۷ خرداد ۱۴۰۰، ۱۴:۱۳

گزارش خبری مهر؛

تکاب همچنان در پنجه محرومیت/حق دولتی معادن پرداخت نمی شود

تکاب همچنان در پنجه محرومیت/حق دولتی معادن پرداخت نمی شود

ارومیه – تکاب با دو معدن بزرگ طلا، ۵۹ معدن سنگ و ده ها ظرفیت و پتانسیل معدنی و گردشگری و صنعتی همچنان سالهاست با فقر، محرومیت و بیکاری دست و پنجه نرم می کند.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها: چندین دهه است در حالی تکاب شهر طلایی کشور را یدک می‌کشد که نه تنها تاکنون سهمی از این ظرفیت بی بدیل نصیب مردم منطقه نشده بلکه اثرات تخریبی زیست محیطی، عدم پرداخت حق دولتی معادن به همراه پرداخت نکردن عوارض آلایندگی فعالیت‌های معدنی به یکی از مطالبات و گلایه اساسی اهالی این شهرستان تبدیل شده مطالبه‌ای که حتی با وجود سفر اخیر قوه قضائیه اسفندماه سال ۹۹ و سفر امروز وزیر صنعت و معدن و تجارت نیز پاسخ درخوری به آن داده نشده است.

در حال حاضر ۴۰ درصد انباشت طلا و ۵۰ درصد کل ذخیره طلای شناسایی‌شده کشور در شهرستان طلایی تکاب واقع‌شده، اما این شهرستان از کمترین زیرساخت‌های توسعه در بخش‌های راه، درمان، بهداشت، آموزش و… نیز برخوردار نیست.

خروج مواد معدنی استخراج‌شده از معادن طلای تکاب به‌صورت خام، فرآوری مواد معدنی تکاب به‌خصوص معادن سنگ به اسم استان‌های مرکزی، عدم اختصاص ۱۵ درصد حق دولتی از مهم‌ترین مشکلاتی است که در صورت اندک توجه مسئولان نه تنها می‌تواند گرد محرومیت را از چهره این شهرستان غنی پاک کند بلکه شاه کلید توسعه منطقه نیز می‌تواند باشد.

قرار گرفتن در لیست ۳۱ شهرستان کم برخوردار و محروم کشور، نرخ ۱۳ درصدی بیکاری و غبار عقب‌ماندگی تنها سهم مردم تکاب از بی‌تدبیری مسئولانی است که تاکنون نتوانسته‌اند از ظرفیت کم‌نظیر این شهرستان در بخش‌های معدن، گردشگری، کشاورزی و صنعت استفاده بهینه‌ای ببرند.

سفر امروز وزیر صنعت، معدن و تجارت در حالی بعد از سال انتظار مردم استان و تکاب به کارخانه زره شوران تکاب انجام می‌شود که چیزی جز وعده‌های تکراری ثمری نداشته و همین امر گلایه‌های فعالان اقتصادی و صنعتی شهرستان و استان را نیز به دنبال دارد.

تکاب همچنان در پنجه محرومیت/حق دولتی معادن پرداخت نمی شود

حق دولتی معادن تکاب تاکنون محقق نشده است

نماینده مردم شاهین دژ و تکاب در مجلس شورای اسلامی امروز جمعه در جریان بازدید وزیر صمت از کارخانه زره شوران تکاب با بیان اینکه شهرستان تکاب یکی از قطب‌های معدنی کشور به شمار می‌رود، گفت: تاکنون اقدام قابل توجهی برای بهره مندی مردم این شهرستان از این نعمت خدادادی نشده است.

حسن همتی با تاکید بر اینکه مردم این منطقه باید از محل پرداخت حق دولتی معادن در راستای توسعه شهرستان بهره مند شوند، ادامه داد: فعالیت‌های معدنی در تکاب موجب بروز آسیب‌های زیست محیطی و گلایه مردم منطقه شده است در حالی که عوارض آلایندگی فعالیت‌های معدنی و سهم یک درصد از فروش و درآمدهای معادن نیز به تکاب پرداخت نمی‌شود.

وی اضافه کرد: بر اساس قانون برنامه ششم توسعه در صورت بروز آسیب از فعالیت‌های معدنی به روستاییان و افراد بومی باید خسارت واردشده پرداخت شود در حالی که این امر هنوز محقق نشده و تمام وعده‌ها تاکنون عملی نشده اند.

همتی خاطرنشان کرد: همچنین ۱۵ درصد حقوق دولتی معادن در راستای توسعه منطقه هزینه شود اما این موارد تاکنون در تکاب با ظرفیت‌های بالای معادن طلا محقق نشده، در حالی که به دلیل فعالیت معادن طلا ساختارهای کشاورزی منطقه نیز تغییر یافته است.

نماینده مردم تکاب و شاهین دژ در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه متأسفانه در واحدهای معدنی به خصوص طلا از نیروهای بومی و تخصصی منطقه چندان بهره برده نمی‌شود، عنوان کرد: استفاده و بکارگیری از نیروهای بومی متخصص در کارخانه‌های طلا تکاب را ضروری است، تکاب با وجود داشتن معدن بزرگ طلای زرشوران از حقوق اجتماعی، عوائد اقتصادی و سهم ۱۵ درصدی از حقوق دولتی معادن محروم است ولی بیشترین مالیات را به خزانه دولت پرداخت می‌کند و بر اثر فعالیت‌های معدنی، مردم منطقه مشکلات زیادی متحمل شده اند.

تکاب همچنان در پنجه محرومیت/حق دولتی معادن پرداخت نمی شود

تکاب همچنان از محرومیت رنج می‌برد

استاندار آذربایجان غربی نیز در این بازدید با بیان اینکه تکاب با داشتن معادن بزرگ و غنی همچنان از محرومیت و فقر رنج می‌برد در حالی که معادن باید در خدمت توسعه این مناطق باشد، اظهار کرد: تکاب از زیرساخت‌های توسعه محروم است در حالی که با وجود صدها معدن غنی از قطب‌های مهم این صنعت در کشور به شمار می‌رود.

محمدمهدی شهریاری با بیان اینکه مجتمع معادن و صنایع معدنی طلای زرشوران باید با مدیریت جامع و متمرکز به سودهی بیشتر و ظرفیت تولید بالاتر دست یابد گفت: طلای تولید شده در این معدن باید در داخل شهرستان فرآوری و در ساخت زیورآلات استفاده شود تا زمینه ساز اشتغال پایدار جوانان منطقه و افزایش ارزش افزوده برای تکاب شود.

سرپرست مجتمع معادن و صنایع معدنی طلای زرشوران تکاب نیز در این بازدید گفت: در حال حاضر این کارخانه با ظرفیت ۳۵ هزار تن مواد معدنی و تولید ماهانه ۱۲۰ کیلوگرم شمش طلا فعالیت می‌کند که با اجرای طرح توسعه این میزان به ۶۰ هزار تن کانسنگ طلا و تولید ۱۵۰ کیلوگرم شمش طلا در ماه افزایش خواهد یافت.

سالار باوند با بیان اینکه فاز توسعه کارخانه طلای زرشوران به زودی اجرا خواهد شد افزود: زیرساخت‌های توسعه کارخانه زرشوران از جمله احداث فیلتر پرس و سد باطله اجرا خواهد شد که با بهره برداری از آنها ظرفیت این مجتمع معدنی تا پایان ۶ ماهه دوم امسال به ظرفیت اسمی ۶۰ هزار تن مواد معدنی در ماه خواهد رسید.

وی با بیان اینکه از نظر میزان تولید به عنوان بزرگترین معدن طلای کشور محسوب می‌شود، افزود: پروانه اکتشاف معدن طلای زرشوران بالغ بر ۲۷.۵ میلیون تن کانسنگ ثبت شده و دارای ذخیره قطعی ۱۱۰ تن طلای ۲۴ عیار است که استحصال می‌شود.

تکاب همچنان در پنجه محرومیت/حق دولتی معادن پرداخت نمی شود

هفته آینده طرح توسعه کارخانه طلای زره شوران تکاب مصوب می‌شود

وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز در این بازدید با بیان اینکه کارخانه طلای زرشوران با تولید بیش از یک تن طلا در سال گذشته فعالیت خوبی در این عرصه داشته و پیش بینی می‌شود تولید طلا در این واحد بزرگ صنعتی و معدنی در سال جاری حداقل ۲۰ درصد افزایش یابد، گفت: هفته آینده طرح توسعه کارخانه طلای زرشوران نهایی و مصوب خواهد شد و امیدواریم با اجرای آن تولید طلا در این کارخانه به بیش از ۱.۵ تُن در سال برسد.

علیرضا رزم حسینی با اشاره به اشتغال حدود هزار نفر در مجتمع معادن و صنایع معدنی طلای زرشوران بیان کرد: توانمندسازی مناطق پیرامونی معادن از جمله معدن طلای زرشوران بر اساس مدل اقتصاد مقاومتی با مشارکت مردم و تلاش معادن باید گسترش یابد.

وزیر صنعت، معدن و تجارت اظهارکرد: هم کنون از محل تولید طلا در کارخانه زرشوران ظرفیت خوبی برای فعالیت بخش خصوصی در زمینه صنایع کارگاهی و صنایع وابسته و جانبی در شهرهای تکاب و شاهین دژ فراهم شده که باید اقدام اساسی در این بخش انجام شود.

رزم حسینی ادامه داد: نباید در حالی که معادن در این مناطق استخراج می‌شود شاهد بیکاری و مهاجرت در مناطق دارای معادن غنی باشیم از این رو لازم است تلاش شود تا امکانات و تسهیلات و زمینه اشتغال در منطقه‌های پیرامونی و روستاهای اطراف معدن طلا ایجاد و فراهم گردد.

وی با تاکید بر رونق اقتصاد طلا در تکاب اضافه کرد: ایجاد و راه اندازی کارگاه‌های فرآوری و صنایع جانبی در کنار معدن طلای زرشوران تکاب از مهمترین سیاست‌های وزارت صنعت، معدن و تجارت است که طرح کلی و اجرایی آن هفته آینده به تصویب خواهد رسید.

وزیر صنعت، معدن و تجارت در ابتدای سفر ۲ روزه خود به استان آذربایجان غربی صبح امروز، جمعه به همراه استاندار، فرماندار و نماینده مجلس از بخش‌های مختلف مجتمع معادن و صنایع معدنی طلای زرشوران تکاب بازدید کرد.

کد خبر 5222292

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha