سرهنگ ایرج برند کام، در گفتگو با خبرنگار مهر در پاسخ به این سوال که علت پافشاری پلیس در تجهیز خودروهای سنگین به سیستم GPS چیست گفت: هدف ما حفظ جان مسافران است و اعتقاد داریم که GPS برای کنترل تخلفات جاده ای بهترین وسیله است.
وی افزود: سیستم تاخوگراف متعلق به چهار دهه قبل است و تازمانیکه راهکارهای دستکاری آن و دسترسی به ثبت غیرواقعی تحرک وسایل نقلیه وجود نداشت بسیار موثر بود اما با توجه به اینکه در حال حاضر این سیستم به راحتی توسط رانندگان دستکاری می شود ، در کنترل خودروهای سنگین نمی توان به آن اعتماد کرد.
سرهنگ برند کام با اشاره به مشکلات سیستم تاخوگراف گفت: سیستم تاخوگراف با استفاده از سه نوع سوزن ، ثبت داده های مسافت، ساعت و سرعت خودرو را کنترل می کند و باتوجه به اینکه اطلاعات بدست آمده را از خودرو دریافت می کند، رانندگان براحتی می توانند در این سیستم اختلال ایجاد نمایند.
وی اضافه کرد: تغییر در قطر لاستیک ماشین، تعبیه روزنه ای بر روی صفحه تاخوگراف برای متوقف کردن سه سوزن کنترل سرعت، مسافت و ساعت در سرعت های بالا ، قرار دادن فیلتر سیگار در پشت سوزنهای صفحه تاخوگراف برای متوقف کردن سوزنها ، گذاشتن واشر در دور صفحه تاخوگراف ،تعویض چپقی گیربکس , کج کردن سوزنها و... از عواملی است که رانندگان به منظور اختلال در ثبت سرعت، مسافت و ساعت کار ماشین انجام می دهند.
رئیس اداره تجهیزات فنی پلیس راه در ادامه این گفتگو با اشاره به این مطلب که تاخوگراف در بهترین نوع خود فقط می تواند تا سرعت 125 کیلومتر خودرو را ثبت نماید تاکید کرد: ثبت طول و عرض جغرافیایی موقعیت خودرو، سرعت حرکت، جهت حرکت، محل های توقف، مسافت های طی شده،،محدوه های مجاز و غیر مجاز ،مدت زمان رانندگی و اعمال محدوده سرعت از مهمترین امکانات سیستم GPS می باشد.
وی تصریح کرد: در حال حاضر 24ماهواره در دور کره زمین به عنوان ناوگان GPS مطرح است که در هر زمان 4 ماهواره آماده ارایه مختصات طول و عرض جغرافیایی خودرو با خطای زمانی 3 میلیاردم ثانیه هستند.
سرهنگ برند کام با تاکید براینکه هیچ هزینه ای بابت بهره برداری از GPS وجود ندارد خاطر نشان کرد: سیستم GPSیک سیستم واقعیت نگار است که اطلاعات خود را براساس داده ارسال می کند و هر سرعتی را با خطای یک تا 10 متر اندازه گیری می کند.
وی در پاسخ به این سوال که علت بهره گیری کشورهای عضواتحادیه اروپا از سیستم تاخوگراف چیست گفت: کشورهای عضو اتحادیه اروپا با توجه به کنترل هوشمند ترافیک در جاده ها ، احترام مردم به قوانین و دریافت مالیات از رانندگان وسایل نقلیه بصورت کیلومتراژ استفاده از سیستم های ساده در کنترل جاده ها مشکلی برای آنها ایجاد نمی کند.
وی با اشاره به اینکه کشورهایی چون اتریش ، سوئیس، آلمان و انگلستان با استفاده از سیستم GPS به کنترل خودروها می پردازند خاطر نشان کرد: کشور آلمان تاخوگراف را یک وسیله منسوخ شده عنوان کرده است و بنا دارد که از سال 2010 وسایل تحت اختیار پلیس را مجهز به سیستم GPS نماید .
وی درخصوص اختلاف نظر پلیس و وزارت راه و ترابری در خصوص استفاده از GPS در خودروهای سنگین گفت: من از تغییر موضع ناگهانی وزارت راه و ترابری درخصوص کنترل خودروهای سنگین با سیستم GPS متعجب شدم چرا که وزارت راه در سال گذشته با استقبال از این سیستم طی قراردادی ،حدود هزار دستگاه خودروی پلیس راه را مجهز به سیتم GPSکرد.
وی افزود: طبق الحاقیه ماده 8 هئیت وزیران در سال 84نیز کلیه تانکرهای سوخت رسان می بایست به سیستم کنترل ساعت کار و سرعت مجهز شوند که طی توافق شرکت نفت و موسسه تحقیقات و توسعه ناجا GPS به دلیل طول عمر کاری بسیار بالا و دقت زیاد به این منظور انتخاب شد.
سرهنگ برند کام با اشاره به اینکه سیستم GPS قابل دستکاری نیست تاکید کرد: برای متوقف کردن فعالیت GPS باید برق خودرو یا آنتن سیستم را قطع کرد که جزء نقص GPS محسوب نمی شوند مضاف بر اینکه با قطع سیستم GPS ، اعلام قطع شدن سیتم ثبت می شود و راننده باید در این خصوص پاسخگو باشد.
وی افزود:از نقاط قوت سیستم GPS اینست در هر جایی قابل تعمیر نیست و تنها موسسه تحقیقات و توسعه ناجا در این زمینه فعال است .
نظر شما