۸ مرداد ۱۳۸۶، ۱۲:۴۴

رئیس سازمان بورس اعلام کرد:

ضوابط جدید عرضه سهام شرکت‌ها

ضوابط جدید عرضه سهام شرکت‌ها

علی صالح آبادی با اعلام ضوابط جدید عرضه سهام توسط شرکت‌های ثبت شده و ثبت نشده در بورس اوراق بهادار، نسبت به آگهی‌های دروغین عرضه و پذیره نویسی سهام در برخی جراید هشدار داد.

به گزارش خبرنگار مهر، علی صالح آبادی رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار تهران صبح امروز در جمع خبرنگاران به تشریح چارچوب 9 ماده ای ضوابط عرضه سهام و همچنین وظایف جدید شرکت مرکزی سپرده گذاری (سی.اس.دی) پرداخت.

به گفته وی، افزایش سرمایه شرکت های ثبت شده در بورس چه به صورت عمومی (عرضه سهام برای عموم مردم) و چه به صورت محدود (افزایش سرمایه شرکت های سهامی عام بدون سلب حق تقدم) نیازمند مجوز سازمان بورس است، اما عرضه محدود سهام شرکت های ثبت نشده نیاز به مجوز این سازمان ندارد.

همچنین بر اساس ضوابط جدید، شرکت های غیربورسی نیز که در بورس ثبت شده اند برای عرضه سهام چه به صورت عمومی و چه به صورت محدود باید از این سازمان مجوز بگیرند.

صالح آبادی خاطرنشان کرد که شرکت های تازه تاسیس نیز که در بانک اقدام به پذیره نویسی عمومی می کنند برای این کار باید از سازمان بورس مجوز اخذ کنند و در غیر این صورت اقدام آنان غیرقانونی است، اما شرکت هایی که سرمایه آنان کمتر از یک میلیارد تومان باشد نیازی به مجوز سازمان بورس برای هر نوع عرضه ای ندارند.

به گفته رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار، بر اساس ضوابط جدید شرکت هایی که در این سازمان ثبت نشده اند نیز برای عرضه عمومی سهام باید از آن مجوز دریافت نمایند.

افزون بر این، مهلت زمانی عرضه عمومی سهام شرکت ها 30 روز تعیین شده و فقط با تقاضای ناشر و موافقت سازمان بورس امکان تمدید آن تا 60 روز وجود دارد، اما در موارد غیر عرضه عمومی، طبق قانون تجارت مهلت عرضه 60 روز است.

صالح آبادی درباره ضمانت اجرایی ضوابط جدید عرضه سهام نیز گفت: با همکاری اداره ثبت شرکت‌ها با سازمان بورس، از این پس هر شرکتی که ضوابط مزبور را رعایت نکند اداره ثبت شرکت ها از ثبت آن خودداری خواهد کرد، بعلاوه بانک‌ها بدون مجوز سازمان بورس به شرکت ها اجازه نخواهند داد پول حاصل از عرضه سهام را از حساب خود برداشت نمایند.

وی با هشدار نسبت به آگهی های دروغین عرضه سهام در برخی جرائد، اظهار داشت: عرضه سهام شرکت‌ها خارج از سازمان بورس، خلاف قانون است و هر جا که این سازمان از آگهی های مبهم و نامشخص عرضه سهام آگاه شود نسبت به بلوکه کردن حساب های بانکی معرفی شده در آگهی اقدام خواهد کرد.

رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در بخش دیگری از سخنان خود از تصویب وظایف جدید برای شرکت مرکزی سپرده گذاری (سی.اس.دی) خبر داد و هدف از این اقدام را حمایت از حقوق سهامداران در برابر شرکت ها و کاهش هزینه ها عنوان کرد.

صالح آبادی افزود: در همین راستا شرکت سی.اس.دی به متمرکز و به روز کردن اطلاعات دارایی سهامداران شرکت‌های فعال در بورس موظف شده است تا به تدریج تمامی اطلاعات سهامداران کلیه شرکت های ثبت شده در بورس در یک منبع اطلاعاتی متمرکز جمع آوری شود تا استفاده از آن تسهیل گردد.

همچنین به منظور جلوگیری از دوباره کاری و مراجعات مکرر سهامداران به شرکت های مختلف، سی.اس.دی موظف شده است از این پس نقل و انتقالات قهری و قانونی را بر عهده بگیرد.

به گفته صالح آبادی، انجام عملیات مربوط به افزایش سرمایه، ارسال فرم حق تقدم برای سهامداران، دریافت مبالغ ناشی از پذیره نویسی حق تقدم، محاسبه و اعلام حق تقدم های استفاده نشده، انجام عملیات مالی پس از معامله حق تقدم های استفاده نشده برای به روز رسانی مطالبات سهامداران ذی ربط، و فروش پاره سهام وظایف جدیدی هستند که به تدریج از شرکت های ثبت شده در بورس به شرکت سی.اس.دی منتقل خواهند شد.

رئیس سازمان بورس وظیفه مهم و تازه ای که به شرکت سپرده گذاری مرکزی محول خواهد شد را دریافت و توزیع سود سهامداران عنوان و اضافه کرد: از آنجا که معمولا دریافت سود سهام از شرکت ها برای سهامداران دشوار است، سی.اس.دی می تواند با استفاده از اطلاعات خود و دریافت چک از شرکت ها، به سهولت سود سهامداران را به حساب آنان واریز نماید بدون آنکه نیازی به مراجعه حضوری سهامداران به شرکت ها باشد.

وی تاکید کرد که هنوز همکاری شرکت های ثبت شده در بورس با شرکت سی.اس.دی در وظایف مزبور اجباری نیست ولی در آینده اجباری خواهد شد، تاکنون شرکت های بزرگی همچون ایران خودرو، سرمایه گذاری ملی ایران، لیزینگ غدیر، سرمایه گذاری بهمن، و شرکت بورس اوراق بهادار تهران برای استفاده از خدمات جدید سی.اس.دی اعلام آمادگی کرده اند.

رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در بخش دیگری از سخنان خود به حضور شرکت های ایرانی در بورس های خارجی اشاره کرد و گفت: علاوه بر مالزی با بورس های چندین کشور دیگر نیز برای عرضه سهام شرکت های ایرانی در حال مذاکره  هستیم که تاکنون فقط با مالزی تفاهم نامه امضا کرده ایم اما تحقق عرضه سهام در این بورس، امری زمان بر خواهد بود.

وی درباره گزینش بورس های خارجی برای حضور شرکت های ایرانی نیز گفت: با توجه به ناکامی چندین بار تلاش برخی شرکت‌های ایرانی برای حضور در بورس های اروپایی در سالیان اخیر، این بار تصمیم گرفتیم که بورس هایی را انتخاب کنیم که با بورس ایران سنخیت بیشتری داشته و همچون بورس کشورمان در حال توسعه و از ثبات نسبی برخوردار باشند و طبیعی است که روابط دیپلماتیک مطلوب با کشور هدف نیز در این تصمیم گیری اثرگذار خواهد بود.

کد خبر 526303

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha