به گزارش خبرنگار مهر، در ابتدای این نکوداشت دکتر مهدی محقق رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی با اشاره به ضعف نظام آموزشی در جذب نیروهای کارآمد علمی و فرهنگی به علاقمندی مرحوم فلاطوری جهت کار در محیطهای علمی دانشگاهی داخل کشور اشاره کرد و گفت : متأسفانه این امر به دلیل مشکلات ناشی از مسائل اداری میسر نشد و با این همه ایشان هیچگاه همکاری فکری خود را با مراکز علمی داخل کشور قطع نکرد و همواره سعی می کرد تجربه های خود را از خارج کشور برای دانشجویان داخل عرضه کند.
وی افزود : نمونه این امر اهتمام ایشان در گردآوری و تنظیم تعلیقه میرزامهدی آشتیانی استاد فلسفه خودشان بود که به همراه بنده، با یکدیگر آن را در سال 1352 به انجام رساندیم. همچنین زمانی که ما می خواستیم مجموعه 12 رساله منطقی منتشر نشده از دانشمندان ایرانی را به چاپ برسانیم باز ایشان زحمت کشیده و مقاله منحصر به فردی در باره عبدالنجاء فارض تصحیح کردند.
دکتر محقق در ادامه به سابقه آشنایی دیرینه خود با فلاطوری از سنین نوجوانی اشاره کرد و گفت : زمانی که بنده در بازار بزازهای تهران به منبر پدرم آقا شیخ علی محقق واعظ می رفتم، جوانی اصفهانی را دیدم که عبا به دوش داشت. در آن مسجد من اسم ایشان را پرسیدم و ایشان گفتند که دانشجوی مدرسه صنعتی هستند. بعدها نیز که در مدرسه مروی بودم صدای ایشان را می شنیدم که با لهجه اصفهانی به تدریس صرف و نحو در مدرسه سپهسالار برای طلاب جوانتر از خود می پرداختند.
وی به تجربه خود در دانشکده معقول و منقول اشاره کرد و گفت : دکتر فلاطوری از من دیرتر به این دانشکده آمد، اما من پس از او در حوزه مشهد آشنا شدم و در آن جا نزد بزرگترین اساتید شاگردی کردیم. بعدها نیز ما هر یک احساس کردیم باید به مراکز دانشگاهی جدید برویم و همین شد که من به لندن رفتم و او به آلمان.
دکتر محقق به تسلط دکتر فلاطوری به زبان آلمانی اشاره کرد و گفت : او که به قرآن، تفسیر، فلسفه و کلام احاطه داشت با کوششی طاقت فرسا به تحصیل زبان و فلسفه آلمانی پرداخت و در فلسفه آلمانی دکتری گرفت و در مدت چهل سال کوشید با اساتید شرق شناسی ارتباط برقرار کند و اسلام حقیقی را به دانشمندان غربی معرفی کند. امروز باید در مراکز علمی ما از این استاد مبرز یاد شود تا جوانان او را الگوی خود سازند.
در ادامه دکتر سید مهدی جعفری عضو هیئات علمی دانشگاه شیراز پس از اشاره به غربت فکری عبدالجواد فلاطوری در جامعه اسلامی، پنج فعالیت بزرگ فکری فلاطوری در طول 40 سال حضور در آلمان میان سال های 1333 تا 1373 را چنین برشمرد : نخست مطالعه عمیق فلسفه اروپایی از کهن ترین دوران تا روزگار خودش به گونه ای که رساله استادی اش را درباره دگرگونی بنیادین فلسفه یونانی در اثر برخورد با تفکر اسلامی نوشت و در سال 1973 به درجه پروفسوری فلسفه نائل شد. دوم گردآوری بیش از 4 هزار جلد کتاب شیعی از سراسر ایران گردآوری کرد و برای سمینار شرق شناسی کلن برد و کوشید تا ضمن تأسیس کتابخانه کلن، شرق شناسان را با شیعه آشنا کند.
دکتر جعفری دیگر فعالیتهای دکتر فلاطوری را چنین خواند: دکتر فلاطوری پس از سفر به ایران به فکر تأسیس آکادمی علوم اسلامی افتاد و بالاخره در 1978 موفق به تأسیس آن در دانشگاه کلن آلمان شد. یکی از اهداف والا و انسانی او رفع سوءتفاهم در میان ادیان وحیانی بود و اعتقاد داشت که تنها راه پیروزی به این مسئله گفتگوست. او در 1980 وظیفه آکادمی را چنین عنوان کرد گفتگویی دو جانبه میان غرب مسیحی و شرق اسلامی است تا پیشداوری ها از میان برود و درک هر یک فرهنگ ها به همراه سازد.
وی چهارمین هدف دکتر فلاطوری را تصحیح کتابهای درسی و رفع سوء تفاهم ها نسبت به اسلام خواند و گفت : او پس از سالها مسافرت و بحث با دانشمندان اروپایی کوشید تا مفاهیم نادرست را اصلاح کند و مفاهیم درست را جایگزین کند. دکتر فلاطوری پس از انجام این امر در آلمان غربی کوشید در 18 کشور اروپایی این مهم را به انجام برساند.
دکتر جعفری واپسین رسالت استاد فلاطوری را آموزش صحیح اسلام به مسلمانان جهان و شناساندن حقیقت آن به غیر مسلمانان دانست.
وی گفت : دکتر فلاطوری به این منظور قصد تأسیس دانشکده علوم اسلامی در اروپا داشت که متأسفانه به دلیل فوت دو تن از دوستانش در دانشگاه الازهر مصر این مهم به انجام نرسید.
دکتر محمد رضا بهشتی استاد فلسفه دانشگاه تهران
دکتر محمد رضا بهشتی استاد فلسفه دانشگاه تهران سومین سخنران این برنامه بود که با اشاره به آشنایی خود با مرحوم فلاطوری در دو دوره کودکی و ایام تحصیلش در آلمان به وجوه مختلف علمی دکتر فلاطوری اشاره کرد و گفت : دکتر فلاطوری در رشته فلسفه با نوشتن رساله ای در باب احترام نزد کانت دکترای خود را با کانت شناس برجسته گوتفرید مارتین گرفت و این امر نشانگر آن است که زحمت ایشان تا چه حد بوده است.
وی در ادامه به آشنایی دکتر فلاطوری با گروهی از شرق شناسان آلمان اشاره کرد و گفت : او آشنایی عمیقی با شخصیتها و محافل علمی غربی و آلمان داشت و برای نخستین بار کتابخانه کلن را با دشواری تأسیس کرد.
دکتر بهشتی به همراهی نام مرحوم فلاطوری با دیالوگ اشاره کرد و گفت: نام مرحوم فلاطوری با دیالوگ گره خورده است و او جزء نخستین افرادی بود که برای گفتگوی ادیان پیشقدم شد و چهره خوبی نیز برای این امر بود و به همین دلیل در عرصه مطبوعات و رسانه ها از ایشان دعوت برای مباحث کارشناسی اسلامی می کردند. همچنین در سالهای آخر عمر پروژه تهیه کتاب هایی در مورد تعلیمات دینی چند دینه را دنبال می کرد که در آن کتاب های تعلیمات علمی نوشته شده هر دینی توسط کارشناسان همان دین به نگارش در آید که متأسفانه به دلیل مرگ ایشان این مهم به انجام نرسید.
دکتر بهشتی سخنان خود را با بیان خاطراتی از دکتر فلاطوری به پایان رساند.
دکتر غلامرضا اعوانی رئیس مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران
دکتر غلامرضا اعوانی رئیس مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران نیز با اشاره به تحصیلات دکتر فلاطوری نزد حکمای مکتب تفکیک مشهد، این امر را نقطه ای برجسته در تعلیمات او دانست و گفت: او همواره به فلسفه اسلامی پایبند بود و در رساله استادی اش این علاقمندی آشکار است، به گونه ای که می کوشد نشان دهد که فلسفه و حکمت اسلامی با ابن رشد به پایان نرسیده است و از حکمت اسلامی دفاع می کند.
وی در ادامه اظهار داشت: دکتر فلاطوری همچنین از اسلام در دیار غرب دفاع و این کار را با قوت تمام تا پایان عمر دنبال کرد.
در پایان ابوالفضل حکیمی پسر عموی دکتر فلاطوری به تجربه شکل گیری آکادمی کلن و مراحل تبدیل آن به انستیتو اشاره کرد.
عبدالجواد فلاطوری در 19ژانویه 1926 در اصفهان و در خانواده ای مذهبی به دنیا آمد. او با دریافت دیپلم در سال 1943به مدت 13 سال در شهرهایی همچون اصفهان، تهران و مشهد به آموزش معارف اسلامی پرداخت.
وی در سال ۱۹۵۴ میلادی راهی آلمان شد و در شهرهای ماینتس، کلن و بن به ادامه تحصیل تا مقطع دکترا پرداخت. وی در نهایت به عنوان استاد دانشگاه کلن فعالیت خود را پی گرفت و در جوار انستیتو شرق شناسی دانشگاه کلن یک کتابخانه نسخ خطی ایجاد کرد.
عبدالجواد فلاطوری پس از سال ها تحقیق و پژوهش علمی در سال 1991 به عنوان استاد دانشگاه کلن بازنشسته شد و در نهایت در تاریخ 1376 دیده از جهان فروبست.
نظر شما