می‌شود. این گریس‌ها قدرت روانکاری بالایی داشته و قابلیت اسپری شده روی سطوح را دارند. مقاومت حرارتی گریس‌های صنایع سیمان بسیار بالا بوده و در برابر آب نیز از مقاومت و استحکام زیادی برخوردارند.

این مطلب، یک خبر آگهی بوده و خبرگزاری مهر در محتوای آن هیچ نظری ندارد.

کد خبر 5206887

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha