۱۰ شهریور ۱۴۰۰، ۹:۱۵

به مناسبت سالگرد شهید محمود کاوه

کاوه؛ عکاس اولین شهید انقلاب در مشهد/ چریک پاکباخته خمینی

کاوه؛ عکاس اولین شهید انقلاب در مشهد/ چریک پاکباخته خمینی

شهید آبشناسان در معرفی شهید کاوه این طور گفت: اگر در دنیا یک چریک پاکباخته و دلباخته به اسلام و روح‌الله خمینی وجود داشته باشد، محمود کاوه است.

خبرگزاری مهر، فرهنگ و اندیشه-زهرا زمانی: در سال ۱۳۴۰ در شهر مشهد به دنیا آمد. پدرش از کسبه مشهدی بود. اصلیتشان از دهستان بیهود از توابع شهرستان قائنات بود. او از کسانی بود که در دوره پهلوی مقلد امام خمینی بود و با مقام معظم رهبری و سید عبدالکریم هاشمی نژاد در ارتباط بود. شهید کاوه بعد از اتمام دوره راهنمایی، به کسب علوم دینی در حوزه علمیه پرداخت. مدتی بعد با رهبر انقلاب به این نتیجه رسید که اگر با اخذ مدرک پایان دبیرستان وارد حوزه شود، موفق تر خواهد بود. او در کلاس‌های درسی مسجد جواد و امام حسن مجتبی، به خصوص کلاس‌های رهبر انقلاب که در آن دوره با عنوان حاج سید علی آقا شناخته می‌شد شرکت می‌کرد. صدای خوب شهید کاوه و خواندن قرآن با صوت باعث شد تا کتابی را به عنوان اولین هدیه از مقام معظم رهبری در آن دوره دریافت کند. او روزهای بحبوحه انقلاب در پخش اعلامیه‌های امام خمینی چه داخل دبیرستان و چه در بیرون از آن تلاش می‌کرد و همراه پدرش در تظاهرات‌ها شرکت می‌کرد. مقام معظم رهبری از جمله کسانی بود که با سخنرانی‌های خود در آن دوره تأثیر بسیار زیادی روی او گذاشت.

این طور که از زبان خواهر شهید کاوه گفته شده است او در زمینه عکاسی از وقایع انقلاب فعالیت داشته و عکس اولین شهید انقلاب در مشهد، به وسیله شهید کاوه گرفته شده است.

دوره آموزشی

شهید کاوه در سال ۱۳۵۸ یک دوره آموزش عمومی و نیز آموزش جنگ‌های نامنظم را به مدت چهار ماه به همراه سه نفر دیگر از کادر سپاه پاسداران خراسان در پادگان امام علی سپری کرد. او یکی از جوان‌ترین فرماندهانی بوده که از روزی که جنگ آغاز شد، در میدان رزم حضور داشته است و سه سال بعد فرماندهی تیپ ویژه شهدا را بر عهده می‌گیرد و موفقیت‌ها و انجام عملیات خارق‌العاده توسط این تیپ با فرماندهی او باعث می‌شود که این تیپ به لشکر ارتقا پیدا کند.

عملیات‌ها

آزادسازی سد بوکان و جاده ۴۷ کیلومتری آن، آزادسازی جاده صائین دژ به تکاب، آزاد سازی محور استراتژیک پیرانشهر به سردشت که به عنوان مرکزیت و نقطه ثقل عناصر منافقین به شمار می‌آمد و منجر به انهدام مرکز رادیویی آنها و فتح ارتفاعات مهم مرزی منطقه آلواتان و آزاد سازی زندان دوله تو و کشته شدن بیش از ۷۵۰ نفر از این عناصر شد، از جمله نبردهای تهاجمی بود که به وسیله شهید محمود کاوه و همرزمانش در تیپ ویژه شهدا طرح‌ریزی و به اجرا گذاشته شد. تعداد عملیاتی که به وسیله کاوه علیه متخاصمین در کردستان فرماندهی شده آنقدر زیاد است که ذکر تمامی آنها میسر نیست.

جراحات

او بارها در طول حضور خود در میدان رزم مجروح شد. از عملیات پاکسازی در روستای محمدشاه از توابع مهاباد در اسفند ۱۳۶۱ تا اصابت ۱۲ ترکش نارنجک به ناحیه سر در اردیبهشت ۱۳۶۵ در منطقه عمومی حاج عمران عراق موسوم به تک حاج عمران.

از نگاه شهید آبشناسان

شهید آبشناسان در معرفی او این طور می‌گوید: اگر در دنیا یک چریک پاکباخته و دلباخته به اسلام و روح الله خمینی وجود داشته باشد، محمود کاوه است و هر رزمنده‌ای که بخواهد خوب و پخته و آبدیده شود باید تیپ ویژه شهدا پیش او برود. او دارای فضائل روحی و اخلاقی ویژه‌ای بود و انجام کار خالصانه و بی ریا را سرلوحه زندگی خود قرار داده بود. عموماً کم سخن می‌گفت و بیشتر عمل می‌کرد و همواره سعی می‌کرد وحدت ارتش و سپاه حفظ شود.

شهید کاوه مرد بزرگی بود. نظامی بزرگی هم بود، با سن کمش کارهای بزرگی کرد. در انتها چند تک خاطره از این فرمانده شهید را از کتاب کاوه به قلم کوروش علیانی مرور می‌کنیم:

رزمندگانی که در اسرائیل آموزش دیده بودند

اولین حضور یگان ویژه شهدا در کردستان همان راهپیمایی در سنندج بود. قبل از راهپیمایی محمود هی می‌آمد و می‌رفت و هی تای آستین‌ها و گترها و بند پوتین‌ها و فانسقه ها را چک کرد؛ چندبار. تا از همه مطمئن نشد نرفتیم داخل شهر. وارد شهر شدیم و تا مقر رفتیم. خبر رسید که همان شب رادیوهای محلی ضدانقلاب اعلام کرده‌اند یک واحد ویژه به کردستان آمده که لااقل شش ماه در اسرائیل آموزش دیده است. ما را گفته بودند. گفته بود در اسرائیل آموزش دیده‌ایم. خیلی ترسیده بودند.

و بالاخره محمود کاوه در ۱۰ شهریور ۱۳۶۵ در منطقه عمومی حاج عمران بر روی قله ۲۵۱۹ حاج عمران بر اثر اصابت ترکش خمپاره در سن ۲۵ سالگی به شهادت رسید.

یکی از همرزمانش از خبر شهادت او در میان مردم مهاباد این طور یاد می‌کند: برای مردم امنیت آورده بود… وقتی محمود شهید شد، فکر کردیم مهاباد جشن بگیرند. رسیدیم به مهاباد. همه جا عزا بود و ختم و فاتحه. می‌گفتند برای ما امنیت و آسایش آورده بود.

کد خبر 5287426

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha