۳۰ تیر ۱۳۸۶، ۹:۳۱

انتشار 70 درصد مقالات در مجلات کم اثر / انحراف برخی اساتید از رسالت آموزشی

انتشار 70 درصد مقالات در مجلات کم اثر / انحراف برخی اساتید از رسالت آموزشی

70 درصد مقالات علوم پزشکی که در ISI ایندکس شده است در مجلاتی به چاپ رسیده اند که ضریب تأثیر آنها از 5/0 کمتر بوده است و این مسئله به طور جدی باید مورد توجه قرار گیرد و به هیچ عنوان زیبنده محققان کشور نیست.

به گزارش خبرنگار مهر، دکتر کامران باقری لنکرانی روز گذشته در هم اندیشی اعضای هیئت علمی دانشگاه های علوم پزشکی برای بررسی آئین نامه ارتقاء در دانشگاه علوم پزشکی تهران با بیان این مطلب افزود: تغییر آئین نامه ارتقاء هیئت علمی دغدغه تغییر انشاء ندارد بلکه تغییری که به جهت دهی صحیح به 11 هزار عضو هیئت علمی علوم پزشکی بیانجامد، مهمترین هدف این بازنگری است.

وزیر بهداشت خاطرنشان کرد: تغییر در آئین نامه ارتقاء باید به فعال شدن این اعضا در نظام سلامت و کیفی تر شدن فعالیت علمی و بالاتر رفتن تولید علمی بیانجامد و دانشجو محوری و آموزش با یک فرمول قابل دفاع ارزش گذاری شود.

وی با اشاره به تغییراتی که باید در بازنگری آئین نامه ارتقاء اعضای هیئت علمی مورد توجه قرار گیرد، گفت: شرایط امروز دانشگاه های علوم پزشکی شرایط ارتقاء یافته ای است و برخی مطالب انگیزش هایی را ایجاد می کند که باید در آئین نامه مدنظر قرار گیرد.

باقری لنکرانی اضافه کرد: دانشگاه بدون آموزش مفهومی ندارد و بخش آموزش یکی از پررنگ ترین نکات آئین نامه ارتقاء اعضای هیئت علمی است. در آئین نامه فعلی اگر هر عضو هیئت علمی تنها به کار روزانه خود بپردازد و فعالیت موثر و شاخصی هم در آموزش انجام ندهد می تواند 65 امتیاز را بابت ساعات موظفی خود دریافت کند. این موضوع به این معنی است که امتیاز دهی بر اساس تمایزگری انجام نمی گیرد.

وی ضعف جدی آئین نامه ارتقاء هیئت علمی را نبود مکانیزم درستی برای فعالیت آموزشی و امتیازدهی بر اساس آن برشمرد و گفت: آئین نامه باید مکانیزمی ایجاد کند که آموزش جایگاه خود را در دانشگاه پیدا کند. توجه نکردن برخی از اساتید به آموزش دانشجویان دوره های کاردانی و کارشناسی، دور شدن از رسالت آموزشی است.

وزیر بهداشت در خصوص فاکتورهایی که باید در امتیازدهی بخش آموزش موثر واقع شود، گفت: ارزشیابی فراگیران یکی از این فاکتورها است . اما باید توجه داشت که تمرکز بیش از اندازه بر ارزشیابی فراگیران نظام آموزشی را تغییر می دهد، زیرا دانشجو مشتری نیست بلکه محصول نظام آموزشی است. در این میان می توان از ارزیابی مدیران و همکاران نیز بهره گرفت.

وی اضافه کرد: تنها بخش کوچکی از میان اعضای هیئت علمی علوم پزشکی تمام عمر خود را صرف آموزش کرده اند اما باید با ارزش گذاری مناسب برای آموزش در آئین نامه ارتقاء، انگیزه افراد را بیشتر کنیم و شرایطی بوجود نیاوریم که فرد تصور کند که کاش به جای آموزش در جای دیگری فعالیت می کرد.

باقری لنکرانی با اشاره به پژوهش به عنوان یکی دیگر از عوامل موثر در ارتقاء اعضای هیئت علمی گفت: توجه به پژوهش انگیزه مضاعفی برای اعضای هیئت علمی در سال های گذشته ایجاد کرد که تعداد مقالات علوم پزشکی کشور با رشد کمی بسیار مناسبی روبرو شد اما این مسئله چالش هایی نیز دارد که باید به آن توجه کرد.

وی افزود : 70 درصد مقالات علوم پزشکی که در ISI ایندکس شده است در مجلاتی به چاپ رسیده اند که ضریب تأثیر آنها از 5/0 کمتر بوده است و این مسئله به طور جدی باید مورد توجه قرار گیرد و به هیچ عنوان زیبنده محققان کشور نیست. نکته مهم این مسئله اینجاست که این فعالیت به عنوان تأثیر در عملکرد پژوهشی در ارتقاء هیئت علمی نقش دارد. متاسفانه آئین نامه در این زمینه سکوت کرده است که این نقیصه باید برطرف شود.

وزیر بهداشت با اشاره به تأثیر فعالیت های خاص درمانی از سوی اعضای هیئت علمی علوم پزشکی و تأثیر آن در ارتقاء، گفت: این امتیاز باید برای کارهایی اعطا شود که بتواند به طور خاص در نظام سلامت تأثیر بگذارد.

وی از برخی از اعضای هیئت علمی که در مجلاتی که خود عضو هیئت تحریریه آن هستند بیشترین مقالات خود را به چاپ می رسانند، انتقاد کرد و گفت: شرط اهمیت مجلاتی که مقالات در آنها چاپ می شود می تواند در تصحیح نگاهها موثر واقع شود.

باقری لنکرانی با تأکید بر ضرورت تغییر در نوع مقالات اعضای هیئت علمی گفت: مقالات فعلی بیشتر توصیفی است در حالیکه باید تفاوت میان مقاله فاخر و موثر با دیگر مقالات در ارزش گذاری آن مشخص شود.

وی وظایف عضو هیئت علمی را در بخش های آموزشی، پژوهشی و خدمت رسانی برشمرد و گفت: خدمت رسانی به خصوص در حیطه هیئت علمی علوم پزشکی باید به طور جدی مورد توجه قرار گیرد و در آئین نامه نیز امتیاز مناسبی برای آن منظور شود.

وزیر بهداشت یاد آور شد: اگر فردی قوانین و مقررات را رعایت نمی کند، زیر میزی می گیرد، به عنوان متخلف در هیئت انتظامی وزارت بهداشت یا نظام پزشکی محکوم شده است، به هیچ عنوان نمی تواند ارتقاء پیدا کند. این مسئله باید به صورت دقیق و محکم در آئین نامه جدید نوشته شود تا جای شک و شبهه ای باقی نماند.

کد خبر 521172

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha