خبرگزاری مهر -گروه جامعه: در هفتهای که پشت سر گذاشتیم خبرهایی در حوزه تعلیم و تربیت از............... به گوش رسید.
خبرگزاری مهر در گزارش هایی از زن و شوهر معلمی که تدریس به دانش آموزان روستا را ترجیح دادند گفت و همچنین از معلمی که برای تدریس زمین خود را فروخت. این دو نمونه معلم ها که در مناطق روستایی و دور افتاده تدریس می کنند مشتی نمونه خروار است از معلمانی که برای دادن سهمی از عدالت آموزشی به دانش آموزان این مناطق کمک می کنند؛ کاری که دولت باید پیش قدم آن باشد اما به نظر می رسد با وجود سفرهای وزیر آموزش و پرورش به استان های مختلف همچنان دسترسی عادلانه به مکانات اموزشی چالش جدی این وزارتخانه برای رسیدن به نقطه مطلوب است.
خلیل انصافی به همراه همسر خود معصومه سالاری هر دو از معلمانی هستند که با سابقه ۹ ساله خدمت در آموزش و پرورش حالا اقدام به برگزاری کلاسهای حضوری و توزیع درسنامه و سکنی گزینی در روستاهای مرزی استان خراسان شمالی و در یکی از سردترین نقاط ایران کردهاند و خود را موظف به ارائه خدمت و تدریس به دانش آموزان روستایی و عشایر میدانند. انصافی در این خصوص به خبرنگار مهر گفت: متأسفانه در مناطقی که من و همسرم مشغول به تدریس هستیم دانش آموزان دسترسی به اینترنت و تلویزیون ندارند و نمیتوانند آموزش دروس را از طریق نرم افزار شاد و یا شبکه آموزش دنبال کنند در نتیجه ما تصمیم گرفتیم برای اینکه دانش آموزان از تحصیل باز نمانند در این منطقه اسکان پیدا کنیم و آموزش را به صورت حضوری ادامه دهیم.
شعبان متولی زاده، معلمی که همچنان و پس از ۲۷ سال سابقه کاری در مناطق صعب العبور مشغول تدریس و خدمت به دانش آموزان است، در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: متاسفانه یکی از مشکلاتی که دانش آموزان ما برای بهره مندی از تحصیل در این منطقه با آن دست و پنجه نرم میکنند صعب العبور بودن مسیر روستا تا مدرسه است که با عبور از رودخانه و جنگل ممکن است بنابراین من تصمیم گرفتم که مسئولیت رفت و آمد دانش آموزان را هم بر عهده بگیرم چراکه بسیاری از دانش آموزان ما دختر هستند و عبور از چنین مسیری آن هم با مشکلات بی شماری که دختران در مناطق محروم برای درس خواندن دارند غیر ممکن است.
صفر تا صد پروژه کوچ همزمان با برگزاری اختتامیه
اختتامیه پروژه کوچ یا همان طرح کنترل چاقی دانش آموزان با حضور سه وزیر آموزش و پرورش، بهداشت و ورزش و جوانان برگزار شد و در نهایت هم تفاهم نامه سه جانبه ای به امضا رسید. صفر تا صد اجرای پروژه کنترل چاقی دانش آموزان را می توانید در لینک مشاهده شده بخوانید. اما خروجی این طرح که از تابستان ۹۸ کلید خورد این شد که در سنجش اولیه ۱۳ میلیون و ۲۹۰ هزار دانشآموز اطلاعات BMI اشان در سامانه سناد ثبت شده است. از این میزان دانشآموز ۶ میلیون و ۵۹۵ هزار و ۳۸ نفر پسر و ۶ میلیون و ۶۹۵ هزار و ۶۸۲ دختر هستند. در سنجش ثانویه ۱۱ میلیون و ۸۶۴ هزار و ۶۳۷ دانشآموز اطلاعات BMI اشان در سامانه ثبت شد که از این میزان ۵ میلیون و ۶۹۸ هزار و ۷۴۴ پسر و ۶ میلیون و ۱۶۵ هزار و ۸۹۳ دختر هستند. در سنجش اولیه، ۶ درصد دانشآموزان لاغر و خیلی لاغر بودند. در سنجش ثانویه و پس از مداخله این عدد به ۵.۲۹ درصد رسید. در سنجش اولیه ۶۳.۹ درصد دانش آموزان دارای وزن طبیعی بودند که در سنجش ثانویه و پس از مداخله این عدد به ۶۶.۹۱ درصد رسید. در سنجش اولیه ۳۰.۱ درصد دانشآموزان دارای اضافه وزن و چاقی بودند که پس از مداخله این عدد به ۲۷.۷ درصد رسیده است.
وزیر آموزش و پرورش در اختتامیه این طرح گفت: طرح کوچ یک نمونه از تمام فعالیتها و تلاشها در راستای هم افزایی بخش هاست. پدیده چاقی یک پدیده نگران کننده است و نسل ما را در معرض مخاطره قرار میدهد. این توفیق را داشتیم با بهرهگیری از توان وزارت بهداشت و وزارت ورزش و جوانان این طرح را پی بگیریم. این نقطه آغازی بر مجموعه طرحهای ما جهت داشتن نسلی توانمند، سالم و بانشاط است.
وزیر بهداشت هم نسبت به چاقی کودکان هشدار که: درصد زیادی از مرگهای سالانه پیش از کرونا به دلیل بیماریهای غیرواگیر براثر چاقی و بی تحرکی و شیوه زندگی غیرمتعارف رخ می داد و کرونا هم به ما آموخت که همین مسائل در این مرگ و میر هم چقدر تاثیر دارد. حتی در بین کوددکان و نوجوانان افرادی از دست رفتند که بیماری مادرزادی زمینهای داشتند یا چاق بودند. اولین مرگ کرونا در کودکان مربوط به یک کودک ۹ ساله اهل قم بود. این کودک هیچ بیماری زمینهای نداشت و فقط چاق بود. برای همین تغییر شیوه زندگی و مبارزه با چاقی در مدرسه بسیار اهمیت دارد.
در نهایت مهرزاد حمیدی معاون تربیت بدنی و سلامت آموزش و پرورش خبر از اجرای دوسالانه این طرح در آموزش و پرورش داد. با اینهمه به نظر می رسد کنترل چاقی در دانش آموزان که نسل آینده این سرزمین هستند و به لحاظ اقتصادی، مدیریت سلامتی و.... باید سرمایه گذاری جدی روی آن صورت بگیرد، موضوعی فرادستگاهی است و شاید جای سازمان صدا و سیما در این تفاهم نامه خالی بود که با همراهی های خود بتواند در خصوص سبک سالم تغذیه و اطلاع رسانی به خانواده های ایرانی در این خصوص یاری جدی داشته باشد.
عدالت آموزشی در برنامه ها کجاست؟
اما یکی از موضوعات مهمی که خبرگزاری مهر طی هفته گذشته در حوزه آموزش و پرورش دنبال کرد جایگاه توجه به عدالت آموزشی در برنامه کاندیداهای احتمالی بود. روزهای ثبت نام کاندیداها در سیزدهمین انتخابات ریاست جمهوری چند روزی است به پایان رسیده و با تأیید صلاحیت کاندیداها و انصراف احتمالی عدهای از آنها به نفع کاندیدهای دیگر، چهرههای اصلی برای حضور در این دوره از انتخابات ریاست جمهوری مشخص میشود. شاید نتوان در این مجال کوتاه ثبت نام کاندیداتوری انتخابات، انتظار داشت افراد برنامههای اجرایی خود را عیان کنند، اما در همین فرصت کوتاه کم نبودند کاندیداهایی که بر مشکلات اقتصادی و معیشتی مردم اذعان کردند، از بیکاری و فقر گفتند و حتی برخی بر مسائلی خاص مانند بورس یا مسکن و حتی خدمت سربازی و تحول در آن سخن گفتند. در گزارشی که می توانید در بالا لینک آن را مشاهده کنید بررسی اولین سخنان کاندیداهای شاخص را جستجو کردم تا ردی از اهمیت توجه به آموزش و پرورش و چالش های آن را بیابیم.
در مجموع با مرور سخنان کاندیداهای شاخص ریاست جمهوری حقیقتاً نمیتوان با امیدواری از توجه و اولویت دادن به آموزش و پرورش برگشت؛ گرچه میتوان پذیرفت که این روزها مشکلات معیشتی، تحریم و البته کرونا بر شعارها و ارائه برنامهها اثر میگذارد اما شاید وقت آن رسیده است که کاندیداهای پر دغدغه ریاست جمهوری که به فکر رفع تبعیضها و برقراری عدالت هستند، نیم نگاهی جدی و نه کلیشهای به جایگاه آموزش و پرورش در ساختار دولت و ارتقا آن داشته باشند.
ادامه برگزاری حضوری امتحانات بدون ارائه گزارشی جدی از رعایت پروتکل ها
اما شاید مهمترین رویداد هفته گذشته شروع امتحانات نهایی و پایه نهم بود که با اعلام ستاد ملی مبارزه با کرونا این روزها به صورت حضوری برگزار می شود.
در گزارشی به لزوم نظارت جدی مسئولان بر رعایت پروتکل ها در حوزه های امتحانی پرداختیم و در نهایت به دانش آموزان توصیه کردیم راه های کنترل استرس را جدی بگیرید! این روزها هم مرکز اطلاع رسانی آموزش و پرورش گزارش می دهد وزیر آموزش و پرورش به صورت سرزه از حوزه های امتحانی در شهر تهران بازدید می کند. واقعیت این است که همچنان هم مشخص نیست که نظارت بر رعایت پروتکل ها دارد در سطح کشور به چه صورتی صورت می گیرد و بسیاری از والدین و دانش آموزان در همین ایام با تماس با خبرگزاری مهر و یا ارسال پیام خبر از عدم رعایت پروتکل ها در حوزه انتخابیه خود داده اند. در فضای مجازی کم نیستند معلمانی که اعلام می کنند دانش آموزانشان در مناطق دور افتاده با مشکلات جدی برای رفت و آمد سر حوزه های انتخابیه رو به رو هستند و همچنان گلایه اصلی در شهر تهران همراهی ناوگان حمل و نقل عمومی با این امتحانات است. وزارت بهداشت هم که قرار بود نظارتش جدی باشد و در صورت دیدن تخلف درب حوزه امتحانی را ببندد ظاهراً به نظرش همه چیز بر مدار درستی می چرخد و هیچ گزاری از یک هفته برگزاری امتحانات در پهنه کشور نداده است.
اما خبرگزاری مهر در هفته گذشته با ارائه گزارشی با عنوان تحول در کسب مهارت و شایستگیهای معلمی از حرف تا عمل به بررسی کمبود معلمان و نحوه به کار گیری معلمان در آموزش و پرورش، کسب صلاحیت های حرفه ای و چالش های آن و همچنین جایگاه دانشگاه فرهنگیان در این وانفسا پرداخت. گزارشی که شاید یک چشماندازی به دلسوزان این وادی بدهد.
اما از دیگر خبرهای مهم آموزش و پرورش در هفته گذشته این بود که «دستورالعمل سامانه طرح هدایت» ابلاغ شد. همچنین اعلام شد که ثبتنام سال تحصیلی جدید در تمام دورههای تحصیلی، الکترونیکی است که در ادامه تنها پایه اول از این موضوع استثنا اعلام شد. همچنین نحوه ادامه تحصیل دانشآموزان شاخه فنیوحرفهای مشخص شد. ابلاغ مصوبه «آییننامه ارزشیابی مدارک تحصیلی مدارس کشورهای خارجی» و ابلاغ برنامه سنجش سلامت جسمانی و آمادگی تحصیلی نوآموزان نیز صورت گرفت. خبر رسید که سند ۲۶ واحد آموزشی به آموزشوپرورش شهر تهران منتقل شد و این اتفاق مبارکی بود و در نهایت اینکه محسن حاجی میرزایی وزیر آموزش و پرورش درباره تدابیر جبران افت کیفیت آزمونهای دانش آموزان گفت: در طراحی سوال به این مساله توجه شده است و همچنین در انتخاب حجم کتابهای درسی هم مورد ملاحظه قرار دادایم. ۱۲ پایه تحصیلی داریم که فقط در دو پایه آزمون حضوری برگزار میشود و در سایر پایه ها، غیرحضوری است.
حاجی میرزایی در پاسخ با این سوال که سال تحصیلی جدید حضوری خواهد بود یا خیر؟ افزود: قطعاً همه تلاش ما بر این است که سال آینده آموزشها حضوری باشد و دنیا به این نتیجه رسیده است که اگر در ابتدای کرونا تاکید شده بود مدارس را تعطیل کنند حالا باید به هر طریقی که هست مدارس را باز کنیم.
حاجی میرزایی درباره اولویت واکسن فرهنگیان گفت: ابتدا اولویت اصلی کادر درمان بوده، بعد اولویت با افراد در معرض خطر با سنین بالاست یا افراد دارای بیماری زمینهای و حالا هم اولویت واکسیناسیون افراد بالای ۶۰ سال است که به تدریج اولویتهای بعدی بررسی میشود.
نظر شما