به گزارش خبرگزاری مهر، دکتر محمود بیان مسئول اجرای این طرح گفت: در سالهای اخیر، افزایش مصرف بنزین و گازوئیل از یک طرف و افزایش قیمت نفت خام از طرف دیگر منجر به رویکرد پالایشگاههای جهان برای ارتقا کیفیت ( Upgrading) ته مانده های نفت خام و تبدیل آنها به فرآورده های میان تقطیر از جمله بنزین و گازوئیل و در نتیجه کاهش تولید جهانی قیر شده است، لذا با اعمال استراتژی مناسب می توان ضمن در اختیار گرفتن بازار جهانی قیر، راهکار مناسبی برای بهره برداری از نفت های خام آسفالتینی و تولید نفت خام بسیار سبک ایجاد کرد.
وی افزود: با توجه به قیمت جهانی نفت، شرایط ایجاب می کند که ته مانده های نفت خام اغلب پالایشگاههای کشور که ناخالصیتهای فلزی و آسفالتین قابل توجهی نداشته و مشکلات کمتری در فرآیندهای کراکینگ کاتالیستی و حرارتی دارند، با استفاده از این فرایندها به فرآورده های میان تقطیر تبدیل و برای تولید قیر از نفت های خام آسفالتینی که قابلیت کمتری در زمینه فرآیندهای فوق دارند استفاده شود.
مسئول اجرای این طرح افزود : پژوهشگاه صنعت نفت در راستای حفظ و صیانت از منابع عظیم نفت و گاز کشور، طرحی را تحت عنوان تاپینگ، برای استفاده بهینه از نفت های خام سنگین پایه آسفالتینی ارائه کرده است. بر اساس این طرح نفتهای خام سنگین پایه آسفالتینی، طی فرآیندی ساده به قیر و یک نفت خام بسیار سبک تبدیل شده و ارزش افزوده ای بالغ بر 4 الی 6 دلار به ازای هر بشکه نفت خام ایجاد می کند. قیر حاصل از این فرایند از چسبندگی و ویسکوزیته بالایی برخوردار بوده و در بهبود کیفیت پوشش آسفالت نقش اساسی ایفا می کند.
بیان اضافه کرد : قیر تولیدی از این فرایند به سبب مرغوبیت عالی از بازار فروش مناسبی برخوردار بوده و قیمت آن در حدود 10 الی 15 دلار در تن بالاتر از سایر قیرهای تولیدی کشور است.
وی یاد آور شد: در این طرح مواردی از قبیل بازدهی سریع، استفاده از تجهیزات داخلی و راه حلی مناسب ، زود بازده و سود آور برای بهره برداری از نفت های خام آسفالتینی ارائه شده است.
بیان اضافه کرد : این فرایند برای اولین بار، توسط پژوهشکده پالایش پژوهشگاه صنعت نفت ارائه شده است و برای اجرایی شده آن، اقدامات وسیعی از قبیل انجام آزمایشات اولیه، تدوین دانش فنی، طراحی مفهومی، طراحی مقدماتی ، ارزیابی فنی و اقتصادی و احداث پایلوت را به اجرا گذاشته است.
در حال حاضر قیرتولیدی کشور از پالایشگاههای تهران، تبریز، اصفهان، اراک، آبادان، شیراز و بندرعباس تامین می شود که در میان آنها، پالایشگاه بندرعباس از خوراک مناسبتری برای تولید قیرمرغوب برخوردار است.
نظر شما