۳ مرداد ۱۳۸۶، ۱۱:۴۱

کریستین ساینس مانیتور:

حمایت آمریکا از آشوبگران روابط ایران و عراق را تقویت می کند

حمایت آمریکا از آشوبگران روابط ایران و عراق را تقویت می کند

به نوشته یک روزنامه آمریکایی، مقام های عراقی نقش ایران را مثبت ارزیابی می کنند و این در حالی است که حمایت آمریکا از آشوبگران روابط ایران و عراق را تقویت می کند.

به گزارش خبرگزاری مهر، روزنامه کریستین ساینس مانیتوردرتحلیلی درباره دور دوم مذاکرات سفرای ایران و آمریکا در عراق نوشت : در دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا درباره عراق که روز گذشته در بغداد انجام شد، یکی از پیامهایی که " رایان کروکر" سفیر آمریکا در عراق منتقل کرد این بود که کشورش از ایران می خواهد تا نقش مثبتی را در عراق ایفا کند.

" سام داقر" نویسنده این مطلب خاطر نشان می کند: اما اگر از یسیاری از عراقی ها و از جمله " نوری المالکی" نخست وزیر این کشور این پرسش مطرح شود، می گویند که همسایگان آنها در حال انجام همین کار هستند. در واقع روابط اقتصادی بین ایران و عراق با وجود انتقاد آمریکا از مداخله تهران در حال افزایش است.

به گفته تحلیلگران، یک چنین ارتباطاتی بین ایران و عراق نه تنها با اعتقادات مشترک بین رهبران شیعه، بلکه از طریق استراتژی آمریکا در مسلح کردن و حمایت از آشوبگران سنی سابق دولت عراق درمبارزه با القاعده تقویت می شود.

این تحلیلگران همچنین به این نکته اشاره می کنند که همه این موار،د ایران را درهر گفتگوی آینده ای با آمریکایی ها در موضع بسیار قویتری قرار می دهد.

" ریاد که واجی" رئیس انستیتو تحلیل خاور نزدیک و ارتش خلیج [فارس] در دبی می گوید:" ایرانی ها کشتی عراق را هدایت می کنند نه آمریکایی ها. آنها همچنین نسبت به آمریکا موضوعات بیشتری را برای قرار دادن روی میز دارند. وضعیت عراق از نظر استراتژیکی بیشتر به نفع ایرانی هاست تا آمریکایی ها."

"بیان جبر الزبیدی" وزیر دارایی عراق خاطر نشان کرد: تجارت بین ایران و عراق طی سال گذشته به حدود یک میلیارد دلار می رسد. تجارت بین ایران و کردهای عراقی به نصف این مقدار می رسد.

در بخش دیگری از این مطلب آمده است: ایران اولین کشوری بود که " معاهده دوستی" را با پارلمان عراق امضا کرد. برخی از قانونگذاران ایرانی ماه گذشته در بغداد بودند تا با مقامهای ارشد عراقی برای بازسازی حرم امامین عسگرین در سامرا که دو بار بمبگذاری شده دیدار و گفتگو کنند.

دفتر "جلال طالبانی" رئیس جمهور عراق که ماه گذشته از ایران دیدن کرد، روز دوشنبه در بیانیه ای اعلام کرد که از موضع ایران خوشحال است و آن را مثبت خواند. وی همچنین ابراز امیدواری کرد که ایران ممکن است از نفوذ خود بر احزاب عراقی به منظور کاهش تنشها دروضعیت عراق استفاده کند.

اما این موضعگیری در تضاد با ادعاهای فزاینده آمریکا و مقامها و تحلیلگرانی است که می گویند ایرانی ها به شیعیان در عراق کمک تسلیحاتی و مالی و از آنها حمایت می کند .

در ادامه این مطلب با اشاره به ادعاهای کروکر درباره همین اتهامات علیه ایران به نقل از واجی آمده است: دور دوم این گفتگوها " یک اقدام اعتماد سازی خوب" بود و اگر این مذاکرات در سطح بالاترانجام نشود، به طور مثال گفتگوهای مستقیم با " کاندولیزا رایس" وزیر امور خارجه آمریکا ، راه به جایی نخواهد برد.

وی هچنین ادعا کرد: ایرانی ها خود را به شکل ابرقدرت می بینند و می خواهند درباره مسائل زیادی و از جمله برنامه هسته ای خود بحث کنند.

اما یک مقام عراقی که خواست نامش فاش نشود ابراز امیدواری کرد که این گفتگوها به فراتر از تبادل بیانیه و پیامهایی که همچون دردور اول صورت گرفت، حرکت کند.

کارشناسان می گویند: حال که آمریکا آشوبگران و قبایل سنی عرب را درجنگ علیه تروریسم مجهز و از آنها حمایت می کند، احزاب شیعه بیشتری نیز ممکن است به ایران توجه کنند.

" هادی العامری" نماینده پارلمان عراق و رئیس سازمان بدر گفت:" ما علیه مسلح کردن و حمایت از برخی گروههای مجهز شده از سوی نیروهای چندجانبه تحت شعار مبارزه با القاعده هشدار داده ایم . این خط قرمزی است که نباید از آن عبورکرد."

" هاشم داوود" یک کارشناس مسائل عراق در پاریس گفت:" آمریکایی ها می خواهند بر بعثیهای سابق ، قبایل و عناصر اسلامی در بین سنیهای عرب تکیه کنند. مسلما این امر ایران را عصبانی می کند، زیرا اینها همان افرادی هستند که در گذشته با آنها مقابله کرده بودند. این مسئله همچنین بسیاری از احزاب شیعه عراقی و حتی کردها را آزرده خاطر می کند و درنتیجه آنها را به ایران نزدیکتر می کند ، زیرا منافع آنها بسیار نزدیک و در هم تنیده شده است.

کد خبر 523865

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha